BIA nije ispitivala Simovića

U policiji i BIA tvrde da su informaciju o tome da je Vojislav Šešelj naručio ubistvo lidera naprednjaka, dobili od drugih državnih organa i da je nisu dostavili medijima. U BIA demantuju da je neko iz agencije ispitivao uhapšenog pripadnika "zemunskog klana" Miloša Simovića.

Nadležni iz službi bezbednosti i mediji danas najviše traže odgovor na pitanje - odakle su i preko koga, informacije o planiranom atentatu na Tomislava Nikolića procurele u javnost i da li je neko iz BIA ili MUP-a razgovarao u Zabeli sa Milošem Simovićem.

I u BIA i u policiji tvrde da su informaciju o tome da je Vojislav Šešelj naručio ubistvo lidera naprednjaka, dobili od drugih državnih organa i da je nisu dostavili medijima.

Sednica skupštinskog Odbora za bezbednost protekla je u diskusiji između radikala i ministra policije.

Ivica Dačić tvrdi da MUP nije dao nikakve informacije.

"Mi smo o sadržaju koji je objavljen u novinama obavešteni od drugog državnog organa i tim povodom smo preduzeli mere pojačanog obezbeđenja Tomislava Nikolića. Preduzeće se mere, zajedno sa drugim državnim organima koji vode ceo ovaj posao, da se utvrdi kako ste i vi sami tražili da se proveri istinitost ovih navoda i da se utvrdi da li je to tačno ili nije", rekao je Dačić obraćajući se radikalima.

Dačić je potvrdio da je zvao Tomislava Nikolića. "Tačno je da sam juče pozvao Nikolića, kada smo od drugog državnog organa dobili informaciju. Pozvao sam ga zbog toga što sam smatrao da je moja dužnost, kao ministra, da preduzmemo sve", rekao je Dačić.

List "Politika" objavio je da je Miloš Simović iz Zabele, Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal poslao pismo koje je zatim dostavljeno Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Simović je, prema pisanju tog lista, priznao da je trebalo da likvidira Tomislava Nikolića, a da je atentat iz haške ćelije naručio Vojislav Šešelj.

BIA proverava informacije 

U BIA dematuju tvrdnje "Politike" da je neko iz agencije posetio Simovića. Nisu potvrdili da li pismo postoji, ali su rekli šta konkretno proveravaju.

"Provera informacija odnosi se i na tu činjenicu da li je Vojislav Šešelj taj koji je naručio likvidaciju Nikolića. Planiramo da obavimo razgovor sa Simovićem o okolnostima njegovih saznanja, koja se tiču te potencijalne ugroženosti Nikolića, ali uz zakonom propisanu proceduru i odobrenje nadležnog državnog organa", naveo je portparol BIA Jovan Stojić.

U toj agenciji najavljuju tužbu protiv "Politike". Razlog su netačne informacija da je neko iz agencije u Zabeli razgovarao sa Simovićem da bi ga odvratio od otkrivanja političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića.

"Navode teksta iz 'Politike', koje smo inače i demantovali, tumačimo ne samo kao narušavanje ugleda agencije i pokušaja da se ona smesti u neka davno prošla vremena, već i kao uticaj na rad državnih organa, sa ciljem da se omete istraga o političkoj pozadini ubistva premijera Đinđića. Nasuprot tvrdnjama iz teksta, BIA je vrlo zainteresovana da se istraži politička pozadina ovog atentata", rekao je Stojić.

Razloga za razgovor sa Simovićem očito ima mnogo. U BIA veruju da mnogo toga zna jer je u "zemunskom klanu" bio po rangu odmah iza Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво