"Zemunci" (ne)pouzdani svedoci

Sretko Kalinić i Miloš Simović biće, pored ostalog, ispitani i o političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića, rekao Slobodan Homen, ističući potrebnu opreznost po tom pitanju. Kalinićevo stanje stabilno, saopštio hrvatski MUP.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da će nedavno uhapšeni pripadnici "zemunskog klana" Sretko Kalinić i Miloš Simović, pored ostalog, biti ispitani o političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića, ističući potrebnu opreznost po tom pitanju.

"Kada se radi o izjavama vezanim za ubistvo premijera Đinđića treba biti vrlo oprezan, jer se radi o izjavama plaćenih ubica, odnosno izvršiocima brojnih ubistava", naveo je Homen u intervjuu agenciji Tanjug.

S obzirom na to da u hijerarhiji "zemunskog klana" nisu baš visoko kotirani, teško da bi Kalinić i Simović, mogli da imaju neka relevantna saznanja o ubistvu premijera, naveo je državni sekretar i naglasio da će oni svakako biti ispitani i tome.

"Ne treba očekivati puno, ali će i njihove izjave biti predmet istrage tužilaštva za organizovani kriminal", precizirao je on i dodao da "ako bi neko mogao da ima dokaze iz čijih saznanja može da se utvrdi politička pozadina ubistva, to su ubijeni Dušan Spasojević i Milorad Ulemek Legija koji je već u zatvoru, ali do sada nije želeo da iznosi svoja saznanja o tome".

Državni sekretar je naglasio da će svi izveštaji sa saslušanja Kalinića u hrvatskoj policiji biti dostavljeni srpskom Tužilaštvu za organizovani kriminal, po njegovom izručenju u Srbiju.

Kalinić će ponovo biti saslušan u Srbiji, kao i Simović koji je već upućen na izdržavanje kazne od 40 godina zatvora, dodao je državni sekretar.

Kada su u pitanju iskazi Kalinića koje prenose hrvatski mediji, Homen je naveo da bi u njihovom tumačenju "bio vrlo oprezan, jer dolaze od određenih izvora koji nisu apsolutno pouzdani".

Kalinićeva izjava da je ubio dvojicu pripadnika "zemunskog klana" (Milana Jurišića i Ninoslava Konstantinovića) je činjenica koju treba proveriti, jer je možda tačna, a ''možda želi i da ih zaštiti", naglasio je državni sekretar.

Kada se Kalinić bude našao pred našim istražnim organima, svi ti navodi će biti provereni, naveo je Homen i dodao da će biti izvršena i iskopavanja (navodnih posmrtnih ostataka) i DNK analize u Španiji, jer se bez materijalnog dokaza osuđenom ubici ne može verovati na reč.

Što se tiče navodne umešanosti Darka Šarića ili Luke Bojovića u skrivanje pripadnika zemunske grupe, planiranje ubistava i drugih krivičnih dela, Homen je napomenuo da će komentare moći da iznosi tek kada naše tužilaštvo završi istragu.

Državni sekretar je rekao da će tužilaštvo, osim političke pozadine ubistva premijera, istražiti šta su Kalinić i Simović radili u prethodnih sedam godina, gde su se skrivali i ko im je pružao logističku podršku i novac za sakrivanje.

Ispitaće se i koja su krivična dela činili, od ubistava svedoka saradnika, do ubistava u drugim zemljama i za koga su radili, to jest ko ih je angažovao kao plaćene ubice, napomenuo je Homen.

Krajem meseca će biti potpisan sporazum sa Hrvatskom o ekstradiciji sopstvenih državljana, podsetio je državni sekretar, i izrazio uverenje da će se Kalinić vrlo brzo naći u Srbiji već u prvim nedeljama jula.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво