Kalinić u Srbiji početkom jula

Ekstradicija Sretka Kalinića, pripadnika "zemunskog klana", može se očekivati u prvim nedeljama jula, izjavio državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Izručenje pripadnika "zemunskog klana" Sretka Kalinića može se očekivati u prvim nedeljama jula, pošto će Sporazum o međusobnom izručenju domaćih državljana između Srbije i Hrvatske stupiti na snagu samim potpisivanjem planiranim za kraj meseca, izjavio je Tanjugu državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Homen je precizirao da će u Sporazumu o međusobnom izručenju osumnjičenih i optuženih za krivična dela korupcije i organizovanog kriminala, koji Beograd i Zagreb treba da zaključe 28. ili 29. juna, posebnom klauzulom biti regulisano da stupa na snagu činom potpisivanjem, dok će parlamenti naknadno ratifikovati taj međunarodni ugovor.

Homen je istakao da je Srbija već uputila zahtev Hrvatskoj za izručenje Kalinića, i izrazio očekivanje u brzu i pozitivnu odluku hravtskih vlasti o toj molbi čim se potpisivanjem Sporazuma steknu formalni uslovi.

"Bitno je da postoji jasna politička volja obe države da se Kalinić nađe u Srbiji", istakao je državni sekretar i podsetio da je reč o čoveku koji je osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo premijera Zorana Đinđića i učešća u još 19 ubistava.

Homen je naglasio da će Kalinić po izručenju morati da odgovori na pitanja gde je bio poslednjih sedam godina od ubistva premijera 2003, kako se izdržavao kao i da, ukoliko ih ima, iznese saznanja o drugim brojnim ubistvima i kriminalnim aktivnostima.

Sporazum koji će biti zaključen regulisaće izručenje okrivljenih za krivična dela korupcije i organizovanog kriminala, naveo je Homen i izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti otvoreno i pitanje izručenja i osumnjičenih i optuženih za ratne zločine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара