Malović: Presuda Lauševiću pravosnažna

Presuda glumcu Žarku Lauševiću je pravosnažna i mora se poštovati, rekla je ministarka pravde. Očekuje da će Laušević biti izručen Srbiji. Homen: Laušević nije kriminalac, a zakon se mora poštovati.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je danas da je presuda glumcu Žarku Lauševiću pravosnažna i da mora da se sprovede, ali da on i njegovi advokati mogu da iskoriste pravne lekove koje predviđa zakon.

Malovićeva očekuje da će Žarko Laušević biti izručen Srbiji.

"Sve pravosudne odluke moraju se izvršavati, zakon je regulisao da svako ko je osuđen ima mogućnost korišćenja pravnih lekova, a on i njegovi zastupnici treba da odluče da li će ih iskoristiti", rekla je Malovićeva novinarima u Pravosudnom centru Srbije.

Prema njenim rečima, Lauševiću koji je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori, za izdržavanje kazne određen je zatvor Zabela u Požarevcu, jer je poslednje prebivalište imao u Beogradu, a pošto se nije odazvao, za njim je raspisana poternica.

"Kancelarija Interpola u Beogradu stupila je u kontakt sa američkim vlastima i očekuje se njihova odluka o deportaciji i konačan dogovor o načinu njegovog prebacivanja u Srbiju, rekla je Malović.

Malovićeva je, posle sastanka Foruma partnera za pravosuđe u Pravosudnom centru u Beogradu, rekla novinarima da je zbog "slučaja Laušević" svakodnevno u kontaktu sa kancelarijom Interpola.

Malovićeva je navela da ukoliko Laušević podnese zahtev za pomilovanje, najpre mišljenje o tom zahtevu daje nadležni sud, zatim Ministarstvo pravde i on se onda dostavlja predsedniku Srbije.

Predsednik Republike ima svoju komisiju koja takođe zauzima stav, pre nego što on donese konačnu odluku, objasnila je Malovićeva.

 

Nije reč o kriminalu, ali zakon mora biti isti za sve

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen ocenio je danas da slučaj glumca Žarka Lauševića nije pitanje kriminala, ali da će se zakonske odredbe poštovati i u njegovom slučaju, jer je procedura ista za sve.

"Iako slučaj Laušević nije pitanje kriminala, zakon se mora poštovati. Žao mi je porodica poginulih i što je ikada došlo do tog krivičnog dela. Žao mi je i mladog i kvalitetnog glumca kome je život upropašćen zbog nečega što se desilo tokom nesrećnih 90-tih godina u kojima je vladalo ludilo i bezumlje", rekao je Homen.

Homen je naveo da Ministarstvo pravde čeka odluku američkog suda o eventualnoj deportaciji Lauševića u Srbiju, pošto nije uhapšen po međunarodnoj poternici, već zato što nije imao odgovarajuće papire za boravak u SAD.

"Odluka je potpuno neizvesna i u ovom trenutku ne možemo da licitiramo datumima. Ako se američki sud odluči za postupak deportacije, zbog toga što Laušević nema odgovarajuću dokumentaciju, onda bi taj postupak bio mnogo brži i kraće bi trajao od postupka ekstradicije", napomenuo je državni sekretar.

Homen je ukazao da su postupci prema zahtevima za ekstradiciju u dosadašnjem iskustvu u saradnji sa SAD trajali i po nekoliko godina.

"Ministarstvo pravde nije podnelo zahtev za ektradiciju Lauševića pošto nije uhapšen po međunarodnoj poternici, a odlučiće da li je podnošenje takvog zahteva neophodno, na osnovu odluke američkog suda", istakao je Homen.

Prema Homenovim rečima, po Lauševićevom povratku u Srbiju, bilo deportacijom bilo izručenjem, glumac bi bio upućen na izdržavanje kazne po naredbi Trećeg opštinskog suda za izdržavanje kazne, pošto je postupak protiv njega pravosnažno okončan presudom Vrhovnog suda Crne Gore iz 2001. godine.

Homen je ukazao da Laušević ima zakonsku mogućnost da podnese zahtev za pomilovanje predsedniku Republike, koji bi o tome odlučio po pribavljanju mišljenja shodno zakonskoj proceduri.

"U ovom trenutku je još rano govoriti o sledećim koracima, ali želim da naglasim da u ovom slučaju nije reč o kriminalu i da se ne radi o kriminalcu, ali da zakon mora biti isti za sve", naglasio je Homen.

Lauševiću ostalo da odsluži još osam godina i pet meseci

Za Lauševićem je 2002. godine raspisana međunarodna poternica radi izvršenja zatvorske kazne od 13 godina po odluci Trećeg opštinskog suda u Beogradu, koji je u to vreme bio nadležan za izvršenje presuda članica državne zajednice SCG.

Laušević je u noći između 30. i 31. jula 1993. godine u podgoričkom kafiću "Epl" ubio Dragora Pejovića (20), Radovana Vučinića (21) i ranio Andriju Kažića.

U obračunu je njegov brat Branimir ispalio jedan metak koji nikoga nije pogodio.

Laušević je bio u zatvoru u Spužu, iz kojeg je pušten posle četiri godine i sedam meseci 1998. godine, kada je mu u Podgorici izrečena prva presuda kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog prekoračenja nužne odbrane.

Tu presudu izreklo je sudsko veće kojem je predsedavala sudija Svetlana Vujanović, supruga predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

Laušević je 1999. godine otišao u SAD, ali je na ponovljenom suđenju osuđen na 15 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva, da bi u žalbenom postupku Vrhovni sud Crne Gore tu presudu preinačio na 13 godina, 2001. godine.

Ostalo mu je da odsluži još osam godina i pet meseci zatvora.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи