Potvrđene presude "Škorpionima"

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio kazne trojici bivših pripadnika jedinice "Škorpioni" za ratni zločin u Podujevu 1999. godine, dok je za četvrtog okrivljenog predmet vraćen na ponovno suđenje.

Trojici nekadašnjih pripadnika jedinice MUP-a Srbije "Škorpioni" potvrđene kazne za ratni zločin u Podujevu, na Kosovu 1999. godine, dok je za četvrtog okrivljenog predmet vraćen na ponovno suđenje.

Veće za ratne zločine Apelacionog suda, kojim je predsedavao sudija Siniša Važić potvrdilo je presudu nekadašnjeg Posebnog odeljenja Okružnog suda kojom su Dragan Medić i Dragan Borojević osuđeni na 20 godina, a Miodrag Šolaja na 15 godina zatvora.

Presuda Željku Đukiću koji je bio osuđen na 20 godina, ukinuta je, predmet je vraćen na ponovno suđenje, a Đukiću je produžen pritvor.

Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja osuđeni su u junu prošle godine zbog ratnog zločina nad civilima u Podujevu 28. marta 1999. godine.

Oni su, prema presudi, po dolasku u to mesto i razmeštanju jedinice po kućama, u dvorištu kuće porodice Gaši ispalili više hitaca u grupu od 19 žena i dece, žitelja Podujeva albanske nacionalnosti i ubili 14 osoba, među kojima sedmoro dece.

Medić i Borojević na po 20 godina zatvora 

S teškim ranama je preživelo petoro dece iz porodice Bogujevci koja su svedočcila na suđenju - Saranda, koja je tada imala 14 godina, Fatos (13), Jehona (11), devetogodišnja Lirije i šestogodišnji Genc.

Komanda MUP-a u Podujevu je odmah pošto je saznala za zločin, vratila pripadnike jedinice "Škorpioni" sa Kosova i Metohije.

Apelacioni sud je zaključio da je prvostepeni sud pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje i primenio krivični zakon i pravilno, imajući u vidu težinu dela, osudio Medića i Borojevića na maksimalne kazne od po 20 godina zatvora.

Okrivljeni Šolaja koji je u vreme izvršenja krivičnog dela bio mlađi punoletnik osuđen je na 15 godina.

Apelacioni sud je utvrdio da je u odnosu na Đukića prvostepeni sud povredio postupak jer je presuda zasnovana samo na iskazu zaštićenog svedoka, što je suprotno odredbama Zakonika o krivičnom postupku.

Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu izreklo je presudu pripadnicima jedinice "Škorioni" 18. juna 2009.

Tokom suđenja četvorici pripadnika "Škorpiona" saslušano je 29 svedoka, među njima zaštićeni svedok pod pseudonimom P1 i sedam oštećenih. Obavljeno je i veštačenje Miodraga Šolaje jer je u vreme izvršenja zločina bio mlađa punoletna osoba.

Za zločin u Podujevu pripadnik te jedinice Saša Cvjetan je 2005. godine pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво