Uhapšen Miloš Simović

Odbegli član zemunskog klana Miloš Simović, koji je nedavno u Zagrebu pucao na Sretka Kalinića, uhapšen prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice Hrvatske i Srbije, kod mesta Morović, potvrdio MUP. Hapšenje Simovića potvrda dobre saradnje policija u regionu, rekao Ivica Dačić.

Službenici Granične policije Morović uhapsili su odbeglog člana "zemunskog klana" Miloša Simovića pri pokušaju ilegalnog prelaska granice Hrvatske i Srbije, kod graničnog prelaza Batrovci, potvrdio je MUP Srbije.

"Podaci o identitetu su utvrđeni na osnovu izjave Simovića koji kod sebe nije posedovao dokumenta na osnovu kojih bi se potvrdio identitet", navodi se u saopštenju.

Simović (30), koga je uhapsila srpska pogranična policija, dovezen je jutros, u 7 i 15 časova u Beograd, i priznao je da je u Zagrebu pucao na Sretka Kalinića (36).

Simović je priveden u prostorije Policijske uprave za Beograd radi "utvrđivanja i potvrde identiteta, a potom je prebačen u sedmi paviljon Kazneno popravnog zavoda u Požarevcu - Zabeli".

Kako je iz Morovića javila novinarka RTS-a Tanja Dimitrić, odbegli kriminalac je, prilikom predaje policiji, rekao da navodno nije hteo da ubije Kalinića veća samo da ga rani i tako ga "pošalje u zatvor"! Simović nije bio naoružan i izgledao je dosta zapušteno. Pogranična policija je kod pripadnika "zemunskog klana" pronašla laptop i bežični modem.

Direktor policije Milorad Veljović gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao je da u ovom trenutku ne treba iznositi činjenice u vezi sa hapšenjem Simovića, zbog istrage koja je u toku.

"Hapšenje Simovića i Kalinića je udarac organizovanom kriminalu i konačan udarac 'zemunskom klanu'", rekao je Veljović i dodao da je taj događaj stvar dobre saradnje srpske i hrvatske policije i da će rešiti mnoga krivična dela, koja su se dogodila u prošlosti.

Ministar unutrašnjih poslova Hvatske Tomislav Karamarko rekao je da se ne može govoriti o propustima policije jer su se Kalinić i Simović koristili svim metodama, nisu živeli samo u Hrvatskoj, već su se kretali i van nje i tamo ubijali.

Govoreći o izvoru finansiranja Kalinića i Simovića Krunoslav Borovec iz MUP-a Hrvatske rekao je da su oni imali izvor finansiranja iz Srbije i dodao je da će se narednih dana baviti pitanjima da li su i koliko imali pomagača, na šta su se pomagači u Hrvatskoj orjantisali i da li su pružali pomoć.

Miloš Simović je, kao i Kalinić, jedan od zaverenika u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića. Obojica su bili pripadnici "zemunskog klana".

Simović i Kalinić osuđeni su u odsustvu na po 30 godina zatvora, za ubistvo premijera Đinđića. Osim za to ubistvo, osuđeni su i na po 40 godina zatvora, u procesu protiv "zemunskog klana" i to zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dva slučaja terorizma.

S obzirom na to da je pravosnažno osuđen zbog učešća u ubistvu premijera i zločina koje je počinio kao član "zemunskog klana", biće upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Moguć zahtev za ponavljanje sudskih procesa

Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević-Tomić izjavila je da pripadnik Simović ima pravo da traži da se ponovi suđenje u njegovom prisustvu.

"S obzirom da mu je suđeno u odsustvu, ali u prisustvu njegovog branioca, ima pravo da traži da se sprovede suđenje u njegovoj prisutnosti", rekla je Kovačević-Tomić i dodala da po pravilu sud takve zahteve odobrava.

Kako je rekla, u tom slučaju suđenje bi bilo ponovljeno, s tim što se ne bi doticalo pravosnažnosti presude vezane za sve ostale osuđene. Proveravala bi se samo njegova uloga u svim tim događajima, dodala je portparolka Specijalnog suda.

Stariji brat Miloša Simovića, Aleksandar Simović (34) koji je, takođe, osuđen za ubistvo premijera Đinđića i mnoga druga teška krivična dela, uhapšen je u Beogradu, krajem 2006. godine.

Za ubistvo premijera Đinđića, na po 40 godina zatvora, osuđeni su bivši komandant Jedinica za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i neposredni izvršilac atentata Zvezdan Jovanović.

Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević osuđeni su na po 35 godina zatvora, a na po 30 godina osuđeni su Simović, Milan Jurišić Jure i Branislav Bezarević.

Bivši pripadnik JSO, Željko Tojaga, osuđen je na 15 godina, a pripadnik "zemunskog klana" Dušan Krsmanović na 20 godina zatvora, dok je Saša Pejaković osuđen na osam godina zatvora.

Moć "zemunskog klana", iza kojeg je stajao Milorad Ulemek Legija, naglo je porasla posle 5. oktobra 2000. godine, kada su Dušan Spasojević i Mile Luković, uz zaštitu "crvenih beretki" preuzeli takoreći celokupno tržište narkotika u Srbiji.

Luković i Spasojević su ubijeni prilikom hapšenja u akciji "Sablja", koja je usledila posle ubistva premijera. "Zemunci" Vladimir Milisavljević, Milan Jurišić i Ninoslav Konstantinović jedini su preostali članovi te kriminalne grupe koji se još nalaze na slobodi.

Kriminalna biografija braće Simović

Pripadnik "zemunskog klana" Miloš Simović bio je jedan od najopasnijih pripadnika te kriminalne grupe i desna ruka Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma.

Istragom je utvrđeno da se Miloš Simović, na dan atentata na premijera, nalazio kod ortopedske bolnice "Rudo", u blizini Mostarske petlje, odakle je ostalim pripadnicima klana javio kada je kolona vozila sa premijerom krenula prema zgradi Vlade.

Prilikom pokušaja atentata kod hale "Limes", 21. februara 2003. godine, Simović je čekao u kolima sa automatskim oružjem, pošto je plan bio da Dejan Milenković Bagzi zaustavi kolonu vozila sa premijerom, dok bi onda ostali članovi klana pucali u ta vozila.

Braća Aleksandar i Miloš Simović, do presude za kidnapovanje biznismena Miroslava Miškovića, bili su neosuđivani, mada su do tada imali čak 67 krivičnih prijava.

Zbog otmice Miškovića, 2003. godine, Aleksandar je dobio 12 godina zatvora, dok je Miloš Simović osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu. Za isto krivično delo, osuđen je i "Zemunac" Vladimir Milisavljević Budala.

Osim suđenja za ubistvo premijera Đinđića, braći Simović je, u odsustvu, suđeno za mnoga teška krivična dela, među kojima i bombaški napadi na prostorije lista Dan i autoservis "Aca", čiji vlasnik je bio blizak prijatelj zaštićenog svedoka Ljubiše Buhe Čumeta.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво