Ranjen Sretko Kalinić

Pripadnik "zemunskog klana" Sretko Kalinić, osuđen u odsustvu za ubistvo premijera Zorana Đinćića, ranjen je sa dva hica, u predgrađu Zagreba. Na Kalinića pucao Miloš Simović, takođe, odbegli član "zemunskog klana". Kalinić pod policijskim nadzorom, potvrdio ministar Dačić.

Nakon pucnjave u predgrađu Zagreba, hrvatska policija uhapsila je Sretka Kalinića, odbeglog pripadnika "zemunskog klana" i jednog od osuđenih za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Kalinić je pogođen sa dva hica u stomak, a na njega je pucao Miloš Simović.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je, za Radio-televiziju, Srbije da je Kalinić posle ranjavanja prebačen u bolnicu, gde je operisan. Prema njegovim rečima, Kalinić je van životne opasnosti.

Veljović je dodao da je za Kalinićem raspisana poternica.

Nešto posle 12 časova, teško ranjeni Kalinić kod jezera Rakitju naišao je na slučajnog prolaznika koga zamolio za pomoć, rekao je za RTS urednik HRT-a Ilija Jandrić.

Prema njegovim rečima, prolaznik je potom pozvao hitnu pomoć, posle čega je Kalinić prevezen u bolnicu "Sestara milosrdnica" u Zagrebu, gde je operisan.

Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Miljko Radisavljević izjavio je da su ga hrvatski pravosudni organi obavestili da još niko nije uhapšen zbog ranjavanja Kalinića.

Radisavljević je dodao i da će pravosudni organi Srbije podneti zahtev za ekstradiciju Kalinića.

Kalinić je pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, dok je za mnoga ubistva i otmice koje su počinili pripadnici "zemunskog klana" osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora. U bektvu je od 12. marta 2003. godine.

Glavni egzekutor "zemunskog klana"

Kalinić je slovio za glavnog egzekutora "zemunskog klana". Svi zločini koji mu se pripisuju izvršeni su krajnje brutalno.

Poslednji put, njegovo ime se pominjalo u javnosti posle monstruoznog ubistva svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka, čije je unakaženo i ugljenisano telo nađeno 3. juna 2006. godine na autoputu.

Svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi tokom svedočenja u Specijalnom sudu opisao otmicu Suvada Musića koju su izveli pripadnici klana, objasnivši da je Musić tada surovo mučen.

Kalinić se tereti za učešće u ubistvima braće Sredoja i Zorana Šljukića, Jovana Guzijana Cunera, Radeta Cvetića i Todora Gardaševića, Branislava Lainovića i drugih.

Kalinić je, prema procenama policijskih eksperata, čovek koga je bilo teško uhvatiti, jer je spreman da živi u potpunoj divljini.

Pored Kalinića, za ubistvo premijera Đinđića na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i neposredni izvršilac atentata Zvezdan Jovanović.

Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević osuđeni su na po 35 godina zatvora, a na po 30 godina osuđeni su Simović, Milan Jurišić Jure i Branislav Bezarević.

Bivši pripadnik JSO Željko Tojaga osuđen je na 15 godina, a pripadnik "zemunskog klana" Dušan Krsmanović na 20 godina zatvora, dok je Saša Pejaković osuđen na osam godina zatvora.

U bekstvu se još uvek nalaze Vladimir Milisavljević, Milan Jurišić, Ninoslav Konstantinović i Simović.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара