Mrkšić svedočio na suđenju Gotovini

Na suđenju protiv Anta Gotovine bivši komandant vojske RSK Mile Mrkšić rekao da mu je Slobodan Milošević naložio da rešenje traži "u suživotu u Hrvatskoj, a ne u ratu". Mrkšić potvrdio da su srpske snage pružile podršku Fikretu Abdiću u Cazinskoj krajini.

Bivši komandant vojske Republike Srpske Krajine Mile Mrkšić, u svedočenju pred haškim Tribunalom, rekao je da mu je u maju 1998. godine, tadašnji predsednik Srbije, Slobodan Milošević naložio da rešenje traži "u suživotu u Hrvatskoj, a ne u ratu".

Mrkšić, po obavezujućem nalogu Tribunala, svedoči u procesu protiv hrvatskog generala Anta Gotovine, optuženog za progon Srba iz Kninske krajine tokom operacije "Oluja" u avgustu 1995. godine.

Odgovarujući na pitanja Gotovininog branioca Luke Mišetića, Mrkšić je rekao je da za komandanta Srpske vojske Krajine (SVK) postavljen u maju 1995. godine i da je taj položaj prihvatio pod pritiskom Miloševića i predsednika RSK Milana Martića.

Odmah pošto ga je Skupština RSK postavila za komandanta vojske, Mrkšić navodi da je dobio poziv da se javi Miloševiću u Karađorđevo.

"Kod Miloševića sam bio dva sata i taj razgovor ključan je za sve... Suština onoga što mi je rekao je da se pitanje više ne može rešavati vojno, nego politički, zato što je operacija "Bljesak" pokazala da su hrvatske snage narasle... Rekao je da se nađe rešenje suživota u Hrvatskoj, a ne rata", izjavio je Mrkšić.

Po njegovim rečima, Milošević mu je naložio da radi na povratku poverenja i autoriteta SVK kod naroda, da bi se "onemogućile priče o ujedinjenju RSK i RS, što je nemoguće i mazanje je očiju".

"Rekao mi je Milošević: Ja sam se sa Franjom dogovorio da imaš pet meseci da stvoriš atmosferu u vojsci da nije dobro ići u rat i da se traži rešenje u suživotu, kao plan "Z-4" ili onaj u Istočnoj Slavoniji", rekao je Mrkšić, uz napomenu da su Milošević i Tuđman "bili u dobrim odnosima".

"Vidi, Mile sredi to kod Fikreta..."

Gotovinin branilac Luka Mišetić je pokazao prepis prisluškivanog razgovora između Slobodana Miloševića i tadašnjeg načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića, vođenog sredinom maja 1995. godine, u kojem Milošević kaže da je "Martić potpuno poludeo" jer se "dogovorio s Radovanom Karadžićem da se ujedine".

Mrkšić je, tokom ispitivanja, potvrdio da su snage SVK u junu 1995. godine učestvovale u operaciji "Pauk" za podršku autonomiji Fikreta Abdića u Cazinskoj krajini, kao i da su na tom terenu dejstvovali i pripadnici SDB Srbije pod komandom Milorada Ulemeka-Legije.

O toj operaciji razgovaralo se na sastancima kod Miloševića, kojima su prisustvovali načelnik SDB Srbije Jovica Stanišić, general Perišić, komandant VRS Ratko Mladić i Mrkšić.

Mrkšić je rekao i da se on zalagao da snage RSK i RS, umesto u Bihaćkom džepu, budu angažovane u okolini Livna da bi se sprečio prodor Hrvatske vojske na Dinaru i izolaciju Knina, do čega je, kako je naznačio, kasnije i došlo.

"Na molbu Abdića, Milošević je rekao: Vidi, Mile sredi to kod Fikreta, a posle vidi to na Dinari ", naveo je Mrkšić.

Branilac Mišetić je Mrkšiću citirao deo njegovog izveštaja o padu Kninske krajine, u kojem je kao jedan od uzroka naveo to što je "vojska RSK bila stalno gurana u borbu za zapadnu Bosnu".

Na pitanje ko je vojsku RSK gurao u borbe za zapadnu Bosnu, Mrkšić je odgovorio: "Abdić mene nigde nije mogao da gura... Milošević bi pozvao Martića i mene".

Mrkšić će sutra nastaviti svedočenje na suđenju Anti Gotovini i suoptuženima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво