Slučaj Topčider ponovo pred sudom

Završeno saslušanje svedoka u vezi sa pogibijom dvojice gardista u kasarni Topčider 5. oktobra 2004. godine, izjavio zastupnik porodica poginulih advokat Vladan Batić. Prema veštačenju obavljenom u SAD gardiste je ubila treća osoba.

Prošlo je skoro pet godina od pogibije gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u kasarni Topčider u Beogradu.

Posle različitih izveštaja vojne i državne komisije i izveštaja FBI, još nema sudskog epiloga.

U Vojnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu sudija Dragan Lazarević počeo je novo saslušanje svedoka. Saslušana su trojica pripadnika Vojske Srbije, jer ih je Ministarstvo odbrane oslobodilo čuvanja službene tajne.

Pravni zastupnik porodica poginulih gardista Jakovljevića i Milovanovića, Vladan Batić, najavio je da će i sutra biti nastavljeno saslušanje svedoka pred istim sudom. Saslušavanje je zatvoreno za javnost.

Batić je, uoči početka saslušanja, rekao novinarima da bi do 19. juna trebalo da bude saslušano deset svedoka koji imaju neposredna ili posredna saznanja o tom događaju.

Otac gardiste Dražena Milovanovića, Petar, smatra da je u pitanju vraćanje na početak, "pet godina stajanja u mestu".

Janko Jakovljević, otac gardiste Dragana Jakovljevića, očekuje da će pravda, ipak, "izaći na videlo".

Prema veštačenju koje je, na zahtev Okružnog suda u Beogradu, obavljeno u SAD, gardiste je ubila "treća osoba", čime je potvrđen nalaz nezavisne državne komisije kojom je rukovodio advokat Božo Prelević.

Vojna istraga, kojom je rukovodio bivši vojni sudija Vuk Tufegdžić, ostala je pri tvrdnji da je jedan vojnik ubio drugog, a potom izvršio samoubistvo.

Tufegdžić je posle pogibije gardista bio na čelu vojne komisije koja je obavila uviđaj i druge istražne radnje i zaključila da su se gardisti međusobno poubijali.

Gardisti Jakovljević i Milovanović stradali su 5. oktobra 2004. godine pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, izgubivši život na straži u kasarni na Topčideru.

Prema prvim podacima koje su tada saopštili Ministarstvo odbrane SCG i vojno-istražni organi, u pucnjavi je ispaljeno 20 metaka, a oba vojnika poginula su od rana zadobijenih od metaka ispaljenih iz puške koju je zadužio Milovanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво