Vlada Japanac pušten iz italijanskog pritvora

Nekadašnji pripadnik zemunskog klana Vladimir Jovanović, zvani Vlada Japanac, pušten iz ekstradicionog pritvora u Milanu, potvrdio njegov advokat. U Ministarstvu pravde, međutim, kažu da o tome nisu zvanično obavešteni.

Vladimir Jovanović, zvani Vlada Japanac, pušten iz ekstradicionog pritvora u Milanu i spreman je da se vrati u Srbiju, izjavio je Tanjugu njegov branilac Stevan Protić.

Ministarstvo pravde Srbije nije dobilo zvaničnu informaciju od italijanskih vlasti da se Vladimir Jovanović nalazi na slobodi, kao ni da li je pušten iz ekstradicionog pritvora u Italiji ili je odbijen zahtev za njegovo izručenje Srbiji, rečeno je u ministarstvu.

Pojedini mediji navode da je Japanac pušten zbog neodgovarajuće dokumentacije za njegovo izručenje Srbiji.

Advokat Protić je naveo da ne zna tačne razloge zbog kojih se italijansko pravosuđe odlučilo na taj potez.

"Jovanović je u srpskom pritvoru proveo 14 meseci zbog krivičnog dela za koje je osuđen, pre nego što je napustio Srbiju, a u ekstradicionom pritvoru u Italiji devet meseci i prema tome izdržao je kaznu na koju je osuđen", rekao je Protić.

Advokat smatra da je manje verovatno da je zahtev srpskog Ministarstva pravde za ekstradiciju odbijen.

Jovanovićev branilac je nalasio da je njegov klijent spreman da se vrati u Srbiju, pošto će mu ekstradicioni pritvor biti uračunat u kaznu.

Pripadnik zemunskog klana uhapšen je 9. septembra prošle godine u Italiji po poternici Interpola. Srbija je poternicu raspisala zbog bekstva od odsluženja dvogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog više iznuda.

Osuđen zbog iznude 50.000 evra 

Jovanović je pravosnažnom presudom Okružnog suda u Beogradu osuđen na dve godine zatvora zbog pokušaja iznude 50.000 evra od vlasnika "Maksis" taksija Nenada Mikića.

Prvom presudom Drugog opštinskog suda bio je osuđen na četiri godine zatvora, a na ponovljenom suđenju kazna mu je prepolovljena.

Vlada Japanac je od Mikića u kafiću u "Dragulj" na Vidikovcu 5. aprila 2005. godine tražio reket od 50.000 evra, što je ovaj odbio da plati posle čega je pretučen.

Jovanović je prošle godine uhapšen u Bosni i Hercegovini, ali je ubrzo pušten na slobodu pošto je utvđeno da ima bosansko državljanstvo i da ta država ne može da ga izruči srpskim vlastima.

Za Jovanovićem je poternicu raspisala i Belgija zbog nanošenja teških telesnih povreda koje su imale kao posledicu smrt, učešća u razbojništvima, kidnapovanju i falsifikovanju, ali je, kako je za RTS ranije rekao Jovanovićev advokat Stevan Protić, ta poternica povučena.

Protić je dodao i da je njegov klijent uhapšen prošlog septembra u Italiji na osnovu Interpolove poternice.

Ko je Vlada Japanac

Vladimir Jovanović Japanac bio je pripadnik zemunskog i surčinskog klana.

Srpska policija je u "beloj knjizi" iz 2001. godine Vladimira Jovanovića označila kao pripadnika grupe Dušana Spasojevića, vođe Zemunskog klana.

Jovanović je javnosti postao poznat nakon pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi, juna 2000. godine, jer ga je crnogorska policija osumnjičila za učešće u tom zločinu.

Sumnjalo se da su atentatori boravili u njegovom stanu u Budvi, pa mu je određen šestomesečni pritvor.

Optužnica protiv njega nije podneta, a na suđenju je svedočio da ne zna ko mu je sve boravio u stanu, jer je svima davao ključeve.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво