Krivična prijava zbog torture u Crnoj Reci

Podneta krivična prijava protiv devet osoba iz DRC Crna Reka kod Novog Pazara. Roditelji, okupljeni u Crnoj Reci, podržavaju način na koji se pomaže njihovoj deci. Inspektori ministarstva zdravlja i unutrašnjih poslova ispituju istinitost tvrdnji o metodama lečenja zavisnika.

Posle objavljivanja uznemirujućih snimaka iz Duhovno-rehabilitacionog centra Crna Reka kod Novog Pazara, zaštitnik građana Saša Janković podneo je krivične prijave protiv devetoro ljudi u Centru. Istovremeno, u Crnoj Reci okupilo se 50-ak roditelja, koji podržavaju način na koji se njihovoj deci pomaže.

"Niko nema pravo da bilo koga nezakonito lišava slobode u proceduri koja nije propisana zakonom i da primenjuje bilo kakve fizičke mere, bilo kakvo nasilje," rekao je zaštitnik građana. 

Prijave su podnete zbog ograničavanja slobode kretanja štićenika, nanošenja teških telesnih povreda, nadrilekarstva i nadriapotekarstva, objašnjava Janković i navodi da nema saznanja o tome da li se Centar finansira iz privatnih izvora i da li za njegove potrebe novac izdvaja Srpska pravoslavna crkva.

Na snimku, objavljenom na sajtu nedeljnika "Vreme", vidi se kako zavisnika tuku pesnicama, nogama, pa čak i lopatom, a to "ne može biti lečenje, odnosno terapija", rekao je ranije Janković, dok roditelji tvrde suprotno.

"Moj sin nikada nije dobio batine, i nikada nije lepše izgledao nego u ovom centru," rekla je majka jednog štićenika.

Drugi roditelji tvrde da od dece nisu čuli nikakvu primedbu i da njihova deca mole da ovo opstane.

Neki od štićenika tvrde da torture nema, ali drugi svedoče o fizičkom nasilju i objašnjavaju da im batine pomažu da ne misle o opijatima.

Lečenje isključivo u zdravstvenim ustanovama 

Dr Jasmina Daragan-Saveljić, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu upozorava da lečenje mogu da sprovode samo lekari.

"Ono što bih ja želela da istaknem je da su kod nas nekako pobrkani kriterijumi ko leči,  kada se upotrebi izraz lečenje, zna se da to rade radnici zdravstvene ustanove," rekla je doktorka Daragan-Saveljić.

Zdravstveni inspektori Ministarstva zdravlja i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) počeli su da ispituju istinitost tvrdnji o metodama lečenja zavisnika u Duhovno-rehabilitacionom centru Crna Reka.

Resorno ministarstvo sačekaće rezultate inspekcijskog nadzora, kako bi se utvrdilo postojanje elemenata koji ukazuju na pružanje zdravstvenih usluga koje se mogu podvesti pod nadrilekarstvo.

Lečenje bolesti zavisnosti može se obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama državnog, odnosno privatnog sektora, kojima je zdravstvena inspekcija izdala dozvolu za rad, podsećaju u ministarstvu.

Kroz Centar je prošlo više od 1000 zavisnika od droga, a trenutno tamo boravi 80 štićenika.

U okviru manastira ili crkava, u Srbiji postoji 15 sličnih centara.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво