Pritvor za bombaša

Policija, posle drame koja je trajala više od pet sati, razoružala i uhapsila Dragana Marića, koga posle saslušanja očekuje pritvor. Bombaš je, oko 18 časova, crnim policijskim kombijem odvezen iz zgrade Predsedništva. Tadić: Vojska i policija odlično obavili posao.

Pripadnici MUP-a Srbije oduzeli bombu i uhapsili Dragana Marića, koji je nešto pre podneva, upao u zgradu Predsedništva Srbije naoružan sa dve ručne granate.

U zgradi Predsednika izvršen  je uviđaj dežurnog istražnog sudije Okružnog suda u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Marić je oko 18 časova odvezen iz zgrade Predsedništva crnim policijskim kombijem u policijsku stanicu u Ulici despota Stefana.

"Marić će biti saslušan u prisustvu tužioca, nakon čega će mu biti određena mera zadržavanja od 48 sati," navodi se u saopštenju.

Odmah posle okončanja drame, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su specijalne jedinice policije i vojske, obezbeđenje predsednika i pregovarači odlično obavili svoj posao tako da je problem sa bombašem u zgradi na Andrićevom vencu rešen mirno i bez žrtava.

Predsednik Tadić je, kako je saopštila Pres služba predsednika Republike, naglasio da problemi, kakvi god oni bili, ne mogu da se rešavaju silom i ugrožavanjem života građana.

"Policija i Vojska Srbije brinu o bezbednosti građana Srbije na najbolji mogući način što je i danas potvrđeno", rekao je predsednik Srbije.

Dve bombe i pregovori 

Bombaš je, oko 11.35 časova, ušao u zgradu na "donji" ulaz, sa Andrićevog venca i zaustavljen je pre prolaska kroz sigurnosna vrata. On se nije nalazio u zaštićenom delu, već odmah pored vrata, na bočnom ulazu sa Andrićevog venca, gde inače dolaze građani da na pisarnici predaju žalbe i druga dokumenta.

Oko zgrade su bili raspoređeni brojni pripadnici policije, vojske, vatrogasne jedinice i kola hitne pomoći. Specijalci su, tokom pregovora sa Marićem, u zgradu Predsedništva uneli i posebnu opremu za zaštitu od eksplozije.

Ulica kralja Milana bila je zatvorena za saobraćaj.

Ranije, pripadnici MUP-a i Vojske Srbije oduzeli su jednu od dve bombe Draganu Mariću, ali je on, u međuvremenu, izvukao osigurač iz druge granate. 

Tok pregovora 

Pregovore o okončanju krize u zgradi Predsedništva vodio je, kako je objasnio docent beogradskog fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić, "dobar i iskusan pregovarački tim".

Nacionalni pregovarački tim MUP-a sastavljen je od policajaca raznih specijalnosti, a mobiliše se u kriznim situacijama kao što su uzimanje talaca, otimice i razne druge pretnje.

Na čelu tima je koordinator, koji odlučuje u kom pravcu će teći pregovori, a u ekipi su još prvi pregovarač, drugi pregovarač, dokumentarista i psiholog, a prema potrebi uključuju se i drugi stručnjaci.

Po policijskoj proceduri, prvi pregovarač direktno razgovara sa osobom koja želi da se ubije, drži taoce, ili predstavlja pretnju po bilo koga.

Pomoćnik prvog pregovarača mu asistira i brine i o njegovoj bezbednosti dok dokumentarista prikuplja neophodne informacije i vodi računa o svemu što se dešava u pregovaračkoj sobi, ili na terenu.

Zadatak psihologa je da pregovarače savetuje o psihičkom stanju osobe, njenom mogućem reagovanju i da pruži podršku celom timu.

Usavršavali su se u londonskoj Metropoliten policiji, američkom Federalnom istražnom birou, francuskoj specijalnoj jedinici "Raid", minhenskoj policiji...

Potez očajnika

"To je potez očajnika... On je ostvario deo svojih namera, skrenuo pažnju i izazvao veliki skandal", rekao je Dragišić Radio-televiziji Srbije, naglašavajući da će ceo slučaj biti predmet ozbiljne bezbednosne analize.

"Potrebna je ozbiljna analiza zašto se ovo dogodilo, posebno jer je ovaj čovek slao pretnje ali se na njih nije reagovalo", rekao je Dragišić.

IZ MUP-a je potvrđeno da je reč o Draganu Mariću, koji je od ranije poznat policiji, i koji je jutros mejlom obavestio policiju da će naoružan ući u Predsedništvo.

Razlozi napada su privatne prirode, jer ima nerešen slučaj sudskog poravnanja u Trgovinskom  sudu. Pored policije, Marić je mejl prosledio na još 11.000 adresa, mahom državnih institucija i nevladinih organizacija.

Marić je vlasnik privatne firme "Grand interlizing" iz Valjeva i 2004. godine je 80 dana štrajkovao glađu pred zgradom Skupštine Srbije, nezadovoljan sudskim sporom.

Mejl upozorenja 

U mejlu koji je prosledio, Marić upozorava da svi treba da se klone zgrade Predsedništva jer ne želi nikoga da povredi.

Marić je naveo da će aktivirati bombu ukoliko do 16 časova sa Vladom Srbije ne potpiše ugovor o vansudskom poravnanju.

"Ja ovde zalažem svoj život, a ne tuđi, i mogu da naudim samo sebi", navodi Marić.

Predloge za poravnanje nameravao je da preda predsedniku Tadiću.

"U zgradi Predsednika Republike, Borisa Tadića predajem ovaj dokument i osigurač od ručne bombe."

"Sa štitom ili na njemu!", piše u Marićevoj poruci upozorenja.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво