Novi lekarski tim za Šešelja

Sud u Hagu naložio da optuženog Vojislava Šešelja pregledaju lekari specijalisti koji nisu iz Holandije. Sudije preciziraju da ti specijalisti moraju biti "druge nacionalnosti" od onih koji su ga ranije pregledali.

Sudsko veće Haškog tribunala naložilo je da optuženog Vojislava Šešelja pregledaju lekari specijalisti koji nisu iz Holandije.

Veće predsedavajućeg Žan-Kloda Antonetija dalo je nalog sudskom sekretarijatu da odredi dva medicinska eksperta - kardiologa i specijalistu za bolesti jetre - koji će pregledati Šešelja.

Sudije u odluci preciziraju da ti specijalisti moraju biti "druge nacionalnosti" od specijalista koji su Šešelja ranije pregledali, a koji su bili Holanđani.

Tribunal je ove nedelje objavio nalaze tih holandskih lekara koji su ustanovili da Šešelj nema ozbiljnih zdravstvenih problema, ali da je gojazan i da ima "masnu jetru" i povišeni krvni pritisak.

Grupa specijalista iz Srbije, na čelu sa Milovanom Bojićem, zatim je, na poziv Šešeljeve odbrane, ocenila da "površni" dijagnostički postupak holandskih lekara "ugrožava" Šešeljevo "ionako narušeno" zdravlje.

Sam Šešelj je prošle nedelje u sudnici ponovio da su analize njegove krvi pokazale loše rezultate u vezi sa radom jetre. Sugerisao je da holandski lekari samo "žele da uštede", zato što su u Holandiji "medicinske usluge izuzetno skupe".

Optuženi je, međutim, naglasio da ga ne interesuju "bombastične dijagnoze" i da njegovo zdravlje nije prepreka za nastavak suđenja.

U izveštaju, podnetom 7. aprila ove godine, lekar iz pritvora Tribunala izvestio je sudsko veće da Šešelj pati od povišenog krvnog pritiska i da uzima lekove koji su mu prepisali pritvorski lekar Dajkman i kardiolog Van Dajkman iz haške bolnice Bronovo.

"Pokazatelji rada Šešeljeve jetre su neznatno povećani od avgusta 2008... Ultrazvuk je pokazao da je jetra malo uvećana, što je i očekivano u gojaznih osoba, a uočeni su i mali čvorići (haemangioma)...Te pojave, međutim, nisu ni maligne, ni patološke", piše u izveštaju lekara Mihaela Ekhofa.

Napominjući i da se redovno obavljaju i kontrole rada Šešeljevih bubrega, doktor Ekhof je zaključio da kod optuženog nema naznaka ozbiljnije bolesti.

Te nalaze potvrdilo je i troje holandskih specijalista - gastroenterolog, internista i kardiolog - koji su Šešelja pregledali 24, 28 i 29. aprila, a izveštaj sudskom veću podneli 7. maja.

Preterana težina, masna jetra i hipertenzija

Dijagnoza koju su specijalisti postavili glasi: "Preterana telesna težina uz masnu jetru i visok krvni pritisak...Što znači da je visok krvni pritisak u kombinaciji za znatno povećanom težinom u ovom trenutku bolest koju valja lečiti".

Precizirajući da je Šešeljeva telesna težina porasla sa 93 kilograma u novembru prošle godine na sadašnjih 133 kilograma, holandski lekari su kao terapiju preporučili "promenu životnog stila, uz primenu dijete i fizičke aktivnosti".

U izveštaju se navodi i da je kardiolog sproveo sve potrebne provere i testove rada srca, uključujući i ultrazvuk, te da nije pronađen nikakv simptom oboljenja.

Šešeljeva odbrana je na nalaze holandskih lekara uzvratila mišljenjem više specijalista iz Srbije, na čelu s nekadašnjim ministrom zdravstva Milovanom Bojićem, da se "ovakvim površnim i nedovoljnim dijagnostičkim postupkom ozbiljno ugrožava ionako već narušeno zdravlje Vojislava Šešelja".

Specijalisti iz Beograda su naveli da su "začuđeni niskim nivoom dijagnostičkog postupka koji primenjuju holandski lekari", s obzirom da "nenormalni rezultati laboratorijske analize" krvi ukazuju na "moguće oštećenje" Šešeljeve jetre, a ima se u vidu da on uzima "veoma snažne lekove protiv povišenog pritiska, astme i čira na želucu".

Medicinski veštaci odbrane napisali su i da im "nije jasno" zašto Šešelj nije podvrgnut EKG pregledu, ni "uzltrazvučnom pregledu srca".

"Apelujemo na sudsko veće da se ovome posveti dužna pažnja, a od holandskih kolega da se drže etičkih principa naše profesije, te da u slučaju Vojislava Šešelja primene sve tekovine savremene medicine koje im stoje na raspolaganju, u cilju adekvatne dijagnotike i lečenja", zaključili su srpski lekari.

Suđenje Šešelju, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. godine, prekinuto je početkom marta, na zahtev Tužilaštva, zbog pretnji koje su svedocima navodno upućivali Šešeljevi ljudi.

Sudija Antoneti, koji se protivio prekidu procesa, rekao je na prošlonedeljnoj statusnoj konferenciji da će suđenje biti nastavljeno "čim budu ispunjeni uslovi", ali nije precizirao koji su to uslovi.

Protiv Šešelja je, u međuvremenu, Tribunal podigao i optužnicu zbog nepoštovanja suda, zato što je u jednoj od svojih knjiga navodno obelodanio identitet zaštićenih svedoka.

Šešelj je u pritvoru Tribunala u Sheveningenu od 24. februara 2003. godine, kada se dobrovoljno predao.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво