Vatrogasci i dalje gase požar u Vreocima

Požar koji je juče izbio u staroj sušari "Prerade" Rudarskog kombinata "Kolubara" još uvek nije ugašen. Formirana zajednička komisija "Kolubare" i EPS-a, koja treba da utvrdi uzroke požara i eventualnu odgovornost za njegovo izbijanje.

Gašenje požara u staroj sušari "Prerade" Rudarskog kombinata "Kolubara" u Vreocima još traje.

Vatrogasna ekipa i dalje je preventivno anagžovana kako bi sprečila eventualnu ponovnu pojavu požara.

"I tokom noći, a verovatno i sutra, 20 ljudi i sedam vatrogasnih kola biće angažovani u Vreocima, jer su oštećene trake za iznošenje uglja", rekao je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Predrag Marić.

"Vatrogasci gase sirovi ugalj koga je u momentu izbijanja požara bilo oko 500 tona", istakao je šef kabineta generalnog direktora kombinata Goran Perišić.

Perišić je rekao da gašenje sirovog lignita ide sporo s obzirom na to da on i dalje sagoreva, zahvaljujući kiseoniku koji se oslobađa iz vode koju vatrogasci koriste za gašenje požara.

Vatrogasci ulaze u pogone stare sušare sa gas maskama, ali još niko ne može da proceni nastalu štetu.

"Najteži deo posla je gašenje ugljene prašine, koja je, kako se pretpostavlja, dovela do paljenja električnih kablova koje je izazvalo požar", objasnio je Perišić.

Uz čelne ljude "Kolubare" i "Prerade", u Vreocima su danas bili državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Dušan Mrakić i zamenik generalnog direktora EPS-a Dragan Tomić.

Uviđaj su obavili stručnjaci MUP-a Srbije, a formirana je i zajednička komisija "Kolubare" i EPS-a, koja treba da utvrdi uzroke požara i eventualnu odgovornost za njegovo izbijanje.

U momentu izbijanja požara u pogonima stare šušare bilo je oko 800 tona uglja, 300 tona sušenog i 500 tona sirovog lignita.

U požaru, kao i tokom akcije gašenja, nije povređen niko od radnika i vatrogasaca iz Lazarevca, Obrenovca i Beograda, koji su sa 12 vozila uspeli da ga brzo lokalizuju i spreče njegovo širenje na pogone nove sušare za ugalj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара