Boja OVK novca

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije poseduje transkripte telefonskih razgovora Fatmira Limaja i njemu bliskih osoba, u vreme dok je prikupljao novac za odbranu pred Haškim tribunalom.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, u istrazi protiv Fatmira Limaja, osumnjičenog za ratne zločine nad Srbima na Kosovu i Metohiji, koristi i transkripte njegovih presretnutih razgovora u vreme dok je prikupljao novac za odbranu pred Haškim tribunalom.

Fatmir Limaj jedan je od komandanata samozvane OVK sumnjiči se za zločine nad Srbima u logorima u selu Klečka i drugim lokacijama na Kosovu i Metohiji.

Sadržaj presretnutih razgovora značajan je za dalju istragu o zločinima i trgovini ljudskim organima, kaže portparol tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

U presretnutim razgovorima Fatmira Limaja s bliskim osobama može se zaključiti da su njegovi američki advokati koje je predvodio Karim Kan za njegovu odbranu tražili šest i po milona dolara, ali su posle intervencije "utičajnih političara" prihvatili cenu od dva miliona.

Iz transkripta se može zaključiti i da je u posredovanju oko cene značajnu ulogu imao bivši šef UNMIK-a Mihael Štajner, kao i da je Ljimaj bio nezadovoljan načinom na koji se prikuplja novac za njegovu odbranu.

U jednom trenutku, zapretio je da će, ako se novac ne nađe, progovoriti o tome ko je i šta radio tokom sukoba na Kosovu.

Fatmir Limaj: "Nastavi da radiš na pripremi terena... Kako te tamo primaju. Počni da pripremaš ljude. Bolje da im šaljem poruke preko tebe nego preko medija. Počni od biznismena, daj im uputstva kako da se mobilišu".

Demir Limaj: "Možeš li da kažeš tom svom drugu da mi pošalje faksom ono pismo koje si mi onda dao... Znaš, onaj cenovnik proizvoda".

Fatmir Limaj: "Daću to Ulju, a on će ga doneti tebi, taj cenovnik, znaš.. je li to uredu".

U tom razgovoru, Fatmir je saznao da su otvoreni i bankarski računi za prikupljanje novca u Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Austriji, Makedoniji i Albaniji.

Haški tribunal oslobodio je Limaja optužnice za ratne zločine, koju je je protiv njega podiglo tužilaštvo tog međunarodnog suda.

Da se ne bi kršilo pravilo da se pred istim sudom dva puta sudi za isto krivično delo, predstavnici srpskog tužilaštva predočili su Haškom tribunalu dokaze za druge Limajeve zločine početkom aprila im je odobreno da se protiv njega pokrene krivični postupak.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво