Pokrenuta istraga protiv Nikole Kusovca

Prvi opštinski sud u Beogradu pokrenuo je istragu protiv penzionisanog kustosa Narodnog muzeja Nikole Kusovca zbog sumnje da je učestvovao u prodaji falsifikovanih slika najpoznatijih srpskih slikara.

Istraga protiv penzionisanog kustosa Narodnog muzeja Nikole Kusovca pokrenuta je pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu.

Kusovac je osumnjičen da je učestvovao u prodaji falsifikovanih slika najpoznatijih srpskih slikara.

Osim 73-godišnjeg Kusovca, koji se tereti za krivično delo falsifikovanja službene isprave, istraga je, po zahtevu tužilaštva, pokrenuta i protiv dilera umetnina Ilije Đorđevića, osumnjičenog za krivično delo prevare.

Kusovac je tokom saslušanja kod istražnog sudije u potpunosti negirao da su sporne slike falsifikati, ističući da su autentična dela njihovih autora kao što je i ranije tvrdio, rekao je u izjavi za Tanjug njegov branilac koji je prisustvovao saslušanju Nikola Nikolić.

Prema njegovim rečima, Kusovac, koji je napriznatiji kustos na prostorima bivše SFRJ, smatra da je postupak protiv njega zapravo "smišljena akcija lobija trgovaca umetnina sa kojima nije želeo da sarađuje i da je policija izmanipulisana upravo od strane tih ljudi, koji očigedno nisu dobro naučili svoj zanat".

Sporne slike

Kancelarija istražnog sudije, koji je saslušao Kusovca i Đorđevića, a potom doneo rešenje o sprovođenju istrage, bila je ispunjena spornim slikama koje su donete iz sudskog depozita.

Kusovac je osumnjičen da je za falsifikovane slike davao potvrde da su prave, a Đorđević da je te slike prodavao kao originale.

Nekadašnji kustos Narodnog muzeja sumnjiči se da je od 1999. godine izdao u više navrata stručno mišljenje za falsifikovane slike najpoznatijih srpskih slikara.

Sporne slike su "Skulptura na cvetnoj pozadini" Petra Dobrovića, procenjena na 12.000 do 15.000 evra, "Mrtva priroda sa voćem i posudom" Marka Čelebonovića, procenjena na 12.000 evra, "Predeo sa crkvom" Milana Konjovića, "Predeo sa kućom" Nikole Graovca.

Na tom spisku su i dela "Mrtva priroda", "Ležeći ženski akt" i "Sedeći ženski akt" Aleksandra Tomaševića, kao i slika Miće Popovića koja nema naziv, a potpisana je sa "Mića Popović 86".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи