Srbija očekuje izručenje Egnera

Nakon oduzimanja državljanstva SAD Peter Egner, osumnjičen za ratne zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata, trebalo bi da bude izručen Srbiji, rekao Vladimir Vukčević nakon razgovora sa Kameronom Manterom. Tema razgovora regionalna saradnja, kao i saradnja sa SAD u procesuiranju ratnih zločina.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević razgovarao je sa ambasadorom SAD u Beogradu Kameronom Manterom o slučaju ratnog zločinca Petera Egnera, trgovini ljudskim organima na Kosovu, kao i o uspostavljanju saradnje između SAD i srpskog Tužilaštva.

Vukčević očekuje da će nakon oduzimanja državljanstva SAD Peter Egner, osumnjičen za ratne zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata, biti izručen Srbiji, prenosi Beta. 

"U SAD je u toku proces oduzimanja državljanstva i nakon toga očekujemo njegovo izručenje", rekao je Vukčević novinarima posle sastanka sa ambasadorom SAD u Beogradu Kameronom Manterom u Specijalnom sudu.

Manter je istakao da SAD podržavaju princip da ljudima treba da se sudi na mestu gde je zločin izvršen.

Vukčević je zamolio ambasadora Mantera da njegova zemlja iskoristi međunarodni autoritet kako bi se zločini na Kosovu istražili na pravi način, preko Euleksa.

Vukčević je za jun najavio odlazak delegacije Ministarstva pravde Srbije u SAD, gde bi imali kontakte sa predstavnicima američke administracije.

Srpski tužilac i ambasador SAD razgovarali su i o konkretnim postupcima za ratne zločine - slučaju Bitići, aktuelnim istragama o trgovini organima, regionalnoj saradnji i saradnji u procesuiranju ratnih zločina.

Vukčević je rekao da bi u junu trebalo da bude potpisan Sporazum o saradnji Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Službe za ratne zločine SAD s ciljem da svi oni koji su izvršili zločine budu privedeni pravdi.

Ambasador SAD je pohvalio napore srpskog tužioca na saradnji s Haškim tribunalom zbog evropskog puta Srbije i zadovoljenja pravde.

Manter je pozdravio napore Vukčevića i njegovog tima, ocenivši da je Vukčević profesionalan i nepristrasan u poslu i da je to "primer hrabrosti u regionu".

Manter je pohvalio rad Vukčevića i u Akcionom timu za saradnju sa Haškim tribunalom, istakavši da ti napori nisu usmereni samo na pridruženja Srbije EU, već i na zadovoljenje pravde.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи