Istraga protiv "Šakala"

Zbog zločina u selu Ćuška na Kosovu i Metohiji 1999. godine, Tužilaštvo za ratne zločine podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv 26 pripadnika paravojne formacije "Šakali". MUP Srbije juče priveo devet dostupnih lica.

Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je zahtev Veću za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za sprovođenje istrage protiv 26 pripadnika paravojne formacije "Šakali", Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije zbog zločina u selu Ćuška na Kosovu, 1999. godine.

Oni su osumnjičeni da su 14. maja 1999. godine u tom kosovskom selu, u opštini Peć, ubili 41 osobu, čime su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopštilo je Tužilaštvo.

"Šira akcija Tužilaštva podrazumeva istragu ubistava 200 lica na teritoriji opštine Peć", navodi zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

MUP Srbije je, po nalogu Tužilaštva, juče priveo devet dostupnih lica, koji su izvedeni pred istražnog sudiju. Tužilaštvo za ratne zločine je predložilo da se svima koji su osumnjičeni odredi pritvor.

Uhapšeni su osumnjičeni da su pripremali oružane napade i pojedinačne akte nasilja, pretnje, ubistva, uništavanje civilne imovine i pljačke.

Njihov cilj je, prema navodima Tužilaštva, bio da steknu ličnu imovinsku korist i da šire strah među albanskim civilima kako bi oni napustili svoje domove.

"Ono što je novo u predmetima ratnih zločina jeste primena Zakona o zapleni imovine stečene krivičnim delima, jer je isključivi motiv ove grupe bio pljačka", ističe Vekarić.

Nebojša Minić, poznat i kao Komandant cmrt, koji je komandnovao paravojnom formacijom "Šakali", umro je 2005. godine u Argentini.

Minić je bio rezervni policajac iz Peći, a pripadao je još paravojnim grupama Munje i Grupa 77.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 14. mar 2010, 22:41) - anonymous [neregistrovani]

sramota

Bravo!!!
Kada bi samo bilo vise koji razmisljau tako, mozda bi bilo nade za ovu drzavu.

(subota, 13. mar 2010, 23:45) - Rade [neregistrovani]

Pravda za sve

Zar jedan zlocin opravdava drugi zlocin??
Ovakvi neljudi su samo naneli stetu srpskom narodu i nasim interesima na Kosovu,a mi se posle pitamo zasto je svet u ratu na Kosovu bio protiv nas. Puna podrska sudskim organima i da se svi zlocini rasvetle!

(subota, 13. mar 2010, 21:04) - sero [neregistrovani]

zveri

Te ljude,ustvari zvere,treba najrigoroznije kaznjavati, takve ne treba braniti.
bez obzira kojoj narodnosti pripadaju,takvi su ocrneli obraz srbiji i svog naroda.

(subota, 13. mar 2010, 20:25) - anonymous [neregistrovani]

Zasto

Zasto se toliko dugo cekalo da se podigne optuznica kada se zna da je ucinjeno pre 10 godine.Ali mene raduje to sto SRbija i na delo se pokazuje kao lider u ovom delu Evrope mislim da bes ikakvog pritiska sa strane hoce da se otarasi proslosti i da ponosno gleda u buducnost.

(subota, 13. mar 2010, 13:29) - tea [neregistrovani]

pravda

svaka ti cast sta bi bilo kad bi svi tako razmisljali...

(subota, 13. mar 2010, 12:31) - anonymous [neregistrovani]

sramota

sta je sramota za drzavu, i dokle vise ta prica? ako je neko nekoga ubio ima da odgovara, zivecemo iu lepsem drustvu ako kaznimo one koji kaznu zasluzuju, a nagradjujemo one koji zasluzuju nagradu. a druge neka rade kako hoce, ja zelim da moja drzava odvaja kriminalce od normalnih i postenih ljudi, makar oni bili i iz moje porodice. vi biste amnestirali nekoga samo zato sto je srbina, treba stvarno da se zapitate...

(subota, 13. mar 2010, 12:02) - anonymous [neregistrovani]

srbi

zna li neko koliko su oni srba ubili?Sramota za drzavu.!!

(subota, 13. mar 2010, 12:00) - anonymous [neregistrovani]

Hm.

O ovome se jako malo zna, skoro nista. Ja prvi put cujem da je postojalo ovakvo nesto. Dokle cemo ziveti u zabludi da smo mi nevinasca???

(subota, 13. mar 2010, 11:43) - anonymous [neregistrovani]

zlocin

zvaki zlocin treba da se istrazi, nacionalnost kod zlocina nije vazna, svi su jednaki. svaka cast vekaricu i vukcevicu.