Ganić pušten iz pritvora

Britanski sud pustio iz pritvora uz kauciju člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića. Ganić mora da ostane u Londonu do odluke suda o zahtevu Srbije za izručenje, uz obavezu redovnog javljanja u policijsku stanicu.

Viši sud u Londonu pustio je iz pritvora, uz kauciju od 300.000 funti, člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, koga Srbija sumnjiči za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 1992. godine.

Pošto su čuli tvrdnje Ganićevih advokata da je hapšenje "politički motivisano i nezakonito", dvojica sudija su odredila kauciju "po strogim uslovima".

Uslovi za Ganićevo puštanje na slobodu su vrlo strogi i uključuju "policijski čas tokom noći". Ganić mora da ostane u Londonu, uz obavezu redovnog javljanja u policijsku stanicu, javlja Radio Bi-Bi-Si.

Na teritoriji Velike Britanije Ganić mora da ostane najverovatnije do kraja meseca, do odluke britanskog suda o zahtevu Srbije da joj bude izručen na osnovu optužbi za ratne zločine.

Ganićevi advokati su objasnili da je novac za kauciju dala "nepoznata vrlo dobro situirana gospođa".

Kako su ranije pisali bosanski mediji, reč je o Sarajki Saneli Dženkins, koja je udata za bogatog britanskog bankara. Prema britanskim zakonima, kauciju može položiti samo neko ko ima britansko državljanstvo.

Ejup Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu poternice koju je za njim i još 18 osoba iz BiH, Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA 3. maja 1992. godine.

Srbija uputila obimnu sudsku dokumentaciju

Srbija je juče uputila molbu za Ganićevo izručenje, kao i obimnu sudsku dokumentaciju na nekoliko stotina stranica, na osnovu koje bi Ganić trebalo da bude izručen Višem sudu u Beogradu, koji protiv njega vodi krivični postupak.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je juče da Srbija raspolaže čvrstim dokazima o učešću Ganića u napadu na kolonu JNA u Sarajevu 1992. godine.

Politički savetnik Tužilaštva Haškog tribunala Frederik Svinen izjavio je da je Tužilaštvo 2003. godine uputilo kancelariji Državnog tužioca za ratne zločine u Sarajevu mišljenje po kojem nije bilo dovoljno dokaza o odgovornosti Ejupa Ganića u slučaju "Dobrovoljačka".

Svinen je za radio Slobodna Evropa rekao da je Tribunal priložio ocenu na dokaze koji su poslati iz Banjaluke, ali da je važno razumeti da je to učinjeno u kontekstu "mape puta" Rimskog sporazuma.

Mišljenje Tribunala nije konačno 

"Naša ocena se ne može uzeti kao konačno mišljenje o ovom slučaju, jer to nije pravosudna odluka zasnovana na svim činjenicama", upozorio je Svinen.

"Znam da je sada u toku proces u Velikoj Britaniji, znam da je Srbija uputila zahtev za izručenje Ganića, ali o tome mi više nemamo mandat da odlučujemo, jer je još 2004. godine ovaj slučaj mape puta predat Sarajevu", poručio je on i dodao da je to veoma važno za razumevanje svega što se trenutno događa.

Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska, potpisale su 1996. godine Rimski sporazum, koji im je nalagao da pre podizanja optužnica za ratne zločine od Tužilaštva Tribunala zatraže mišljenje o prikupljenim dokazima.

Mapa puta je bila na snazi do 2004. godine, a Banjaluka je u julu 2002. godine haškom tužilaštvu poslala svoju evidenciju i zatražila ocenu opravdanosti podizanja optužnica u slučaju "Dobrovoljačka".

U toj evidenici, podsetio je Svinen, bile su i optužbe protiv bivšeg člana ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband razgovarao je danas u Londonu sa predsedavajućim Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem o slučaju člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića.

Forin ofis je, povodom sastanka Milibanda i Silajdžića, saopštio da je hapšenje Ganića "stvar sudstva, koja se ni na koji način ne dovodi u vezu sa diplomatskim ili političkim stavom britanske vlade ili bilo kojim gledištem Velike Britanije u vezi s događajima iz prošlosti na zapadnom Balkanu", prenela je agencija AP.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je juče da je odlazak Silajdžića u London, u posetu Ganiću, zloupotreba funkcije što ne doprinosi stabilizaciji stanja i razumevanju u BiH.

broj komentara 27 pošalji komentar
(petak, 12. mar 2010, 19:17) - jole [neregistrovani]

ako ako

ako bude izrucen ako to bude u Srbiji onda je pravda blizu za sve ratne zlocince

(petak, 12. mar 2010, 00:11) - Mile [neregistrovani]

Jedno pitanje

Kad je vec rec o ratnim zlocincima kada ce Srbija isporuciti Hagu Ratka Mladica, radi koga godinama trpi srpski narod.

(četvrtak, 11. mar 2010, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

Nadam se

Koliko sam shvatio, on ce na uslovnoj slobodi biti sve do aprila, kada bi Srbija trebalo da obrazlozi svoj slucaj. To dalje znaci da on nece moci da napusta London. E sad, kome ce posle biti izrucen, i da li ce uopste nekome biti izrucen, videcemo. Ako ga izruce Sarajevu, oni ce ga pustiti. Bilo bi lepo da ga izruce Srbiji ili Hagu.

Nemojte da se nervirate. Cak i kada nam se cini da zemaljska pravda nije pravedna, nebeska jeste. Ona ce ga stici. Od nje jos niko nije pobegao.

(četvrtak, 11. mar 2010, 20:56) - anonymous [neregistrovani]

...

Bog te čuo!

(četvrtak, 11. mar 2010, 19:46) - anonymous [neregistrovani]

Ganic

Ja se bojim da od toga izrucenja nema nista sad kad su ga pustili na slobodu. Ako cak i britanski sud odluci da ga izruci on ce traziti azil povodom toga da ce u srbiji biti lincovan a ne sudjen za nedela koja je pocinio. A mozda jednostavno nestane nece biti prvi koji je nestao u londonu osim toga falsifikovane papire je lako naci ko ima lovu a ovaj ima tako da ova farsa sto duze traje manje rezultata ce da pridonese.
Dao bog da nisam u pravu i zlocinac zavrsi na sudu i zatvoru.

(četvrtak, 11. mar 2010, 19:42) - anonymous [neregistrovani]

Incko

Gospodin Incko komentarise sta ga se ne bi trebalo ticati.Ko kome treba biti izrucen i samim tim doprinosi jos brzem raspadu Bosne koje je neminovno.

(četvrtak, 11. mar 2010, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

Sramota

Ratnog zločinca pustiti na da se brani sa slobode, to je težak prekršaj sudija koje su u svojim rukama imale vrlo obimnu i jasnu dokumentaciju sa dokazima.

Veoma sam raznočarana ispravnošću rada pravosudnih organa u Velikoj Britaniji. Oni svakako ne mogu biti primer za rad pravosudnih organa u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu.

Ali samo im služi za sramotu i dalje blaćenje sopstvenog ugleda. Nije prvi put da se tako tamo radi. U ostalom cela im je admistracija iskorumpirana i samo krade državu, tako su i sami rekli nedavno. Sramota!

(četvrtak, 11. mar 2010, 18:58) - anonymous [neregistrovani]

Justice

Britanski sud,nije korumpiran i nadam se da znaju sta rade.
Ako se ratni zlocinci drugih vera i nacionalnosti pustaju za zlodela koje su pocinili,a pritom dokazi ukazuju na krivicu,
ne znam kako neko moze da trazi ratne zlocince po Srbiji,ako je zakon isti za sve,onda bi svaki zlocin trebalo osuditi i kazniti.
Ja verujem u pravosudje Srbije,da ce biti fer
i posteno,i ne vidim razlog da se ovaj zlikovac sepuri i smeje pravdi u lice.
Sigurna sam ,gospodine da ipak ne spavate mirno.Nelagodan osecaj,kad stalno gledate preko ramena.........
gde je moj brat?

(četvrtak, 11. mar 2010, 18:47) - anonymous [neregistrovani]

Apsolutno nazavisno sudstvo???

"sud u Engleskoj je apsolutno nezavisan" napisa neku u jednom od komentara. Zelim vjerovati u to, ali zar iz iste te Britanije, iz istog tog sudstva nisamo imali sudije u Hagu, nisam bas siguran da su nacinom svoga rada pokazali "apsolutnu nezavisnost". Nadam se da grijesim.

(četvrtak, 11. mar 2010, 17:36) - anonymous [neregistrovani]

Pravda

Ako postoji zrno pravde na ovom svetu Ganic ce se pojaviti na sudu u Beogradu.