Dosije "Žuta kuća": Operaciona sala u Burelu

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine poseduje dokaze da je u Burelu postojala operaciona sala. Nekadašnji komandanti Oslobodilačke vojske Kosova odbacili navode o zločinima na Kosovu i severu Albanije. HRV: Uznemirujuće, ali ni malo iznenađujuće.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je u toku istraga u vezi sa navodima da je u "žutoj kući" na severu Albanije postojala operaciona sala i da tek treba da bude utvrđeno šta se u njoj zaista odvijalo.

"Imamo dokaze da je u žutoj kući postojala operaciona sala", rekao je Vekarić za rusku TV stanicu "Raša tudej" .

"U izveštaju UNMIK-a do kojeg smo došli sopstvenim kanalima navedeno je da su istražitelji misije UN u kući pronašli par bočica penicilina", rekao je Vekarić. "Istraga je u toku i pokušavamo da utvrdimo šta se tamo zaista dešavalo."

Ruska televizija je juče, u prilogu pod nazivom "Kuća užasa: Srbi kidnapovani zbog organa?", podsetila da istražitelji UN i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sumnjiče pristalice Oslobodilačke vojske Kosova za otmice Srba, kojima su vađeni organi i potom prodavani na crnom tržištu radi transplantacije.

Stanovnici "žute kuće", kao i njihovi susedi, odbacili su navode o vađenju organa srpskih zarobljenika. U prilogu se, takođe, podseća da su međunarodni istražitelji želeli da iskopaju neka tela s lokalnog groblja u tom selu, ali da su ih meštani u tome sprečili.

Sada taj slučaj razmatra Savet Evrope, a Euleks je saopštio da planira da sprovede sopstvenu istragu.

Kosovski zvaničnici odbacuju tvrdnje o zločinima OVK

Predsednik kosovske skupštine i ratni portparol glavnog štaba OVK, Jakup Krasnići demantovao je navode o ratnim zločinima albanskih gerilaca, navodeći da ta formacija, u to vreme, nije imala mogućnosti da organizuje tajne zatvore.

"Ne verujem da su u to vreme postojali takvi zatvori.... Verujem da je izveštaj Bi-Bi-Sija, u stvari, pokušaj izvesnih pojedinaca i država da diskredituju našu borbu", rekao je Krasnići. "Ukoliko Bi-Bi-si nastavi da ovako izveštava izgubiće podršku naroda Kosova".

Ministarka pravde Kosova Nekibe Keljmendi, takođe, je odbacila navode o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova nad civilima.

"Slučaj Kukeša je isti pokušaj kao i onaj 'žute kuće', a cilj je da se skrene pažnja i da se spreči priznavanje nezavisnosti Kosova", rekla je Nekibe Keljmendi, koja je, prethodno, odbacila zahtev "Hjuman rajts voča" za pokretanjem istrage o otmicama Srba i ostalih nealbanaca na severu Albanije i navodima da su tamo ubijani.

Bi-Bi-Si i "Balkan insajt" su juče objavili da je OVK tokom i posle sukoba na Kosovu 1999. godine na severu Albanije i na Kosovu imala najmanje osam logora za civile Srbe, Rome i Albance, u kojima su ljudi ubijani i mučeni.

Logori su se, prema izjavama svedoka koji su želeli da ostanu anonimni, nalazili u Burelu, Kukešu i Tropoji u Albaniji, ali i selu Babaloc na Kosovu.

Nekibe Keljmendi je predložila da Euleks, koji ima ekskluzivni mandat za to, počne istragu i rasvetli to pitanje.

"Neka se zna šta se desilo. Ako se nešto uistinu desilo onda sam sigurna da se radi o individualnom slučaju", rekla je kosovska ministarka.

Euleks je već počeo istragu oko takozvanog slučaja "žuta kuća", u Burelu u Albaniji i "ubrzo će odlučiti" da li će otvoriti novi istražni proces.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво