O Ganićevoj odgovornosti

Ejup Ganić i Hasan Efendić rukovodili su masakrom nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici, maja 1992. godine, u Sarajevu, izjavio ratni ministar policije BiH Alija Delimustafić u iskazu pred Vojnim sudom u Beogradu, datom 2002. godine.

Ratni ministar unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine Alija Delimustafić rekao je u iskazu pred Vojnim sudom u Beogradu, da su Ejup Ganić i Hasan Efendić rukovodili masakrom nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici, maja 1992. godine u Sarajevu, piše banjalučki "Glas Srpski".

List navodi da je Delimustafić u izjavi datoj 29. januara 2002. godine naveo da je Ganić, tada ratni član Predsedništva BiH, 3. maja imenovao Odbor za razmenu predsednika države (Alije Izetbegovića) i komandanta Druge vojne oblasti JNA.

"Ganić je bio u ulozi vrhovnog komandanta vojske, kao predsednik Predsedništva, dok su Efendić (tada komandant Teritorijalne odbrane, TO, BiH), Sefer Halilović, Mustafa Hajrulahović zvani Talijan, Zaim Backović zvani "Zagi", Jovan Divjak, Fikret Muslimović i Kerim Lončarević bili njegovi pomoćnici. Štab je stalno dežurao u Predsedništvu", naveo je Delimustafić.

"Sve vreme, u predsedništvu je, zajedno sa Ganićem bio sin Alije Izetbegovića, Bakir Izetbegović", rekao je Delimustafić u izjavi datoj pre osam godina vojnom istražnom sudiji u Beogradu, u okviru istrage u predmetu koji je zaveden pod brojem KI 651/93.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je predmet "Dobrovoljačka" preuzelo od Vojnog suda u Beogradu.

Prekršen sporazum i zločin

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici je usledio pošto je u komandi JNA u Lukavici zadržan muslimanski lider i predsedavajući Predsednišstva BiH Izetbegović.

U trostranom sporazumu između JNA, mirovne misije Ujedinjenih nacija (UNPROFOR) i rukovodstva u Sarajevu, tačnije Ganića, dogovoreno je da se na bezbedan način evakuiše Druga vojna oblast, a da Izetbegović i njegova pratnja, u kojoj su bili njegova kćerka Sabina i sadašnji lider Socijaldemokratske partije (SDP) u BiH Zlatko Lagumdžija, budu oslobođeni.

Međutim, Ganić i Efendić odlučili su da bude propušteno samo vozilo u kojem se nalazi Izetbegović i komandant Druge vojne oblasti general JNA Milutin Kukanjac, a da ostatak kolone u povlačenju bude presečen i napadnut. To je učinjeno, iako je i Izetbegović dao drugačije obećanje, navodi "Glas Srpski".

"Direktnu naredbu je dao Ganić i komandant Štaba odbrane TO. Sve je bilo pod njihovom komandom. Ta komanda za napad je snimljena, ona postoji kao i mnogi drugi dokazi. Kada se vodio taj razgovor, Ganić je rekao generalu Milanu Aksentijeviću, koji je bio posrednik između nas u komandi i Ganića, da smo mi zarobljenici i da nemamo šta da tražimo, nego samo da prihvatimo uslove koje je on postavio", naveo je ranije "Glasu Srpske" ključni svedok zločina i pripadnik kolone koja je napadnuta u Dobrovoljačkoj, general JNA u penziji Dušan Kovačević.

Prema njegovim rečima, postoje i snimci gde on to javno kaže. "Ganić je naredio svojim potčinjenima da se Dobrovoljačka blokira i da nas sve pobiju. Rekao je: 'Zapaliti i pobiti, niko neće proći pre dolaska UN'", tvrdi Kovačević.

Mekenzi: Najstrašniji dan u mom životu

Glavnokomandujući UNPROFOR-a, general Luis Mekenzi u svojoj knjizi "Mirovnjak: Put do Sarajeva", podseća banjalučki list, zapisao je da je, kada je u oklopnom vozilu dovezao Izetbegovića i njegovu pratnju u komandu na Bistriku, tamo zatekao Kukanjca da pije kafu sa zamenikom ministra policije BiH Jusufom Pušinom.

Kanadskom generalu Mekenziju je objašnjeno da Pušina želi da bude u Izetbegovićevoj pratnji od Bistrika do zgrade Predsedništva.

"Radio-vezom pozvali su me iz mog štaba i saopštili da im je Ganić rekao da je dogovor pao u vodu. 'Do vraga, o čemu to govorite', povikao sam u mikrofon... Otišao sam do predsednika Izetbegovića i pitao ga: 'Kome da verujem, vama ili Ganiću?' 'Generale Mekenzi, imate moju reč i reč našeg vojnog komandanta', odgovorio mi je. Radio-vezom saopštio sam štabu: 'Polazimo. Recite to Ganiću'", naveo je Mekenzi.

Prema Mekenzijevim rečima, "Ganićeva naredba koju je saopštio komandantima TO Efendiću i Muslimoviću, a oni preneli jedinicama na terenu, glasila je: 'Pustite da prođu bela UN vozila, a onda napadnite.'"

General je naveo da je napad počeo odmah čim su dogovoreno mesto prošla vozila UN, u kojima su se nalazili Mekenzi, Izetbegović, Kukanjac i Izetbegovićeva pratnja.

Mekenziju su javili da je začelje kolone napadnuto. "Posle nekoliko minuta, vođe TO vratile su se u svoje jedinice duž našeg konvoja. Ali šteta je već bila učinjena. Oko 200 vojnika JNA je nestalo. Kasnije sam otkrio da su ih vojnici TO zarobili i odveli sa sobom. Sve oružje i svu opremu su zaplenili, šest oficira JNA su hladnokrvno pobili. Deset vojnika UN sprečilo je masovno prolivanje krvi, što je bila slaba uteha... Ovo je bio najstrašniji dan mog života," zapisao je Mekenzi.

Ubijena 42 vojnika

Prema podacima tima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina, u napadu na kolonu vojnika JNA, ubijena su 42, a ranjena 73 vojnika i oficira JNA.

Zarobljeno je 215 pripadnika JNA koji su bili izloženi psihičkom i fizičkom zlostavljanju.

Prema izjavama svedoka, u napadu na kolonu učestvovali su pripadnici TO i tzv. "Zelenih beretki" i "Patriotske lige", kao i više samostalnih naoružanih grupa.

Srbija je raspisala poternicu za 19 državljana BiH osumnjičenih za ovaj zločin. Među tim licima su Ganić, član ratnog predsedništva BiH Stjepan Kljujić, Hajrulahović, Backović, Divjak i Efendić.

broj komentara 19 pošalji komentar
(petak, 05. mar 2010, 21:40) - anonymous [neregistrovani]

argumenti

Ovako se treba govoriti kada nešto komentiramo, jasno i kratko.Ako je ovo sve ovako onda ni neki neprijateljski sud nebi mogao zatvoriti oči pred ovakvim stvarima,a kamoli neutralni.Bravo prijatelju na informacijama.Puno pozdrava.
SN

(petak, 05. mar 2010, 08:52) - anonymous [neregistrovani]

"Sarajevo, ljubavi moja"

Da malo raščlanimo to što se dešavalo u Sarajevu.
1. Napad na Dom JNA u Sarajevu (u Domu bilo ukupno manje od 10 pripadnika JNA) iskqučivo ustanova kulture to dobro zna Vehbija Karić i nije predstavljao nikakav vojni cilj.

2. Napad na kolonu sanitetskih vozila na Skenderiji i to tako što je na njih spuštena kontaktna tramvajska naponska mreža i oni su prosto spaljeni, retko preživeli su gađani
puščanom vatrom.

3. Poturanje Alije Izetbegovića da ga Srbi likvidiraju sa ciljem preuzimanja njegove funkcije. Jednostavno se drugačije ne može opisati dolazak Alije u Lukavicu. Treba poslušati samo razgovor Ganića i Izetbegovića preko radio veze.

4. Napad na kolonu UN. Tu kolonu je vodio general Mekenzi i vozila JNA, njeni pripadnici i članovi porodica, su bili u paratnji vozila i pripadnika UN. O statusu snaga UN na teritoriji BiH ne treba posebno govoriti.

5. Ubistva pripadnika JNA koji su bili u koloni UN a posebno ženevskim konvencijama zaštićenih pripadnika sanitetske službe, vidno obelećenih u vidno obeleženom sanitetskom vozilu i ubistvo civila.

7. Ne pružanje odgovarajuće medicinske pomoći povređenim u svim slučajevima koji su gore navedeni.

8. Fizičko maltretiranje i premlaćivanje zarobljenika.

9. Ne sprovodjenje istrage i kažnjavanje odgovornih.

10. Nehuman odnos prema zarobljenim pripadnicima JNA, vodanje kroz Sarajevo u gaćama i sl. što je protivno odredbama ženevskih konvencija.

Treba li još? I kome još treba? Za svaki sud je dovoljno.(petak, 05. mar 2010, 02:00) - БЛ [neregistrovani]

Изручити и судити

Обратите пажњу на онај дио када Заим Бацковић, који се представља као Заги каже отприлике, парафразирам, наредба из врха команде, ниједно возило не смије проћи, све их побијте! У том дијелу Заим Бацковић директно оптужује Ганића јер је он врховни командант! Затим, ови душебрижници који се боје што је Алија заробљен! Погледајте снимак, а и покушаћу да објасним контекст догађаја - преговори у Лисабону завршени, Кутиљеров план прихваћен, прихватио и Изетбеговић и Караџић и Бобан 44% за муслимане, 33 % за Србе, 23% за Хрвате, Алија се враћа у земљу, нико га не чека на Аеродрому, а наши обавјештајци пресрели разговоре са јасним индикацијама да је ова група, Ганић и Бацковић, имала намјеру да ликвидира Изетбеговића, из три разлога, јер су недзадовољни договореним, хоће 100% власти и јер наравно, борба за превласт међу муслиманима увелико траје, треба бити први међу једнакима, и такође то је одличан изговор да се Срби оптуже и да се то узме као повод за рат, понављам нико га од његових не чека на аеродрому, све је јасно као дан! Ако је био заробљен како му се онда обраћају са Предсјениче, зашто га војници салутирају када пролази на кафу са Кукањцем... Није био заробљен, напад је унапријед планиран, ова дјеца су убијена на звјерски начин и неко мора за то да одговара, коначно наком 18 година! Према принципу командне одговорности, општеприхваћеном када су Срби у питању, то треба да буде Ејуп Ганић, а и "Заги" га директно оптужује и ови који су свједочили током 2002. Надам се да ће бити изручен!

(četvrtak, 04. mar 2010, 23:23) - anonymous [neregistrovani]

Србија је наследница СРЈ односно СФРЈ

Са тим у вези и врховни војни суд ЈНА у Бограду је прешао под јурисдикцију Тужилаштва за ратне злочине и друге судове у Србији. То је сасвим нормална пракса, нарочито за ратне злочине који никада не застаревају!

(četvrtak, 04. mar 2010, 22:45) - Mile Tranzicija [neregistrovani]

Pamtiti...

Ovaj i slicne zlocine ne smemo zaboraviti...

(četvrtak, 04. mar 2010, 19:57) - anonymous [neregistrovani]

Ganic je zasluzio da stane pred lice pravde

Zlocince pred lice pravde,a Ganici je najodgovarniji za gnusni zlocin u Dobrovoljackoj.Alija je imao srecu da je otisao na ahiret.

(četvrtak, 04. mar 2010, 19:47) - Ђорђе [neregistrovani]

ЈНА

Нема ништа...само је била једна од федералних јединица СФР Југославије. За разлику од других република, на територијама Србије и Македоније нису убијани голобради младићи у униформама ЈНА.

(četvrtak, 04. mar 2010, 19:45) - Kliker [neregistrovani]

Kasnimo

Pa,ljudi,taj covjek je '97 dolazio u Beograd i u lice gledao tadasnji politicki vrh i niko nista nije uradio,nego ga sad ganjamo po Evropi.Uvijek kasnimo,uvijek.Ako ga puste,bice to samar srpskom tuzilastvu.

(četvrtak, 04. mar 2010, 19:22) - anonymous [neregistrovani]

Dolazi vreme

Dolijace i Silajdzic, i on ima dosta toga za sobom. Osim logora u kojima su bili maltretirani i ubijani Srbi ima i svedocenja koja ga direktno terete.
Doslo je vreme placanja racuna za nedela!

(četvrtak, 04. mar 2010, 18:21) - anonymous [neregistrovani]

...

Doslo vreme da se malo propitujemo gdje je ko bio i sta je radio 1992 godine...