Operisan ranjeni policajac

Policajac Bljerim Mustafa koji je teško povređen u podmetnutoj eksploziji u Bujanovcu, uspešno operisan. Specijalni timovi počeli istragu bombaškog napada. Napadom na policajca uoči Dana državnosti, teroristi poslali jasnu poruku državi. Na to će biti adekvatno odgovoreno, poručio direktor policije Milorad Veljović.

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Bljerim Mustafa, koji je teško povređen u terorističkom napadu u Bujanovcu, operisan je poslepodne u Kliničkom centru Srbije u Beogradu i njegovo stanje je stabilno.

U eksploziji koja je podmetnuta ispod službenog policijskog automobila, pored Mustafe, povređeni su njegova supruga i dve maloletne prolaznice.

Policijski uviđaj počeo je u 12 časova. Specijalni istražni timovi vode slučaj, a na lice mesta došao je direktor policije Milorad Veljović.

Uviđaj su obavile specijalizovane ekipe MUP-a, u prisustvu tužioca i istražnog sudije, rekao je direktor policije Milorad Veljović i ukazao da nije slučajno što se taj teroristički akt desio na Dan državnosti Srbije.

Direktor policije je izjavio je da taj događaj predstavlja teroristički akt i da počinioci moraju biti pronađeni i privedeni licu pravde.

"Država Srbija, odnosno pripadnici MUP-a, zajedno sa bezbednosnim službama i pripadnicima Vojske, neće dozvoliti da na ovim prostorima bude ugrožen ustavni poredak", poručio je Veljović  i najavio odlučnu borbu sa terorizmom.

Veljović je naglasio da će policija garantovati bezbednost svakog građanina, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost.  Poruka je da sa ljudima koji se bave terorizmom nema razgovora i da oni moraju biti pronađeni i privedeni licu pravde.

"Policija će u svojoj nameri biti krajnje odlučna. Ona zbog toga postoji i još jednom podvlačim da će policija garantovati bezbednost svim građanima Bujanovca, Preševa, Vranja i šire", istakao je direktor policije.

Dačić dočekao povređenog policajca

Ministar policije Ivica Dačić dočekao je povređenog pripadnika policije i izjavio da će policija učiniti sve da ovaj teroristički čin ne ugrozi dalju političku stabilnost i zajednički život svih koji žive na jugu Srbije.

"Ono što je sigurno to je da mi nećemo dozvoliti prebacivanje terorističkih grupa sa teritorije Autonomne pokrajine Kosova i Metiohije i iz delova Makedonije na jug Srbije kako bi se ostvarivali ovakvi teroristički akti", rekao je Dačić nakon što je posetio povređenog policajca.

Mustafa je zadobio rane u oba donja ekstremiteta, predelu grudnog koša i glave. Veoma jaka detonacija čula se i u drugom delu Bujanovca. Bljerim je nedavno premešten iz Bujanovca na preševski pogranični prelaz.

Na porodicu rođenog brata Bljerima Mustafe, Besnika, nepoznate osobe pucale su 12. novembra 2001. godine i tada su teško povređeni četvorogodišnje dete i majka.

Napad za najoštriju reakcija 

Ministar Dačić je rekao da "ovakav teroristički čin sigurno zaslužuje najoštriju reakciju i osudu svih državniih organa ali i svih lokalnih rukovodstava na jugu Srbije i predstavnika međunarodnih organizacija i institucija sa kojima zajedno radimo na projektu policije u lokalnoj zajednici".

"Postoje indicije da je reč o terorističkom činu" rekao je Dačić i naveo da je porodica Bljerima Mustafe više puta od oktobra 1999. godine bila meta napada albanskih separatista i terorista.

"Sigurno da ovakav jedan potez destabilizuje zajednički život svih građana na jugu Srbije" rekao je Dačić i istakao da je za sigurnost na jugu Srbije za ostvarivanje zajedničkog rada ne samo državnih, nego i organa lokalne samouprave i života svih građana, multietnička policija, u kojoj učestvuju pripadnici svih nacionalnih zajednica koji tamo žive, od ključnog značaja.

Ministar Dačić je naveo da su u poslednjem periodu upravo pripadnici multietničke policije bili na udaru albanskih separatista i terorista i ukazao da je u razgovoru sa predstavnicima lokalnih samouprava na jugu Srbije koja čine Albanci dogovoreno da obezbeđivanje javnog reda i mira obavlja lokalna policija, a da se specijalne snage angažuju samo u situacijama kada to nije moguće da obavi multietnička policija.

Specijalni istražni timovi su u Bujanovcu i pokušaće da rasvetle ovaj teroristički čin, rekao je ministar policije i dodao da će i direktor policije biti na licu mesta.

Eksploziv nije postavljen profesionalno

Prema njegovim rečima prve informacije ukazuju na to da na svu sreću eksploziv nije postavljen na najprofesionalniji način inače bi ishod mogao biti fatalan za sve koji su bili u blizini eksplozije, a prvenstveno za Mustafu i njegovu suprugu.

Osim Mustafe i njegove supruge lakše povređene su i dve devojčice od 17 i 18 godina pripadnice albanske nacionalne manjine.

"Zato ne želimo nikoga da provociramo kada kažemo da su u pitanju teroristički akti jer kada u ovakvim incidentima i činovima stradaju i civili, osim pripadnika MUP-a, onda se to zaista ne može okarakterisati na drugi način nego kao što se to čini i svuda u svetu" rekao je ministar.

Dačić je rekao da će se sačekati šta će istražne ekipe reći, ali da ono što je sigurno je da će biti povećano prisustvo policije ne samo na jugu Srbije "nego svuda u Srbiji imajući u vidu potrebu preventivnog delovanja".

Meštani Bujanovca tvrde da je povređeni Bljerim Mustafa i do sada nekoliko puta bio meta napada i da je dobijao pretnje od nekih sunarodnika Albanaca kojima se nije dopadalo njegovo angažovanje u policiji.

Napad na pripadnika policije usledio je svega nekoliko dana pošto je predsednik kosovskog parlamenta i nekadašnji portparol Oslobodilačke vojske Kosova Jakup Krasnići upozorio da su Albanci sa juga Srbije spremni da se pripoje Kosovu, ukoliko Srbi iz okoline Kosovske Mitrovice nastave da odbijaju saradnju sa prištinskim vlastima.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара