Internet prevare sve češće i kod nas

Internet prevare kriminalcima godišnje donesu više od 100 miliona dolara. Učestvujući u jednoj od njih trojica Nišlija umalo ostala bez 40 hiljada evra. Građani su najčešće meta pisama iz Nigerije, u kojima se nude milioni dolara. MUP savetuje proveru tačnosti podataka, a provajderi pokušavaju da spreče takve poruke da dođu do vas.

Pismom sve počinje. U njemu vam osobe koje se predstavljaju kao visoki vladini ili bankarski službenici iz Nigerije predlažu da preko vašeg računa iznesu desetine miliona dolara iz zemlje. Kao razlog, prevaranti navode da će taj novac biti zaplenjen ako se pod hitno ne skloni.

"Potrebno je proveriti na zvaničnicima sajtovima institucija da li ta lica stvarno tamo rade, da li je to njihov zvanični i-mejl i da li je zvaničan sajt registrovan kod provajdera kod koga je server u određenoj zemlji, pa proveriti prema onom koji je dat kao kontakt", kaže dr Vladimir Urošević iz MUP-a Srbije.

Prevaranti za transakciju nude do 20 odsto od ukupne vrednosti. Ako pristanete, tražiće da vi date nekoliko hiljada dolara za tehnički deo posla ili za podmićivanje nekog u banci. Kada im pošaljete pare, ceo lanac se prekida.

"Vrlo je teško doći do podataka i dokaza, jer se sve organizuje iz inostranstva, i ući u trag novcu, koji je već poslat inostranstvu pošto se to obično radi preko servisa koji omogućavaju brz transfer novca i anonimnost primaoca", objašnjava dr Vladimir Urošević iz MUP-a Srbije.

U Srbiji je registrovano 6 takvih slučajeva, ali se sumnja da ih ima više, jer ih građani zbog sramote ne prijavljuju. Jedan od najčešćih saveta je da, kada vam neko nepoznat ponudi mnogo para, izbrišete takav i-mejl. Internet provajderi instaliraju posebne filtere koji onemogućavaju takve poruke da stignu do korisnika.

"Ne postoji nijedno rešenje koje 100 odsto može zaštiti korisnike od dobijanja takvih neželjenih poruka" kaže Radivoje Milićević iz Beotel Neta. "Ovo rešenje kao najrenomiranije u svetu već u startu dozvoljava da 97 procenata poruka bude odbačen", dodaje Milićević .

Žrtve nigerijskih prevara nekada veruju da će nadmudriti prevarante, pa odlaze u Nigeriju na sastanak. Posle toga, neki budu i kidnapovani, a njihove porodice primorane da plate otkup.

Bilo je i slučajeva da su prevaranti ubijali svoje žrtve.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво