Prekinuto suđenje Šešelju

Haški sud odlučio da na zahtev Tužilaštva do daljeg prekine suđenje Vojislavu Šešelju. Da li će suđenje biti nastavljeno, sudsko veće odlučiće naknadno. Tužilaštvo: Narušen integritet procesa. "Sudije Tribunala sprečile da proces bude okončan na jedini pravni i prirodni način - oslobađajućom presudom", tvrdi Šešelj.

Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo je da, na zahtev Tužilaštva, do daljeg prekine suđenje Vojislavu Šešelju.

Predstavnica Tribunala Nerma Jelačić izjavila je da je veće predsedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija  većinom glasova,  odlučilo da do daljeg ne sasluša preostalih nekoliko svedoka optužbe.

"Ono što u ovom trenutku znamo je da će ta suspenzija trajati sve do onog momenta kada sudsko veće donese drugu odluku", rekla je Nerma Jelačić Internet portalu Radio-televizije Srbije.

"Sudsko veće je, većinom glasova odlučilo da u ovom trenutku neće saslušati svedočenja preostalih svedoka, jer im nije moguće garantovati bezbednost....nastavak bi mogao dovesti u pitanje integritet procesa i bezbednost svedoka", navodi se u dokumentu Sudskog veća u koji je Internet portal Radio-televizije Srbije imao uvid.

Vojislav Šešelj tvrdi da su sudije Haškog tribunala, odlukom da prekinu suđenje, sprečile da proces protiv njega bude okončan na "jedini pravni i prirodni način - oslobađajućom presudom".

"Ovo suđenje je odavno izgubilo integritet zbog defilea lažnih svedoka optužbe", istakao je u sudnici Šešelj, uzvraćajući na argument Tužilaštva da je "integritet postupka kompromitovan" pretnjama svedocima, zbog čega su sudije prekinule suđenje.

Napominjući da mu je "odavno jasno da se ovaj proces ne može okončati na pravi, prirodni, pravni način", Šešelj je obraćajući se sudijama dodao: "Vi biste u tom slučaju morali doneti oslobađajući presudu i isplatiti mi odštetu za šest godina provedenih u pritvoru i za sve patnje. Ali, jasno mi je da se s tim nikada neće pomiriti NATO, SAD, EU".

Prihvatajući zahtev tužilaca za prekid suđenja, sudije su "pristale da budu instrument sila izvan Tribunala", ocenio je Šešelj.

Predsedavajući sudija protiv prekidanja procesa

Predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti potvrdio je da se usprotivio prekidanju procesa, ali da su ga preglasale kolege Frederik Harhof i Flavija Latanci.

Sudija Antoneti preporučio je Šešelju da uloži žalbu na tu odluku, da bi Apelaciono veće konačno odlučilo da li je ispravno prekidati suđenje u trenutku kada je optuženi "u pritvoru već skoro šest godina, a Tužilaštvo ima samo sedam sati da okonča izvođenje dokaza".

Šešelj nije nagovestio da li će uložiti žalbu.

Pre nego što odluka o prekidu suđenja stupi na snagu, sudsko veće će, kako je najavio sudija Antoneti, sledeće nedelje saslušati još jednog zaštićenog svedoka optužbe.

O tome kada će i da li suđenje biti nastavljeno, sudsko veće će odlučiti naknadno.

U trenutku donošenja odluke o prekidu, tužiocima je ostalo manje od sedam sati za izvođenje dokaza protiv Šešelja.

Zahtev za prekid zbog "narušenog integriteta postupka"

Predstavnica Tužilaštva Olga Kavran nije mogla da nagovesti koji će biti sledeći potezi tužilaca, osim što je ponovila da je zahtev za prekid podnet zbog "narušenog integriteta
postupka".

Sredinom januara zastupnici optužbe su tražili da proces bude prekinut zbog tvrdnji jednog zaštićenog svedoka da su mu Šešeljevi saradnici pretili, ali su se tome u sudnici usprotivili i predsedavajući sudija i optuženi Šešelj.

Tužilac Deril Mandis je zahtev tada obrazložio tvrdnjom da je "integritet postupka kompromitovan".

Zastupnik optužbe podsetio je sudije da su dužne da obezbede pravičan postupak ne samo za optuženog, već i za tužioce, te da zaštite "integritet" procesa.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. godine.

Suđenje je jutros, pre nego što je odluka o prekidu saopštena,  nastavljeno iskazom zaštićenog svedoka optužbe na sednici zatvorenoj za javnost.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво