SRS:Odbacivanje optužbi izlaz iz situacije

Vojislav Šešelj u Haškom tribunalu suočen sa dva problema - sa falsifikatima i lažnim svedocima i da iskazi svedoka u nastavku suđenja ne mogu ništa promeniti, rekao Zoran Krasić, šef pravnog tima za odbranu Šešelja.

Šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja, Zoran Krasić izjavio je da oslobađanje lidera Srpske radikalne stranke od optužbi predstavlja način za okončanje nastale situacije, pošto je Šešelj već skoro sedam godina u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Povodom nastavka suđenja Šešelju najavljenog za 12. i 13. januar, Krasić, visoki funkcioner SRS je podsetio da je lider radikala podneo zahtev da postupak protiv njega bude okončan primenom "doktrine zloupotrebe postupka", odnosno odbacivanjem optužbi zbog mnogobrojnih zloupotreba koje je počinilo Tužilaštvo Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

Krasić je na konferenciji za novinare rekao da je Šešelj u Haškom tribunalu suočen sa dva problema - sa falsifikatima i lažnim svedocima, i da iskazi svedoka u nastavku suđenja ne mogu ništa promeniti.

Krasić je izrazio nadu da će Radio-televizija Srbije odloženim prenosom omogućiti javnosti da prati suđenje Šešelju.

Krasić je rekao da pravni tim Šešelja radi na završnom pretresnom podnesku odbrane lidera radikala i podsetio da bi u nastavku suđenja trebalo da se pojavi jedan svedok tužilaštva i sedam ili osam svedoka sudskog veća.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Šešelj je 21. januara 2009. dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala pošto je obelodanio imena i druge lične detalje tri svedoka, čiji je identitet, po nalogu pretresnog veća, bio zaštićen od javnosti.

Šešelj je 24. jula osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i on je 5. oktobra podneo žalbu na tu presudu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво