"Bliski susret" nad Beogradom

Avioni francuske i izrelaske kompanije, u vazdušnom prostoru Srbije, "za dlaku" izbegli sudar. Srpske vazduhoplovne vlasti tvrde da posada "Er Fransa" nije poštovala instrukcije, dok izraelski "El Al" navodi da je "bliski susret" greška kontrole letenja.

U vazdušnom prostoru Srbije "za dlaku" je izbegnut sudar aviona izraelske kompanije "El Al" sa letelicom francuskog "Er Fransa". Srpske vazduhoplovne vlasti tvrde da posada francuskog aviona nije poštovla instrukcije, dok izraelska kompanija navodi da je do "bliskog susreta" došlo zbog greške kontrole letenja.

Vest o susretu dva aviona, iznad Beograda, objavio je izraelski dnevnik "Harec". Prema pisanju lista "Er fransov" avion "erbas A318" je, pored izraelskog "boinga 777", proleteo na razdaljini od svega 300 metara.

Upozorenje o mogućem sudaru se čulo u izraelskom avionu, što je navelo kapetana da okrene svoj avion kako bi sudar bio izbegnut.

"Pilot je postupio shodno takvoj vrsti situacije. Putnici, posada i avion nisu ni u jednom trenutku bili u opasnosti. "El Al" je izgradio svoju reputaciju na bezbednosti i neće je nikada kompromitovati", rekao je funkcioner "El Al" Lior Javor.

U vazdušnom prostoru Srbije došlo do narušavanja normi za razdvajanje između francuskog vazduhoplova "erbas A318", na liniji Pariz - Sofija, i izraelskog "boinga 777", na liniji Tel Aviv - Njujork, saopštio je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Nije bilo propusta kontrole letenja

Direktorat je, uvidom u audio i video snimak događaja, nedvosmisleno utvrdio da se posada francuskog aviona nije pridržavala instrukcija kontrole letenja. Napominje se da su instrukcije, koje je izdala radarska kontrolora Centra oblasne kontrole letenja Beograd, bile ispravne i potpuno u skladu sa pravilima razdvajanja vazduhoplova.

Posada francuskog aviona je, kako se navodi, čak ispravno ponovila zadatu instrukciju za spuštanje do visine od 35.000 stopa (10.650 metara), ali je iz nepoznatih razloga nastavila snižavanje i ispod odobrene visine.

Tek nakon pravovremene intervencije radarskog kontrolora letenja, posada francuskog aviona je zaustavila snižavanje na 300 stopa niže od dozvoljenog nivoa. U tom trenutku izraelski Boing je bio udaljen 3,5 nautičkih milja, na visini od 34.000 stopa (10.346 metara).

Potkomitet za bezbednost vazdušnog saobraćaja konstatovao je, danas, da nije bilo propusta kontrole letenja i da su sprovedene sve neophodne i propisane procedure.

"Pilot francuskog aviona je neovlašćeno, i ne poštujući instrukcije kontrolora letenja sa zemlje, sa dozvoljenog nivoa "FL350" sišao na nivo "FL346", konstativano je na sednici Potkomiteta, posle analize i uvida u zapisnik o inspekcijskom nadzoru.

Time se, francuski pilot nedozvoljeno približio izraelskom avionu, koji se nalazio ispod njega, a posle intervencije kontrole letenja sa zemlje, francuski avion se vratio na dozvoljeni nivo leta, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva je o incidentu i rezultatima analize obavestio vazduhoplovne vlasti Izraela i Francuske.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво