Završne reči na suđenju za "Ovčaru"

Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo u završnoj reči na ponovljenom suđenju optuženima za ratni zločin na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara, da ih sud oglasi krivim i osudi po zakonu, dok su branioci optuženih tražili oslobađajuće presude.

Tužilaštvo i odbrana izneli su danas završne reči na ponovljenom suđenju za zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara 1991. godine.

Zamenik tužioca za ratne zločine Dušan Knežević zatražio je da se optuženi proglase krivim i osude po zakonu, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude. Knežević je u završnoj reči naveo da izvedeni dokazi na ponovljenom suđenju osamnaestorici pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara nedvosmisleno potvrđuju da su optuženi izvršili krivično delo za koje se terete.

"Predlažem da ih oglasite krivim i osudite po zakonu, vodeći računa prilikom odmeravanja kazne konkretno da li su učestvovali u povređivanju ratnih zarobljenika i njihovoj likvidaciji ili su naređivali da se to čini i sami u tome učestvovali, što je neophodno zbog individualizacije kazne", rekao je Knežević.

Zamenik tužioca je rekao da je produženje pritvora za optužene neophodno i opravdano s obzirom na, kako je naveo, način i posebno teške okolnosti krivičnog dela za koje se terete okrivljeni i veliki broj osoba koje su ubijene na Ovčari.

Zastupnici oštećenih rekli su u završnoj reči da je prva presuda kojom je 15 od 17 optuženih teritorijalaca osuđeno na ukupno 231 godinu zatvora i koju je Vrhovni sud uklinuo decembra 2006. godine bila dobra i da je ukinuta iz političkih razloga.

Branioci: Suđenje nije bilo pravično

Branilac optuženih Miroslava Đankovića i Vuje Zlatara, advokat Rajko Jelušić rekao je u završnoj reči da je postupak neopravdano dugo trajao uz, kako je naveo, brojna kršenja ljudskih prava njegovih branjenika i prava na odbranu.

Jelušić je ocenio da suđenje "nije bilo fer i pravično", da je postojala "nedopustiva doza pristrasnosti" tužioca i predubeđenje sudskog veća u krivicu njegovih branjenika.

U završnoj reči ukazao je i na "nezakonito davanje statusa svedoka saradnika" i podizanje optužnice na osnovu iskaza svedoka saradnika broj jedan i broj dva koji su po oceni odbrane kontradiktorni.

Oslobađajuće kazne tražili su i branioci Predraga Madžarca i Slobodana Katića, advokati Slavko Pereski i Aleksandar Belov.

Ponovljeno suđenje optuženima za streljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika počelo je u martu 2007. godine, pošto je Vrhovni sud Srbije ukinuo prvostepenu presudu Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Optuženi su komandant TO Vukovara Miroljub Vujović, njegov zamenik Stanko Vujanović, komandant dobrovoljačke jedinice "Leva Supoderica" Milan Lančužanin i teritorijalci Predrag Milojević, Predrag Dragović, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević i Saša Radak.

Presudom koju je Vrhovni sud ukinuo u decembru 2006. godine osuđeni su na maksimalne kazne od po 20 godine.

Na po 15 godina zatvora osuđeni su Vujo Zlatar, Milan Vojinović i Jovica Perić, na 12 godina Predrag Madžarac, Nada Kalaba, jedina žena među optuženima osuđena je na devet, a Goran Mugoša pet godina zatvora.

Optuženi Marko Ljuboja i Slobodan Katić su u prvom postupku oslobođeni optužbi.

Od juna ove godine, u okviru istog postupka, sudi se i Miloradu Pejiću, državljaninu Velike Britanije koji je naknadno uhapšen.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво