Vrh MUP-a odlučivao o "hladnjači"

Bivši funkcioner policije Dragan Karleuša, na suđenju za ubistvo albanskih civila u Suvoj Reci, rekao da su leševi iz hladnjače, koja je isplivala iz Dunava 1999. godine, sahranjeni u Batajnici po nalogu vrha MUP-a.

Na suđenju osmorici optuženih za ubistvo albanskih civila u Suvoj Reci, marta 1999. godine, penzionisani funkcioner MUP-a Srbije Dragan Karleuša rekao da je početkom maja 2001. godine bio zadužen za rasvetljavanje slučaja hladnjače.

Hladnjača je isplivala iz Dunava 1999. godine kod mesta Tekija i u njoj je bilo oko 80 leševa.

Odmah po prvim saznanjima otišli smo na lice mesta, obavili razgovore sa svedocima i načelnikom policije u Zaječaru Časlavom Golubovićem i došli do saznanja da je hladnjača sa leševima postojala, da je 1999. godine izvađena i da su po nalogu vrha MUP-a Srbije tela kamionima prevežena i sahranjena u Batajnici.

"Golubović mi je rekao da je dobio nalog da obavi tehnički deo posla, da će stići kamioni i da će leševi biti sahranjeni u Batajnici", ispričao je Karleuša, navodeći da ne zna ko je to naredio, ali da misli da je Golubović komunicirao sa tadašnjim načelnikom Resora javne bezbednosti i haškim optuženikom Vlastimirom Đorđevićem.

Na pitanje ko je mogao da organizuje prebacivanje tela sa Kosova u Srbiju, Karleuša je odgovorio da je to vrh MUP-a Srbije, da su "mogući odgovorni" generali Vlastimir Đorđević, Petar Zeković, Dragan Ilić, Obrad Stevanović, a da se oko Đorđevića "najviše vrti cela priča".

"Pitao sam u neformalnom razgovoru Đorđevića šta se to desilo a on je slegao ramenima i rekao 'šta da ti kažem'. Kasnije, kada je sve već bilo poznato i kada je trebalo da se obavi razgovor sa njim on je bio nedostupan", rekao je Karleuša.

Kazao je da su 31. maja 2001. godine obavestili Okružnog tužioca o operativnim podacima da se u Batajnici nalaze leševi.

"Otkopano je pet jama. U prvoj je bilo 35 ili 36 leševa u odeći. Pronađena su dokumenta. Radilo se o osobama albanske nacionalnosti. Bilo je ukupno oko 600 leševa", posvedočio je  dodajući da je nakon toga rađena obdukcija na Institutu za sudsku medicinu.

Pronađeno oko 900 leševa

U Batajnici i grobnicama u Petrovom Selu i Perućcu koje su nakon toga otkrivene, pronađeno je oko 900 leševa, rekao je Karleuša.

Naveo je da je zbog istrage kojom je rukovodio dobio više anonimnih pretnji da je izdajica srpskog naroda i pretnji na račun njegove porodice.

Za ubistvo albanskih civila, uglavnom članova porodice Beriša optuženi su nekadašnji komandant 37. odreda posebnih jedinica policije Radoslav Mitrović, komandir policije u Suvoj Reci Radojko Repanović, njegov pomoćnik Nenad Jovanović, policajci Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković, Ramiz Papić i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Oni su po optužnici 26. marta 1999. godine streljali nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu uveli u obližnju piceriju "Kalabrija" u koju su potom ubacili dve ručne bombe.

Nakon toga je pucano u žrtve, a pri iznošenju leševa iz picerije, optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života. Ubili su i naknadno dovedenog Jašara Berišu, dok je Abdulah Eljšani vezan izveden iz pritvora u Suvoj Reci i ustreljen.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 15. jan 2009, 00:57) - anonymous [neregistrovani]

Budimo realni

Kao prvo pohvalno je sto RTS objavljuje ovu vest i to je veliki pomak u odnosu na RTS 90-ih. Kao drugo zlocini su cinjeni na svim stranama ali ovo je zloocin bez presedana i zbog toga se treba duboko stideti. Postalja se pitanje ko neposredno nakon ovakvih zlocina moze da ocekuje da Albanci bezuslovno imaju poverenja u drzavu Srbiju i budu joj lojalni. Zamislimo da je bilo obratno kako bi smo se mi osecali i da li bi smo i pored toga i dalje ziveli sa Albancima?