Vrh MUP-a odlučivao o "hladnjači"

Bivši funkcioner policije Dragan Karleuša, na suđenju za ubistvo albanskih civila u Suvoj Reci, rekao da su leševi iz hladnjače, koja je isplivala iz Dunava 1999. godine, sahranjeni u Batajnici po nalogu vrha MUP-a.

Na suđenju osmorici optuženih za ubistvo albanskih civila u Suvoj Reci, marta 1999. godine, penzionisani funkcioner MUP-a Srbije Dragan Karleuša rekao da je početkom maja 2001. godine bio zadužen za rasvetljavanje slučaja hladnjače.

Hladnjača je isplivala iz Dunava 1999. godine kod mesta Tekija i u njoj je bilo oko 80 leševa.

Odmah po prvim saznanjima otišli smo na lice mesta, obavili razgovore sa svedocima i načelnikom policije u Zaječaru Časlavom Golubovićem i došli do saznanja da je hladnjača sa leševima postojala, da je 1999. godine izvađena i da su po nalogu vrha MUP-a Srbije tela kamionima prevežena i sahranjena u Batajnici.

"Golubović mi je rekao da je dobio nalog da obavi tehnički deo posla, da će stići kamioni i da će leševi biti sahranjeni u Batajnici", ispričao je Karleuša, navodeći da ne zna ko je to naredio, ali da misli da je Golubović komunicirao sa tadašnjim načelnikom Resora javne bezbednosti i haškim optuženikom Vlastimirom Đorđevićem.

Na pitanje ko je mogao da organizuje prebacivanje tela sa Kosova u Srbiju, Karleuša je odgovorio da je to vrh MUP-a Srbije, da su "mogući odgovorni" generali Vlastimir Đorđević, Petar Zeković, Dragan Ilić, Obrad Stevanović, a da se oko Đorđevića "najviše vrti cela priča".

"Pitao sam u neformalnom razgovoru Đorđevića šta se to desilo a on je slegao ramenima i rekao 'šta da ti kažem'. Kasnije, kada je sve već bilo poznato i kada je trebalo da se obavi razgovor sa njim on je bio nedostupan", rekao je Karleuša.

Kazao je da su 31. maja 2001. godine obavestili Okružnog tužioca o operativnim podacima da se u Batajnici nalaze leševi.

"Otkopano je pet jama. U prvoj je bilo 35 ili 36 leševa u odeći. Pronađena su dokumenta. Radilo se o osobama albanske nacionalnosti. Bilo je ukupno oko 600 leševa", posvedočio je  dodajući da je nakon toga rađena obdukcija na Institutu za sudsku medicinu.

Pronađeno oko 900 leševa

U Batajnici i grobnicama u Petrovom Selu i Perućcu koje su nakon toga otkrivene, pronađeno je oko 900 leševa, rekao je Karleuša.

Naveo je da je zbog istrage kojom je rukovodio dobio više anonimnih pretnji da je izdajica srpskog naroda i pretnji na račun njegove porodice.

Za ubistvo albanskih civila, uglavnom članova porodice Beriša optuženi su nekadašnji komandant 37. odreda posebnih jedinica policije Radoslav Mitrović, komandir policije u Suvoj Reci Radojko Repanović, njegov pomoćnik Nenad Jovanović, policajci Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković, Ramiz Papić i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Oni su po optužnici 26. marta 1999. godine streljali nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu uveli u obližnju piceriju "Kalabrija" u koju su potom ubacili dve ručne bombe.

Nakon toga je pucano u žrtve, a pri iznošenju leševa iz picerije, optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života. Ubili su i naknadno dovedenog Jašara Berišu, dok je Abdulah Eljšani vezan izveden iz pritvora u Suvoj Reci i ustreljen.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво