Žuta kuća - Odgovorni Čeku i Haradinaj

Albanci počinili stravične zločine na Kosovu i Metohiji, a među odgovornima za masovna ubistva Srba su i nekadašnji komandanti OVK i bivši premijeri Kosova, Ramuš Haradinaj i Agim Čeku, obelodanio italijanski nedeljnik "Panorama". Izveštaj srpskog tužilaštva u Savetu Evrope.

Albanci su počinili stravične zločine na Kosovu i Metohiji, a među odgovornima za masovna ubistva Srba su i bivši komandanti OVK i premijeri Kosova, Ramuš Haradinaj i Agim Čeku, obelodanio je italijanski list "Panorama" u analitičkom tekstu ilustrovanom dosad neobjavljenim fotografijama ubijenih Srba.

"Pre NATO bombardovanja optuživani da su dželati, Srbi su postali žrtve etničkog čišćenja čim su snage Atlantskog pakta ušle na Kosovo, juna 1999. godine", konstatovao je milanski nedeljnik.

O stradanju Srba u "Panorami" svedoči italijanski general Mauro del Vekijo, koji je juna 1999. godine komandovao brigadom sa 7.000 vojnika, a među njima su bili i pripadnici italijanskog kontingenta Kfora.

Prema njegovim rečima, tada se na Kosovu svuda, "na kilometre unaokolo, osećao zadah smrti", prenosi agencija Tanjug.

"Prvih dvadesetak dana dobijao sam svakoga jutra izveštaje o leševima Srba i Roma ostavljenim pokraj puta... Ko nije pobegao, rizikovao je smrt ili kidnapovanje", ispričao je italijanski general, danas senator Demokratske partije (levi centar) u gornjem domu italijanskog parlamenta.

Brisanje tragova

"Napuštene srpske kuće spaljivane su i rušene do temelja, a što je najgore, Albanci su se iskaljivali i na srpskim crkvama i manastirima. Cilj im je bio da izbrišu svaki trag srpskog prisustva na Kosovu", kazao je Del Vekijo i dodao da ništa od toga nisu smeli da prenesu novinarima.

Upravo zato su italijanskim vojnicima oduzete mnoge fotografije koje su svedočile o strašnim zločinima nad Srbima. Neke od njih, koje su krišom snimili, ipak su sačuvane, da bi ih "Panorama" ekskluzivno objavila 18. decembra minule godine.

Na njima se vidi kako italijanski vojnici odnose tela srpskih civila, koja su ležala svuda unaokolo, pošto su Albanci, verovatno, računali da će vojnici NATO-a počistiti za njima njihov prljav posao.

Na jednoj od fotografija se vidi leš mlade žene u crnoj odeći, izrešetanih grudi, lica oblivenog krvlju, ostavljen na nekom drumu, a na drugoj se vidi muškarc sede kose, skinut do pola i bačen na obalu reke.

"Niko nije skupljao srpske leševe, koji su ostavljani na svim mogućim mestima. U industrijskoj hali u Đakovici pronašli smo i leševe Roma", ispričao je general Del Vekijo i naveo da su majke i supruge otetih preklinjale da im pronađu najmilije, ali većina nikada nije nađena.

Neke fotografije koje su načinili italijanski vojnici su toliko grozne da je uredništvo "Panorame" odlučilo da ih ne objavi - poput one, snimljene u okolini Dečana, na kojoj se vidi kako se Albanci cerekaju dok glave mrtvih srpskih civila trpaju u vreću.

"U vreme kada su te fotografije snimljene, ovaj region je kontrolisao Ramuš Haradinaj, komandant OVK koji je kasnije postao predsednik kosovske vlade", naveo je autor teksta i objasnio da je "reč o čoveku koga je aprila prošle godine Haški tribunal oslobodio svih optužbi za ratne zločine, pošto su svi svedoci protiv njega stradali u čudnim udesima, što je i sam Tribunal priznao".

Svedoci optužuju i Jakupa Krasnićija

U razgovoru za milanski list, bivši šef Unmikove kancelarije za nestala lica Pablo Hose Barajbar je izneo podatke o otmici Srba koju su počinili albanski teroristi i seperatisti jula 1998. godine u blizini Orahovca.

Ovaj masovni zločin on je istraživao 2005. godine kada su u jami Volujak, 50 kilometara od Prištine, pronađena tela 26 srpskih civila.

Barajbar otkriva da je jedna od žena, koje su teroristi oslobodili, posvedočila da je jasno čula naređenje tadašnjeg oficira OVK, a sada predsednika Skupštine Kosova, Jakupa Krasnićija: "Sve ih pobijte!" misleći na otete muškarce, među kojima je bilo i dečaka.

"U trenutku kada smo konačno imali sve - žrtve, dokaze i svedoke - Haški tribunal nam je rekao da je prekasno za novu istragu jer Sud prestaje da radi 2010. godine", rekao je peruanski diplomata, ističući da "kosovsko pravosuđe nije bilo zainteresovano za taj slučaj".

Peruanski forenzičar je ispričao i da je 4. februara 2004. godine istraživao i "žutu kuću" nedaleko od Burelja na severu Albanije i da nije pronašao "odlučujuće dokaze", ali jeste mnogo ozbiljnih indicija o ubijanju i vađenju vitalnih organa otetima Srbima sa Kosova i Metohije.

"OVK je zarobila 300 do 400 Srba, Roma i albanskih 'kolaboracionista' i sklonila ih u tajne logore u Albaniji... Jedan od tih logora je bio u Kukešu", izjavio je Barajbar i naveo svedočenje jednog od tih Albanaca lojalnih državi Srbiji, koji je preživeo zato što je otac platio otkup za njega.

"Taj svedok mi je potvrdio da su logor u Kukešu posećivali mnogi komandanti OVK, među kojima je bio i Agim Čeku", rekao je on i podsetio da je Čeku kasnije (do januara 2008.) bio premijer Kosova.

Barajbar je o toj istrazi sačinio izveštaj u kojem je naveo da su u famoznoj "žutoj kući" nađeni tragovi krvi u kuhinji i ostavi, te špricevi, farmaceutski proizvodi za opuštanje mišića, hirurški materijal... - što ukazuje da su albanski hirurzi vadili organe Srbima.

"Indicije koje smo našli su bile vrlo jasne, sasvim dovoljne da bi se otvorila prava istraga", izjavio je peruanski diplomata, a list podseća da Haški tribunal nakon toga nije ništa preduzeo.

Pitanje trgovine organima otetih Srba aktuelizovano je kasnije kada je po odlasku s funkcije, glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte o tome progovorila u svojoj knjizi "Lov", nakon čega je Savet Evrope istragu poverio švajcarskom parlamentarcu Diku Martiju, podsetio je list.

broj komentara 19 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. feb 2009, 10:34) - KALIMERO [neregistrovani]

Eh...

Čitajući ove Vaše novinske izveštaje, setim se Češkog filma o Kosovu pa istinitog izveštaja Gosp. Helene Ranta sada izveštaja talijanskog Generala a znam da takvih izveštaja ima još, pitam se ima li nekog u našoj Državi ko sakuplja ove dokumente da bi ih pokazao nekome relevantnom pa makar i za 10 godina.

(ponedeljak, 23. feb 2009, 09:59) - KALIMERO [neregistrovani]

Eh ...

Sta reci, osim toga da su odgovorni za te zločne bili po nalogu Interpola hapšeni po Budimpešti, a na intervenciju nekoga iz tadašnje vlasti EXPRESNO puštani odnosno ukidane su im poternice .Strašno i sramota.Zar se taj neko ne stidi svojih postupaka.Hoće li neko od nasih poslanika porenuti pitanje ko je taj koji je tako brzo povukao poternice.

(četvrtak, 15. jan 2009, 12:25) - anonymous [neregistrovani]

A Kusner?

A sta je sa ulogom Kusnera, sadasnjeg sefa francuske diplomatije, u ovoj jezivoj prici?

(četvrtak, 15. jan 2009, 12:09) - anonymous [neregistrovani]

Izvinjenje

Jednog dana, u dalekoj buducnosti, kad se pokarabase sa sadasnjim sticenicima, dobicemo izvinjenje. Sta ono vredi pobijenima i njihovim bliznjima? I kakva je garancija da se Srbima nece opet isto desiti? Bog cuva Srbe!

(četvrtak, 15. jan 2009, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

Nema opravdanja

Nije važno dali oni znaju ili ne. Važno je da mi Srbi stalno to moramo ponavljati. Neki drugi svaki dan zvone na sva zvona o zločinima Srba, a mi ćutimo i čekamo da neko o zlodelima drugih prema Srbima govori umesto nas.

(četvrtak, 15. jan 2009, 09:25) - rom iz brissela [neregistrovani]

Ko je najvise na.....

Albanci i srbi ...a sta su radili romi? ko je bio dvostruki gubitnik u ovom ratu naravno kosovski romi !!! zasto? nema niko odgovor...ljudi moji zemlja je stvorena za ljude ai romi su ljudi!! i nezaboravite da su romi lojalni gradjani te drzave u koju vlada bilo koja vlast.. i oni slusaju i postuju ustav koji vlada danas je srpski ustav sutra je albanski ali vecina primitivnih naroda koji to nerazume nas jadne rome ...kad pocinje rat mi smo najvece zrtve obe strane ali to sto se desilo u kosovo sa romima nesto najgore posle drugog svetskog rata!!! da vas posetim isto sta se desilo sa izbeglicama preko jadranskog mora 1999 koliko je roma potonulo ili kidnapovano ???mozda i njih vecina zavrsili u tim logorima u albaniji!! naravno uz saradnju sa djukanovicevom vlasti!!!sramota...ali saznace se kad tad ta istina ako je to istina!!!

(četvrtak, 15. jan 2009, 03:44) - Djuza [neregistrovani]

Ne zaboraviti!!!

Stvarno posle procitanog teksta,nemam nista dodati osim mozda one stare"mozemo vam oprostiti ali nikad zaboraviti ne smemo"

(sreda, 14. jan 2009, 23:40) - sam [neregistrovani]

Iskreno

Na suđenju optuženima za ubistvo albanskih civila u Suvoj Reci svedočio je penzionisani funkcioner MUP-a Dragan Karleuša, koji je istraživao slučaj “hladnjača”.

(sreda, 14. jan 2009, 20:07) - Suzy.Paris [neregistrovani]

Prava istina

Sve sam to ja znala i videla svojim ocima ja sam sa Kosova opstina Klina bilo je uzasno ubili su dosta moje komsije mog brata od tetka ali najgore sam se osecala kad su ubili mog prvog komsiju koji je trebao da se ozeni za samo nedelju dana stvarno je bilo uzasno i strasno sta su sve radili a manastir koji se nalazi u mom selu Budisavcu u njega su radili braca Kitaj nase sestre su ih hranili hlebom a 1999 ta ista braca su ubili kaludjera sto je sluzio u toj crkvi a i mog brata od tetka.stvarno mi nista nije novo kad nesto ovako procitam.jel oni su monstrumi i od njih sve treba ocekivati...puno pozdrava za sve komentatore

(sreda, 14. jan 2009, 18:20) - ja sam ja jeremija [neregistrovani]

Mante se corava posla

Strasno je to sto nase politicko rukovodstvo
slabo koristi sve te dokaze da pretstavi euniji
dobro oni to znaju samo zumure na oba oka