Žuta kuća - Odgovorni Čeku i Haradinaj

Albanci počinili stravične zločine na Kosovu i Metohiji, a među odgovornima za masovna ubistva Srba su i nekadašnji komandanti OVK i bivši premijeri Kosova, Ramuš Haradinaj i Agim Čeku, obelodanio italijanski nedeljnik "Panorama". Izveštaj srpskog tužilaštva u Savetu Evrope.

Albanci su počinili stravične zločine na Kosovu i Metohiji, a među odgovornima za masovna ubistva Srba su i bivši komandanti OVK i premijeri Kosova, Ramuš Haradinaj i Agim Čeku, obelodanio je italijanski list "Panorama" u analitičkom tekstu ilustrovanom dosad neobjavljenim fotografijama ubijenih Srba.

"Pre NATO bombardovanja optuživani da su dželati, Srbi su postali žrtve etničkog čišćenja čim su snage Atlantskog pakta ušle na Kosovo, juna 1999. godine", konstatovao je milanski nedeljnik.

O stradanju Srba u "Panorami" svedoči italijanski general Mauro del Vekijo, koji je juna 1999. godine komandovao brigadom sa 7.000 vojnika, a među njima su bili i pripadnici italijanskog kontingenta Kfora.

Prema njegovim rečima, tada se na Kosovu svuda, "na kilometre unaokolo, osećao zadah smrti", prenosi agencija Tanjug.

"Prvih dvadesetak dana dobijao sam svakoga jutra izveštaje o leševima Srba i Roma ostavljenim pokraj puta... Ko nije pobegao, rizikovao je smrt ili kidnapovanje", ispričao je italijanski general, danas senator Demokratske partije (levi centar) u gornjem domu italijanskog parlamenta.

Brisanje tragova

"Napuštene srpske kuće spaljivane su i rušene do temelja, a što je najgore, Albanci su se iskaljivali i na srpskim crkvama i manastirima. Cilj im je bio da izbrišu svaki trag srpskog prisustva na Kosovu", kazao je Del Vekijo i dodao da ništa od toga nisu smeli da prenesu novinarima.

Upravo zato su italijanskim vojnicima oduzete mnoge fotografije koje su svedočile o strašnim zločinima nad Srbima. Neke od njih, koje su krišom snimili, ipak su sačuvane, da bi ih "Panorama" ekskluzivno objavila 18. decembra minule godine.

Na njima se vidi kako italijanski vojnici odnose tela srpskih civila, koja su ležala svuda unaokolo, pošto su Albanci, verovatno, računali da će vojnici NATO-a počistiti za njima njihov prljav posao.

Na jednoj od fotografija se vidi leš mlade žene u crnoj odeći, izrešetanih grudi, lica oblivenog krvlju, ostavljen na nekom drumu, a na drugoj se vidi muškarc sede kose, skinut do pola i bačen na obalu reke.

"Niko nije skupljao srpske leševe, koji su ostavljani na svim mogućim mestima. U industrijskoj hali u Đakovici pronašli smo i leševe Roma", ispričao je general Del Vekijo i naveo da su majke i supruge otetih preklinjale da im pronađu najmilije, ali većina nikada nije nađena.

Neke fotografije koje su načinili italijanski vojnici su toliko grozne da je uredništvo "Panorame" odlučilo da ih ne objavi - poput one, snimljene u okolini Dečana, na kojoj se vidi kako se Albanci cerekaju dok glave mrtvih srpskih civila trpaju u vreću.

"U vreme kada su te fotografije snimljene, ovaj region je kontrolisao Ramuš Haradinaj, komandant OVK koji je kasnije postao predsednik kosovske vlade", naveo je autor teksta i objasnio da je "reč o čoveku koga je aprila prošle godine Haški tribunal oslobodio svih optužbi za ratne zločine, pošto su svi svedoci protiv njega stradali u čudnim udesima, što je i sam Tribunal priznao".

Svedoci optužuju i Jakupa Krasnićija

U razgovoru za milanski list, bivši šef Unmikove kancelarije za nestala lica Pablo Hose Barajbar je izneo podatke o otmici Srba koju su počinili albanski teroristi i seperatisti jula 1998. godine u blizini Orahovca.

Ovaj masovni zločin on je istraživao 2005. godine kada su u jami Volujak, 50 kilometara od Prištine, pronađena tela 26 srpskih civila.

Barajbar otkriva da je jedna od žena, koje su teroristi oslobodili, posvedočila da je jasno čula naređenje tadašnjeg oficira OVK, a sada predsednika Skupštine Kosova, Jakupa Krasnićija: "Sve ih pobijte!" misleći na otete muškarce, među kojima je bilo i dečaka.

"U trenutku kada smo konačno imali sve - žrtve, dokaze i svedoke - Haški tribunal nam je rekao da je prekasno za novu istragu jer Sud prestaje da radi 2010. godine", rekao je peruanski diplomata, ističući da "kosovsko pravosuđe nije bilo zainteresovano za taj slučaj".

Peruanski forenzičar je ispričao i da je 4. februara 2004. godine istraživao i "žutu kuću" nedaleko od Burelja na severu Albanije i da nije pronašao "odlučujuće dokaze", ali jeste mnogo ozbiljnih indicija o ubijanju i vađenju vitalnih organa otetima Srbima sa Kosova i Metohije.

"OVK je zarobila 300 do 400 Srba, Roma i albanskih 'kolaboracionista' i sklonila ih u tajne logore u Albaniji... Jedan od tih logora je bio u Kukešu", izjavio je Barajbar i naveo svedočenje jednog od tih Albanaca lojalnih državi Srbiji, koji je preživeo zato što je otac platio otkup za njega.

"Taj svedok mi je potvrdio da su logor u Kukešu posećivali mnogi komandanti OVK, među kojima je bio i Agim Čeku", rekao je on i podsetio da je Čeku kasnije (do januara 2008.) bio premijer Kosova.

Barajbar je o toj istrazi sačinio izveštaj u kojem je naveo da su u famoznoj "žutoj kući" nađeni tragovi krvi u kuhinji i ostavi, te špricevi, farmaceutski proizvodi za opuštanje mišića, hirurški materijal... - što ukazuje da su albanski hirurzi vadili organe Srbima.

"Indicije koje smo našli su bile vrlo jasne, sasvim dovoljne da bi se otvorila prava istraga", izjavio je peruanski diplomata, a list podseća da Haški tribunal nakon toga nije ništa preduzeo.

Pitanje trgovine organima otetih Srba aktuelizovano je kasnije kada je po odlasku s funkcije, glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte o tome progovorila u svojoj knjizi "Lov", nakon čega je Savet Evrope istragu poverio švajcarskom parlamentarcu Diku Martiju, podsetio je list.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво