Država najčešće pred sudom

Pred sudom 2.700 parnica građana Srbije protiv države. Građani od države, prema procenama, potražuju više od 300 miliona dinara odštete.

Pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu u toku je oko 2.700 parnica koje su građani pokrenuli protiv države Srbije tražeći da im se naknadi materijalna i nematerijalna šteta.

Portparolka tog suda Vesna Sekulić nije mogla da precizira ukupan iznos koji građani potražuju od države, navodeći da prema grubim procenama, taj iznos premašuje 300 miliona dinara.

U Prvom opštinskom sudu u Beogradu, jedinom nadležnom za podnošenje tužbe protiv Republike Srbije, kao najčešći "tužioci" pojavljuju se penzionisani, ali i još uvek zaposleni pripadnici MUP-a, Vojske Srbije, sudije i korisnici invalidskih penzija. Oni državu tuže zbog nezakonitog i nepravilnog rada državnih organa i malih plata.

Državu tuže i građani koji su zatražili naknadu štete zbog nezakonitog hapšenja odnosno boravka u pritvoru, naročito posle akcije "sablja" kada je više od 150 građana tužilo državu zbog, kako su naveli, "nezakonitog hapšenja".

"Najveći iznos za naknadu nematerijalne štete isplaćen je zbog neosnovanog i dugog boravka u pritvoru - 2,8 miliona dinara, a minimalna suma koja se građanima dosuđuje u praksi kreće se oko 50.000 dinara", navela je Sekulićeva.

Portparolka suda je napomenula da sud u praksi dosuđuje i po milion dinara na ime novčane naknade za pretrpljeni duševni bol zbog smrti bliske osobe. "Naknada nematerijalne štete ne može da nadoknadi život, ali novčana odšteta postoji da bi se rodbini barem malo olakšala teška situacija", istakla je Sekulićeva.

"Kada država izgubi parnicu u vezi sa neisplaćenim primanjima, u nekim slučajevima dužna je da plati i 50 odsto više nego što bi bilo plaćeno da se spor nije vodio", ukazala je Sekulićeva.

U troškove ulaze i naknade za advokata, veštačenja, sudske takse i zakonske zatezne kamate, i kreću se od 60.000 dinara naviše.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара