Požar u Loznici, poginula jedna osoba

U požaru u lozničkoj fabrici "Viskoza", koji još uvek nije ugašen, jedan radnik izgubio život. Njegov identitet zvanično još nije potvrđen. Ekipe iz Loznice, Šapca, Bajine Bašte, Valjeva, Sremske Mitrovice i Beograda još su na terenu i dežurale su cele noći.Nema opasnosti po zdravlje ali su građani upozoreni da iz predostrožnosti ne izlaze iz kuća.

Pomoćnik ministra policije Predrag Marić izjavio je da je u požaru u lozničkoj "Viskozi"  poginuo jedan radnik i da se trenutno utvrđuje njegov identitet.

Požar još uvek nije potpuno ugašen, ali je lokalizovan i preduzete su mere da vatra ne zahvati opasne materije u fabrici. Oko 22:15 ponovo je izbila vatra na krovu zgrade čije su podrumske protorije vatrogasci čitavih petnaest sati gasili.  

 

U akciji gašenja učestvuju i ekipe vatrogasaca iz Loznice,  Šapca, Bajine Bašte, Valjeva i Sremske Mitrovice.

Veći broj vatrogasnih ekipa i tokom noći biće angažovan na gašenju vatre koje još ima u podrumskom prostoru.

Gašenje je otežavala izuzetno visoka temperatura, a u jednom trenutku koncentracija sumpor-dioksida sedam puta je prelazila dozvoljene vrednosti.

Reporter RTS-a saznaje da su u Loznicu stigle specijalne ekipe MUP-a sa reflektorima koji će omogućiti vatrogascima da tokom noći nastave gašenje požara. Inače, u fabričkom kompleksu isključena je struja.

Požar je izbio ponedeljak oko 8 časova i 30 minuta u pogonima "Svila" i "Cel-vlakno". U trenutku izbijanja požara u delovima fabrike zahvaćenim vatrom nalazila su se petorica radnika, ali su spasilačke ekipe odmah uspele da iz objekta izvuku četvoricu.

Vatra se, u početku, širila i na okolne delove fabrike, ali bez opasnosti po cisterne u kojima se nalazi izuzetno zapaljiva hemijska supstanca karbon disulfidom (hemijska oznaka - CS2).

Nema opasnosti po zdravlje građana

Ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić izjavio je da nema opasnosti po zdravlje građana kao i da su preduzete mere da požar ne zahvati opasne materije u fabrici.

"U ovom trenutku postoje povećane koncentracije sumpordioksida u vazduhu. Građani Loznice su o tome obavešteni i dat je savet kako da se ponašaju, ali je za sada opasnost da požar zahvati i opasne materije sprečena", naglasio je Dulić.

Prema njegovim rečima, situacija će i dalje biti praćena, ekipe su na terenu, a Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo utvrđuju odgovornost za izbijanje požara.

Ministar je rekao da "u ovom trenutku ne postoji velika opasnost po ugrožavanje životne sredine opasnim materijama".

Pomoćnica ministra Ljiljana Stanojević rekla je da povećana konentracija štetnih materija u vazduhu nije alarmantna. "Ipak savetujemo građane da se ne zadržavaju na otvorenom i da zatvore prozore", dodala je Stanojevićeva.

Hemijska industrija veštačke svile i viskoznih proizvoda iz Loznice osnovana je 1957. godine pod nazivom "Preduzeće u razvoju Viskoza Loznica".

Uz proizvodnju celuloze, kablova i sečenih vlakana, ta firma poznata je i po proizvodnji ostalih sintetičkih filamenata, kao i ploča, folija, trake od polimera i propilena.

Proizvodnja sulfata, vreća i kesa za pakovanje takođe spada u proizvodni program "Viskoze", koja po organizacionoj strukturi spada u holding kompanije.

broj komentara 31 pošalji komentar
(utorak, 09. dec 2008, 03:01)
anonymous [neregistrovani]

pitanje

ocega je moglo to doci i kad se mije izlaziti iz kuca i kako se moglo to desiti

(utorak, 09. dec 2008, 02:58)
MILAN [neregistrovani]

Pozar u Viskozi (Loznica)

Ja zivim pored kapije Br 1 u Loznici, 30 metara od pozara, vatra je velika trenutno. Kazu da nema opsanosti za sad.

 

(utorak, 09. dec 2008, 02:37)
anonymous [neregistrovani]

Viskoza Loznica

Sada je mnogo gore nego danas kad je bio najveci pozar nema sanse da izadjes napolje, neprijatan i zagusljiv dim se oseca po celom gradu.

(utorak, 09. dec 2008, 02:25)
peco [neregistrovani]

Viskoza Loznica

loznicani ne daj te se svi smo uz vas....

(utorak, 09. dec 2008, 01:01)
anonymous [neregistrovani]

Viskoza Loznica

pozar nije ugasen u podzemlju jos bojaznost je velika

(utorak, 09. dec 2008, 00:37)
scooter-lo [neregistrovani]

Viskoza Loznica

Pozar jos nije ugasen jos uvek dobro gori ,a jos bolje dimi smenjuje se crn pa oda beo dim u gradu na pjedinim mestima se ne oseti nista , a negde se sakupilo dima da se jedva dise...

(ponedeljak, 08. dec 2008, 22:59)
branko [neregistrovani]

Kakvo je trenutno stanje

Ja sam u centru grada, na oko 1.5 km od viskoze, i vazduh je sada jako zagadjen. Pre nekoliko casova se nista nije osecalo.

(ponedeljak, 08. dec 2008, 22:38)
anonymous [neregistrovani]

Kakvo je trenutno stanje

Mi smo pre 15 minuta prosli u autu i dalje je prisutan veliki dim iznad viskoze. Vazduh je jako zagadjen

(ponedeljak, 08. dec 2008, 18:10)
anonymous [neregistrovani]

Kakvo je trenutno stanje

Ja sam pre 5 minuta isla peske pored Viskoze, moze da se dise, ali nije bas najbolja opcija, svakako je mnogo bolje proci tuda autom. Inace pozar je lokalizovan.

(ponedeljak, 08. dec 2008, 17:16)
anonymousbogi [neregistrovani]

kakvo je trenutno stanje

ja sam pre deset minut prosao sa autom pored viskoze i mislim da je pozar u potpunosti ugasen,pa nema razloga za brigu.