Poternice za kokainskom mafijom

Argentina raspisala poternice za petoricom državljana Srbije zbog umešanosti u šverc kokaina. Navodni šef grupe Nenad Novaković, koji je u argentini koristio i ime Anto Jurić, kao i Antonio.

Argentinski sudija Marselo Aguinski saopštio je danas da su raspisane međunarodne poternice za pet osoba, za koje vlasti u Buenos Airesu tvrde da su srpski državljani, zbog organizovanja mreže šverca kokaina, presečenog pre desetak dana u urugvajskoj luci Santjago Vaskez.

Aguinski je naveo da su poternice raspisane za Nenadom Novakovićem, koji je još koristio imena Anto Jurić i Antonio, Draškom Vukovićem, Borisom Labanom, Igorom Stjepanovićem i Markom Pandrcom.

U Srbiji je prošle srede, kao deo iste operacije, uhapšen Miloš Tandrc, pa još uvek nije jasno da li je reč o dve osobe ili je argentinska policija permutovala ime i prezime Pandrc, odnosno Tandrc.

Istragom je obuhvaćeno još najmanje pet osoba, takođe državljana Srbije.

Tokom i neposredno nakon zaplene kokaina, u Urugvaju i Srbiji, uhapšeno je 12 osoba i zaplenjeno oko 950.000 evra. Srpska policija je uhapsila osam osoba koje su umešane u šverc kokaina i zaplenila oko 540.000 evra. U Urugvaju su uhapšene ukupno četiri osobe, trojica Srba i Hrvat.

Novaković, koji navodno savršeno govori španski, je označen kao vođa grupe. On se, prema nalazima istrage, predstavljao kao strastveni pecaroš Antonio, koji je nabavio ribarski brodić i silnu opremu za taj sport, ne samo kako bi sakrio namere, već i da bi obezbedio mobilnost grupe švercera.

Čitavu akciju prekinula je oluja, koja je brodić "Maui" skrenula u luku Sanatjago Vaskez, gde je pokušaj šverca kokaina prekinula urugvajska policija, posle "dojave" srpske Bezbednosno-informativne agencije, američke DEA i argentinske policije.

Novakovićeva grupa je, kako je naveo argentuinski sudija, napustila tu državu nekoliko dana pre nego što je policija upala na jahtu "Maui". U stanu u kojem su živeli u Buenos Airesu, policija je pronašla 15 potpuno novih satelitskih telefona i kape sa ugrađenim kamerama.

Policija je identifikovala i trojicu Argentinaca koji su učestvovali u operaciji, ali se njima pripisuju manje važne ulogu, poput iznajmljivanja stanova, kupovine automobila i opreme.

Najmanje jedan od navodnih pripadnika te grupe pobegao je u Južnu Afriku, navela je argentinska policija.

I Urugvaj istražuje

Policija u Urugvaju je, krajem prošle sedmice, saopštila nove detalje koji su prethodili hapšenju misterioznog "Anastasidija Nastisića", koji se, prilikom kontakata u tom državi predstavljao kao predstavnik velikih investitora iz Evrope.

Operacije grupe švercera počela je još u martu, kada su iznajmili nekoliko stanova u elitnim delovima Buenos Airesa, nabavili "land rovere" i "fordove" kamionete i počeli ambiciozno zamišljenu operaciju nabavke i ditrbucije kikaina, koji je, kako se pretpostavlja, nabavljan u Kolumbiji po ceni od 1.000 dolara za kilogram.

Policija Nastisića opisuje kao uglađenog i veoma pristojnog čoveka, koji se raspitivao na koji način može da dobije urugvajsko državljanstvo, otvori račune u bankama i dobije platne kartice. U banku je, koristeći hrvatski pasoš, položio 1.000 dolara, što je opisano kao "sitnica", jer je kod njega, kasnije, zaplenjeno 300.000 evra.

Nastisić se, takođe, raspitivao kakva je proceduraotvaranja firmi u slobodnoj carinskoj zoni, a kasnije i kakva je procedura registracije motornih brodova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара