"Balkanski ratnik" jezdi obalom Urugvaja

Urugvajska policija duž obale te države traga za još 500 kilograma kokaina i šest begunaca, četvoricom Srba i dvojicom Argentinaca. Baza švercerske mreže u Buenos Airesu.

Policija u Urugvaju, sedam dana posle zaplene rekordnih 2,1 tona kokaina u luci Santjago Vaskez, i dalje traga za šest pripadnika švercerske grupe, ali i pošiljci od oko pola tone droge, koja je, nekako, izmigoljila specijalcima tokom spektakularne akcije.

Nastavak potrage objašnjava razliku između prve informacije u zapleni 2,6 tona droge i 2.174 kilograma, koliko je pronađeno na jahti "Maui", usidrenoj u marini urugvajske luke Santjago Vaskez.

"Američka DEA i BIA su, na osnovu presternutih razgovora, imale informaciju o 2.600 kilograma droge, spakovane u 70 kesa", navodi urugvajski dnevnik "El pais", podsećajući da je na brodu, koji je plovio pod britanskom zastavom, pronađeno ukupno 55 paketića kokaina.

Ukupno je, u Urugvaju i Srbiji, uhapšeno 12 osoba i zalpenjeno oko 950.000 evra. Srpska policija je uhapsila osam osoba koje su umešane u šverc kokaina i zaplenila oko 540.000 evra. U Urugvaju su uhapšene ukupno četiri osobe, trojica Srba i Hrvat.

Istraga koju vodi Obalska straža usredsređena je na ugurgvajsku obalu, jer policija veruje da, posle akcije policije, šverceri nisu imali ni vremena, ni mogućnosti da pošiljku sakriju dublje na kopnu, ili je prebace na neki od brodova koji plove ka Evropi.

Ipak, policija u Montevideu ne isključuje mogućnost da je kokain već na putu ka Evropi, koja je krajnje odredište grupe švercera. Oni su, navode urugvajski mediji, nameravali da ga sa velikih, trgovačkih brodova, u blizini evropske obale, prebace na glisere i distribuiraju u Belgiji, Holandiji, Italiji i Španiji.

Istovremeno, policija u Urugvaju je saopštila nove detalje koji su prethodili hapšenju misterioznog "Anastasidija Nastisića", koji se, prilikom kontakata u tom državi predstavljao kao predstavnik velikih investitora iz Evrope.

Operacije grupe švercera počela je još u martu, kada su iznajmili nekoliko stanova u elitnim delovima Buenos Airesa, nabavili "land rovere" i "fordove" kamionete i počeli ambiciozno zamišljenu operaciju nabavke i ditrbucije kikaina, koji je, kako se pretpostavlja, nabavljan u Kolumbiji po ceni od 1.000 dolara za kilogram.

Policija Nastisića opisuje kao uglađenog i veoma pristojnog čoveka, koji se raspitivao na koji način može da dobije urugvajsko državljanstvo, otvori račune u bankama i dobije platne kartice. U banku je, koristeći hrvatski pasoš, položio 1.000 dolara, što je opisano kao "sitnica", jer je kod njega, kasnije, zaplenjeno 300.000 evra.

Nastisić se, takođe, raspitivao kakva je proceduraotvaranja firmi u slobodnoj carinskoj zoni, a kasnije i kakva je procedura registracije motornih brodova.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи