BIA razbila "Argentinsku vezu"

U spektakularnoj međunarodnoj policijskoj akciji "Balkanski ratnik" zaplenjeno više od dve tone kokaina. U Urugvaju uhapšene dve, u Srbiji tri osobe. Nastavak policijskih akcija u Argentini i Srbiji. Tadić čestitao BIA na uspešnoj akciji.

Kokain je zaplenjen na jahti "Maui" koja je plovila pod britanskom zastavom. Akcija urugvajske policije izvedena je u luci Santjago Vaskez na ušću reke Santa Lusija 25 kilometara zapadno od Montevidea.

Uhapšene su dve osobe, Urugvajac i Srbin, koji su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod, čija je krajnja destinacija bila zapadna Evropa. Urugvajski "Kanal 10" navodi i da je uhapšeni Srbin, navodno star 37 godina, imao poljski pasoš.

Zajednička operacija nekoliko policijskih službi nazvana je "Ratnik sa Balkana" i vođena je istovremeno na tri kontinenta, piše "El observador" iz Montevidea. Vrednost zaplenjenog kokaina procenjena je na 108 miliona dolara.

Policijska akcija se nastavlja, pošto je prilikom upada na "Maui" pronađeno 50 plastičnih kesa kokaina, što, prema svedočenju uhapšenih, znači da nedostaje još 20. Urugvajska i argentinska policija tragaju za još jednim brodom, koji se navodno zove "Bond".

Srbin i njegov urugvajski računovođa, koji su tokom akcije uhapšeni, jahtu su kupili pod prilično čudnim okolnostima, piše tamošnji "El pais", navodeći da su ga pređašnji vlasnici nasledili, ali nisu mogli da plate održavanje.

Kupljena je za 265.000 dolara u kešu, nakon čega su u nju utovarene plastične, nepromočive torbe pune kokaina. "Maui" je isplovio iz Buenos Airesa, ali je zbog lošeg vremena bio prinuđen da pristane u Urugvaju.

"Pre dva meseca dobili smo informacije o operaciji pranja novca... Ispitali smo i ustavovili da je šverc droge glavna aktivnost", rekao je u konferenciji za novinare u Montevideu kapetan Eduardo Ledesma, koji je komandovao urugvajskim delom operacije.

Iza njega su tom prilikom stajali tamošnji ministar unutrašnjih poslova Horhe Bruni, ministar odbrane Gonzalo Fernandez i šef Agencije za borbu protiv droge Horhe Vaskez.

"Juče smo bili sigurni da se na brodu nalazi kokain i delovali smo. Na ušću reke Santa Lusija jahta se našla u klopci", rekao je Ledesma. Prolaz jahti "Maui" na otvoreno more blokirao je patrolni brod "ROU 10 Koloni".

Specijalni sudija za organizovani kriminal iz Montevidea, Grasijela Gati je, posle merenja, saopštila da je zaplenjeno tačno 2.174 kilograma kokaina, dok je vrednost jahte sa tovarom droge, prema zapadnoevropskim cenama, pronađena procenjena na neverovatnih 250 miliona dolara.

Do Urugvaja, droga je stigla preko Kolumbije i Argentine. Cena kilograma čistog kokaina u Urugvaju iznosi oko 7.000 dolara, dok u zapadnoj Evropi dostiže i 50.000 dolara. U Kolumbiji odakle je droga i stigla, cena kilograma kikaina iznosi jedva 1.000 dolara.

U operaciji, koja je trajala dva meseca, učestvovale su policijske službe Srbije, Urugvaja, Argentine i SAD, odnosno BIA i američka agencija za suzbijanje narkotika, DEA.

Urugvajski mediji, takođe, navode da su u ovoj operaciji učestvovale i policije Holandija, Španije, Italije i Belgije. Paralelno sa zaplenom droge u Urugvaju, policija je sprovela akcije u Buenos Airesu i Beogradu.

Argentinska veza

Srbin uhapšen u Urugvaju ušao je u Argentinu 14. avgusta, nakon čega je tamošnja policija počela da prati njegovo kretanje i susrete sa tamošnjim Srbima, Crnogorcima i Hrvatima, pod sumnjom da spremaju veliku pošiljku kokaina, javljaju argentinski mediji.

Navodi se i da je iznajmio luksuzne stanove u Nunjezu, Puerto Maderi i Belgranu, prestižnom delu Buenos Airesa. kao i nekoliko "fordovih" kamioneta, kojima je droga navodno prevožena. Argentinska policija je, uprkos činjenici da je kretanje ove osobe, zakasnila da ga uhapsi, ali je pronašla čitavu gomilu materijala u koje je kokain spakovan.

Kako navode mediji u Argentini, grupa trgovaca kokainom komunicirala mobilnim i satelitskim telefonima. U presretnutim razgovorima pomenuta su dva imena "Maui" i "Bond", pa tamošnja policija smatra da se radi o drugom brodu.

U švercerskoj akciji učestvovalo je više osoba, koje su stalno menjale mesto boravka.

Takođe, argentinski mediji navode da je droga trebala da bude prebačena na veći, trgovački brod koji je, preko Johanesburga u Južnoj Africi, prevozio žito u Evropu. Posada broda se, navodno, složila sa takvim planom.

BIA i DEA zajedno presekli kokainski kanal

Savet za nacionalnu bezbednost saopštio da je Bezbednosno-informativna agencija, u saradnji sa američkom DEA,  u međunarodnim vodama zaplenila 2,8 tona kokaina namenjenog distribuciji na evropskom tržištu.

Vrednost zaplenjenog kokaina procenjuje se na oko 120 miliona evra, dok bi vrednost te droge prilikom ulične prodaje dostigla oko 250 miliona evra, navodi se u saopštenju. Kokain je zaplenjen u okviru međunarodne operacije presecanja ilegalne trgovine narkoticima.

Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Miljko Radosavljević izjavio je da to Tužilaštvo vodi istragu u vezi sa 2,8 tona kokaina, zaplenjenih u zajedničkoj akciji srpske i američke bezbednosne službe.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво