Počuča pušten da se brani sa slobode

Radomir Počuča pušten je da se brani sa slobode, pošto je Viši sud ukinuo rešenje kojim mu je bio određen pritvor, zbog izbegavanja suđenja.

Počuča je pušten iz Okružnog zatvora, rečeno je Tanjugu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

On je u nedelju prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice u Srbiju uhapšen po poternici Višeg suda u Beogradu.

Poternica za njim je bila raspisana 27. novembra 2014. godine zbog izbegavanja da se pojavi na suđenju koje se protiv njega vodi zbog optužbi da je ugrozio sigurnost "Žena u crnom" pretnjama koje je uputio preko Fejsbuka.

Tom prilikom sud mu je odredio pritvor.

On se proteklih meseci, oglašavao putem Fejsbuka navodeći da je u Ukrajini gde se dobrovoljno bori na strani proruskih trupa.

Počuči, koji je ranije radio i kao novinar i voditelj TV Pink, se sudi za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, jer je preko svog Fejsbuk profila 25. marta pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da "ne troše pesnice između sebe", već da se udruže i da pretuku "Žene u crnom" koje su na Trgu republike u Beogradu obeležile 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Ubrzo nakon toga ostao je bez posla u policiji.

Postupak protiv njega vodi Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal, jer je izvršeno preko Interneta putem društvene mreže.

Isto Tužilaštvo oglasilo se i prošlog septembra povodom navoda Počuče na Fejsbuku da će "premijer završiti kao komunistički rumunski predsednik Nikolaje Čaušesku".

Tada je iz tužilaštva saopšteno da će protiv Počuce biti preduzete sve radnje i mere iz nadležnosti tužilaštva, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Dopune Krivičnog zakonika koje su usvojene 2014. godine, predvidaju kaznu od šest meseci do 10 godina za one koji ucestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama i organizuju i vrbuju gradane Srbije da to čine, ali za to delo Počuča nije zvanično osumnjičen.

broj komentara 0 pošalji komentar