Silovatelju sa Mostarske petlje kazna smanjena za trećinu

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za šest godina kaznu bivšem vojnom policajcu Dejanu Gojkoviću (36) iz Bele Crkve i pravosnažno ga osudio na 12 godina zatvora zbog četiri silovanja i tri pokušaja silovanja na Mostarskoj petlji u Beogradu između 2010. i 2013. godine.

Tom odlukom objavljenom na sajtu suda, preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom je Gojković bio osuđen na 18 godina zatvora za ista dela.

U obrazloženju svoje odluke Apelacioni sud je naveo da je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve olakššavajuće i otežžavajuće okolnosti koje su od uticaja na to da kazna bude veća ili manja.

"Međutim, izrečena jedinstvena kazna okrivljenom u trajanju od 18 godina prvostepenom presudom strožža je nego ššto je to sa stanoviššta svrhe kažžnjavanja neophodno, na šta se osnovano u žžalbi branioca okrivljenog ukazuje", naveo je Apelacioni sud.

Takođe je dodao da je kazna od 12 godina zatvora "adekvatna težžini izvrššenih krivičnih dela i stepenu krivice okrivljenog kao učinioca, te da će se njome postići svrha kažžnjavanja".

Inače, tokom suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost, vešštak neuropsihijatar je utvrdio da je Gojković dela počinio svesno, u stanju uračunljivosti.

Gojković je tokom suđenja negirao da je napadao i silovao žžene kod Mostarske petlje.

Uhapššen je krajem novembra 2013. kada ga je iz zasede privela inspektorka Trećeg odeljenja beogradske policije Biljana Petrov.

Napadi su počeli 2010, a poslednji put 2013. godine, nekoliko dana nakon ššto je pokuššao da siluje jednu devojku kod Mostarske petlje (22). Mete su mu bile žžene svih starosnih dobi, pa čak i dve maloletnice.

ŽŽrtve je sačekivao u večernjim satima na autobuskim stajališštima na "Mostaru", odakle ih je pratio do stepeniššta koja vode ka mostu Gazela.

Prilazio im je s leđa, obarao ih na zemlju, a potom silovao.

Pomoću DNK tragova koji su pronađeni na odeći jedne žžrtve, identifikovan je Gojković.

Ožženjen je i otac dvoje dece, preneli su ranije mediji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво