Haška, zatvorska, pravda i za Florens Artman

Nakon prebacivanja u Pritvorsku jedinicu UN u Sheveningenu bivšoj portparolki Haškog tužilaštva, osuđenoj pre sedam godina na globu od 7.000 evra, određen je režim izolacije i neprekidnog nadzora. Njen advokat smatra to "nepotrebnim, ničim opravdanim i neproporcionalnim", ali nema kome da se žali! Zatvorska uprava je na uskršnjim praznicima. Sud je, inače, odredio "kompenzacionu" kaznu 1.000 evra po danu.

Bivša portparolka Tušilaštva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju opisala je ovog marta pun haški krug i dopala u tamnicu haške pravde, koju je godinama tako gorljivo, što po službenoj dužnosti, što iz ličnog uverenja, i zastupala i drugima preporučivala.

Artmanova je "izabrala" najgori trenutak kada će biti uhapšena i prebačena u Pritvorsku jedinicu UN, na izdržavanje sedmodnevne zatvorske kazne kojom je zamenjena kaucija od 7.000 evra na koju je osuđena zbog objavljivanja poverljive odluke žalbenog veća, zaključuje haška novinska agencija Sense.

Artmanova je pokušala da prisustvuje izricanju prvostepene presude ratnom lideru RS Radovanu Karadžiću, a njenom hapšenju usprotivile su se "Majke Srebrenice" pokušavajući jedno vreme da fizički spreče policiju.

Njen advokat u postupku za nepoštivanje suda Genel Metro je u petak 25. marta, dan posle hapšenja, bezuspešno pokušavao da stupi u kontakt sa upravnikom Pritvorske jedinice UN, kako bi se žalio na zatvorske uslove, ali mu je rečeno da se javi posle Uskrsa, pošto su upravnik i ostali nadležni na praznicima.

Metro ističe da je upravnik pritvora naložio segregaciju, izolaciju i neprekidni nadzor osuđene, što podrazumeva da se svetlo u njenoj ćeliji ne gasi ni tokom noći. Advokat tvrdi da je naredba o takvom tretmanu izdata usmeno, bez pisanog traga, bez obrazloženja zašto je sve to neophodno, kao i bez saslušanja osuđene ili njenog advokata.

Pošto nije uspeo da stupi u kontakt sa nadležnima u Pritvorskoj jedinici UN, Metro je uputio hitan zahtev Sekretarijatu Mehanizma za međunarodne krivične sudove, u kojem traži promenu zatvorskih uslova. U zahtevu se traži da se takav zatvorski režim bez odlaganja ukine budući da je "nepotreban, ničim opravdan i neproporcionalan".

Budući da su Sekretarijat i ostale službe Tribunala na praznicima, "hitan zahtev" će biti procesuiran nakon uskršnjeg produženog vikenda.

Takođe, Metro je najavio da će od sudije Merona, predsednika Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u čije je ime izvršeno hapšenje, tražiti da se radi "jednakog tretmana svih osuđenih" Florens Artman oslobodi nakon izdržane dve trećine kazne, što bi značilo najkasnije u utorak, prenosi Sense.

Slučaj Artman

Artmanova je od 2000. do 2006. godine bila predstavnica za štampu tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Karle Del Ponte.

Posle odlaska sa dužnosti, Artmanova je u knjizi "Mir i kazna" (objavljena i u Beogradu 2007. godine) i članku pod naslovom "Prikriveni ključni dokazi o genocidu" tvrdila da su "sudije Haškog tribunala učestvovale u prikrivanju važnih dokumenata" o navodnoj umešanosti SR Jugoslavije u genocid u Srebrenici tako što su odbile da skinu oznaku poverljivosti sa zapisnika Vrhovnog saveta odbrane (VSO) koje je Beograd dostavio Tribunalu na suđenju Miloševiću.

Bivša portparolka je, takođe, ocenila da su Sudsko i Žalbeno veće Tribunala u postupku protiv Miloševića pogrešili kada su odobrili zahtev vlasti SRJ da zapisnici VSO na suđenju Miloševiću budu korišćeni u redigovanoj verziji zbog zaštite nacionalnih interesa SRJ.

Beograd je, po Artmanovoj, kasnije to iskoristio da spreči upotrebu zapisnika u procesu pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv SRJ.

Haški tribunal je na te navode reagovao tužbom i Artamova je 4. septembra 2009. godine proglašena krivom za delo nepoštovanje suda i osuđena na novčanu kaznu u iznosu od 7.000 evra.

Presudu je izreklo Specijalno veće Tribunala, kojem je predsedavao južnoafrički sudija Moloto, a u čijem su sastavu još bile i sudije Liju iz Kine i Ginej iz Turske.

Sudsko veće je utvrdilo da je Artmanova, objavljivanjem tih odluka "namerno i voljno ometala sprovođenje pravde" i time počinila krivično delo za koje je osuđena.

Prema presudi, Artmanova je znala za poverljiv status odluka pred Tribunalom, tim pre što ju je na to upozorio i Sekretarijat suda, ali je, uprkos tome, odlučila da ih objavi, iako je kao bivša portparolka bila svesna šta to znači.

Sudije su naznačile da postupci Artmanove mogu ugroziti saradnju država sa Tribunalom i narušiti poverenje javnosti u Tribunal.

Kao olakšavajuću okolnost, sudsko veće je uzelo u obzir to što je deo informacija iz knjige Artmanove već bio objavljen, kao i to što "knjiga nije postigla komercijalni uspeh".

Bivša portparolka Haškog tužilaštva godinama je odbijala da se povinuje odluci suda i plati globu, a države koje su u drugim slučajevima zdušno podržavale hašku pravdu odbijale su da je izruče dok je bila na njihovoj teritoriji. 

Uslovi u zatvoru

Pritvorska jedinica u Sheveningenu ima nekoliko spratova i na svakom se nalazi više ćelija. Nakon što se ćelije ujutro otključaju pritvorenici mogu slobodno da se kreću po svom spratu.

Oko podneva, pritvorenici se nakratko vraćaju u ćelije kako bi se izvršila smena straže i kako bi osoblje moglo da ruča.

Nakon toga se ćelije ponovo otvaraju. Tokom čitavog dana, pritvorenici mogu da gledaju televiziju ili da čitaju novine i časopise.

Iako se u Pritvorskoj jedinici mogu koristiti kompjuteri, pristup internetu nije dozvoljen. Ćelije se zaključavaju u ranim večernjim satima i ostaju zaključane do sledećeg jutra.

Svaka ćelija je veličine 15 metara kvadratnih što prevazilazi međunarodne standarde smeštaja, količine svetlosti i opreme i predviđena je za jednog pritvorenika, piše na sajtu Tribunala.  U svakoj od njih se nalazi krevet, sto, police, ormar, toalet, lavabo, televizor i interfon za komunikaciju sa stražarima dok je ćelija zaključana.

Bivšu portparolku Haškog tužilaštva uhapsili su 24. marta pripadnici službe bezbednosti Ujedinjenih nacija i holandske policije i sproveli je u zgradu Tribunala, a potom prebacili u zatvor u kvartu Sheveningen.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво