Potvrđena optužžnica za vrbovanje i obuku terorista

Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Gorana Pavlovića, zvanog "Abdulah", iz Beograda i Rejhana Plojovića, zvanog "Bato" iz Novog Pazara, zbog više krivičnih dela terorizma, saopštio je taj sud.

Tužžilašštvo Srbije za organizovani kriminal je podiglo optužnicu protiv Pavlovića i Plojovića, koji su u bekstvu i za njima će biti izdata poternica.

Oni se terete za krivična dela terorističko udružživanje u vezi sa krivičnim delima terorizam, vrbovanje i obučavanje za vrššenje terorističkih dela i finansiranje terorizma.

U saopštenju se precizira da je sud ispitujući optužnicu po služžbenoj dužžnosti, ocenio da dokazi i podaci prikupljeni u dosadaššnjem toku postupka pružžaju dovoljan osnov o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni učinili krivična dela koja su im optužžnicom stavljena na teret.

Optužžnica tereti Pavlovića i Plojovića da su se sa višše za sada neidentifikovanih lica, kao i sa još petoricom ranije optužženih, udružžili radi terorizma, vrbovanja i obučavanja za teroristička dela i finansiranja terorizma.

Protiv petorice ranije optužženih - Abida Podbićanina, Seada Plojovića, Tefika Mujovića, Izudina Crnovršanina i Ferata Kasumovića - optužžnica je podignuta početkom 2013. godine.

Pavlović i Plojović optužženi su da su posredstvom Abida Podbićanina i Tefika Mujovića početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su UN proglasile za terorističke - "Islamska država Iraka i Levanta" i "Front Al-Nusra", koje u dužžem periodu izvode terorističke akcije i druge vidove oružžane borbe na teritoriji višše držžava s ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države - kalifata.

Optuženima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regionu i Zapadnoj Evropi kontinuirano prikupljali novac i finansirali odlazak višše građana Srbije, koje su vrbovali radi učeššća u oružžanim sukobima, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratiššte.

Prema dokazima prikupljenim tokom istrage, optužženi Goran Pavlović i Rejhan Plojović su se u drugoj polovini 2013. godine, u Siriji, pridružžili terorističkoj organizaciji, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je predložilo spajanje postupka po ovoj optužžnici sa postupkom koji se vodi po optužžnici protiv okrivljenih Abida Podbićanina i ostalih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво