Potvrđena optužnica protiv osumnjičenih za zločin u Srebrenici

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu Tužilaštva za ratne zločine podignutu protiv osam osoba osumnjičenih za ratni zločin u Srebrenici u julu 1995. godine.

Krivično vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu rešenjem donetim na sednici veća održanoj dana 21. marta potvrdilo je optužnicu Tužilaštva za ratne zločine, kojom je okrivljenima Milidragović Nedeljku, Golijanin Aleksi, Batinica Milivoju, Dačević Aleksandru, Miletić Boru, Petrović Jovanu, Parović Dragomiru i Vasić Vidoslavu stavljeno na teret izvršenje krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu iz člana 142 stav 1 u vezi sa članom 22 KZ SRJ, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Ispitujući navedenu optužnicu, krivično vanpretresno veće je ocenom svih dokaza pribavljenih tokom istrage - pisane dokumentacije, delova odbrana okrivljenih kao i iskaza ispitanih svedoka, izvelo zaključak o postojanju opravdane sumnje kao materijalnog uslova za optuženje u konkretnom slučaju u odnosu na svaki od bitnih elemenata krivičnog dela i za svakog okrivljenog, odnosno o postojanju osnovane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje, koje im se predmetnim optužnim aktom stavljaju na teret, na mestu, u vreme i na način opisan u dispozitivu optužnice.

Donoseći odluku, krivično vanpretresno veće isključivo je cenilo da li ima dovoljno dokaza da se osnovana sumnja da su okrivljeni izvršili krivično delo koje im se stavljaju na teret podigne do nivoa opravdane sumnje. Osim toga, vanpretresno veće nije ovlašćeno da ceni da li činjenice i okolnosti na kojima je optužnica zasnovana pružaju pouzdan osnov za zaključak da su okrivljeni učinili krivično delo, ni da li su ispunjeni uslovi da budu oglašeni krivim, jer to za podizanje optužnog akta nije potrebno, već opravdanost sumnje koja bi opravdavala iznošenje ove krivičnopravne stvari pred sud, navodi se u saopštenju.

Protiv donetog rešenja okrivljeni mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema rešenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара