Šešelju se oduzima mandat ako ga osude u Hagu

Ako lider SRS-a Vojislav Šešelj uđe u parlament a Hag mu izrekne pravosnažnu presudu od najmanje šest meseci zatvora, njemu će automatski biti oduzet mandat, pišu "Večernje novosti".

Zakon o izboru narodnih poslanika u članu 88 predviđa da parlamentarcu prestaje mandat pre roka ako je u konačnoj presudi osuđen bezuslovno na minimum pola godine zatvora.

U RIK-u je, naime, 2003. doneta odluka koja se odnosi na haške optuženike u kojoj piše da mogu biti birani za poslanike jer i za njih važi pretpostavka nevinosti, a mandat im prestaje automatski ako budu osuđeni na šestomesečnu kaznu zatvora.

Izricanje prvostepene presude Šešelju zakazano je za 31. mart, a do konačne odluke, ako je suditi prema dosadašnjim iskustvima iz Haga, može proći oko dve godine. Sudije će toga dana posle čitanja prvostepene presude saopštiti i da li će on konačnu reč Tribunala moći da sačeka u Beogradu ili će tražiti njegovo izručenje u Sheveningen.

U igri je više scenarija. U slučaju da haški optuženik sa najdužim stažom dobije kaznu jednaku godinama koje je već odležao, ili onu čije bi dve trećine bile baš onoliko koliko je proveo u zatvoru, sudije će najverovatnije odlučiti da konačni ishod sačeka kod kuće.

Ako dobije više, onda će, gotovo je izvesno, tražiti njegovo izručenje, prenose Novosti. Jasno je da kod oslobađajuće presude, Šešeljev povratak u Hag ne bi ni bio opcija.

Predsednik radikala rekao je juče da, iako mu je Hag ostavio mogućnost da prati izricanje presude putem video-linka, on to neće učiniti. Šešelj tvrdi da ima informacije da će mu kazna biti 25 godina zatvora.

"Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić preneo je hrvatskim zvaničnicima da ću biti osuđen na 25 godina zatvora. To govorim da bi javnost znala da je Vekarić hrvatski špijun", rekao je Šešelj.

Vekarić je Novostima kratko rekao: "To su gluposti."

Tužilaštvo u Hagu je u završnoj reči tražilo da Šešelj bude osuđen na 28 godina zatvora, a Šešelj – da bude oslobođen.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво