Optužnica protiv državljana Srbije zbog pristupanja Islamskoj državi

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv Gorana Pavlovića, zvanog "Abdulah", iz Beograda, i Rejhana Plojovića, zvanog "Bato", iz Novog Pazara, zbog postojanja opravdane sumnje da su se sa više lica udružili radi krivičnih dela terorizma.

Okrivljenima koji se sve vreme nalaze u bekstvu određen je pritvor, naređeno je izdavanje poternice i predloženo da im se sudi u odsustvu.

Kako se navodi, optužnica protiv Pavlovića i Plojovića podignuta je zbog sumnje da su se sa više za sada neidentifikovanih lica, kao i sa još petoricom ranije okrivljenih, udružili radi vršenja krivičnih dela terorizam, vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih dela i finansiranje terorizma.

Protiv petorice ranije okrivljenih – Abida Podbićanina, Seada Plojovića, Tefika Mujovića, Izudina Crnovršanina i Ferata Kasumovića – optužnica je podignuta početkom 2013. godine.

Pavlović i Plojović se terete da su preko Abida Podbićanina i Tefika Mujovića početkom 2013. uspostavili vezu sa organizacijama koje su od strane Ujedinjenih nacija proglašene za terorističke organizacije – Islamska država Iraka i Levanta i Front El Nusra, koje u dužem periodu izvode terorističke akcije i druge vidove oružane borbe na teritoriji više država, sa ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države – kalifata.

Takođe, okrivljenima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regionu i zapadnoj Evropi kontinuirano prikupljali novčana sredstva i finansirali odlazak više građana Republike Srbije, koje su prethodno vrbovali radi učešća u oružanim sukobima, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Prema dokazima prikupljenim tokom istrage, okrivljeni Goran Pavlović i Rejhan Plojović su se u drugoj polovini 2013. godine, u Siriji, pridružili navedenoj terorističkoj organizaciji.

U optužnici je predloženo spajanje postupka po ovoj optužnici sa postupkom koji se po optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal vodi protiv okrivljenih Abida Podbićanina, Seada Plojovića, Tefika Mujovića, Izudina Crnovršanina i Ferata Kasumovića pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, piše u saopštenju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 17. mar 2016, 17:10)
anonymous [neregistrovani]

optuznica

Nadam se da će tužilaštvo podići optužnice i protiv onih koji su dobrovoljno išli da ratuju u ukrajinu na strani rusije ili postoje različiti arsini

(četvrtak, 17. mar 2016, 16:49)
anonymous [neregistrovani]

robija

na robiju i nikad napolje.