Tribunal: Šešelj neće prisustvovati izricanju presude

Haški tribunal je saopštio da će presuda Vojislavu Šešelju biti izrečena 31. marta u 10.00 sati, bez prisustva optuženog. Šešelj ima mogućnost da izricanje presude prati preko video-linka. Lider radikala poručuje da će odluku Tribunala komentarisati kada je dobije na srpskom jeziku.

Raspravno veće predsedavajućeg Žan Kloda Antonetija usvojilo je argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati, ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje od tumora na jetri od kojeg, kako je ranije utvrđeno, boluje.

Taj argument koji je, prema današnjoj odluci, zvanični Beograd izložio u jučerašnjem poverljivom dopisu Tribunalu, svedoči o teškoćama koje bi pričinilo vraćanje Šešelja sa privremene slobode u Srbiji, na kojoj je od novembra 2014. godine.

Raspravno veće Tribunala ostavilo je Šešelju mogućnost da izricanje presude prati preko video-veze iz Beograda. O tome želi li ili ne da prati izricanje presude, Šešelj bi, prema današnjoj odluci, trebalo da izvesti Tribunal do 22. marta.

Raspravno veće odluku je donelo većinom glasova predsedavajućeg Antonetija i sudija Flavije Latanci, uz izdvojeno mišljenje trećeg sudije Mandaje Nijanga, koji se nije složio da izloženi razlozi opravdavaju izricanje presude u odsustvu optuženog.

Odluka da prvostepena presuda Šešelju bude izrečena u odsustvu optuženog jeste bez presedana u dosadašnjoj istoriji Tribunala.

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991–93. Tužilaštvo je, u završnoj reči, tražilo da bude osuđen na 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se branio sam, da bude oslobođen.

broj komentara 13 pošalji komentar
(sreda, 16. mar 2016, 18:16)
aca [neregistrovani]

zapadna pravda

Kadija te tuzi kadija ti sudi!!!!!

(sreda, 16. mar 2016, 14:45)
anonymous [neregistrovani]

e, da....

pa kako nehapse Hrvate za verbalne delikte.....pogledajte samo kako nas dan-danas vredjaju tamo.....uzas....e, da tu vec odavno zmure I kaznjavaju samo Srbe......uzas.....

(sreda, 16. mar 2016, 14:42)
anonymous [neregistrovani]

nisam pristalica Seselja ali zaboga.....

pa ovo sudjenje je lakrdija I tu nema pravde I sud se pokazao totalno nepravan I jednostran.....drzati covjeka 13g. u zatvoru bez nekih dokaza I optuzbi I nakraju do dana danasnjeg bez presude je stvarno besmisleno......
cudi me samo kako poneki svjetski I nasi pravnici nisu vec reagirali I ulozili zalbe na takav rad suda.....

(sreda, 16. mar 2016, 14:20)
anonymous [neregistrovani]

Medjunarodna lakrdija

Ja sam pre g. Seselja rekao da ce dobiti visoku kaznu jer se ovaj sud u potpunosti "izgubio". On je,nazalost ispostavilo se, politicki sud koji je imao samo svrhu da Srbe osudi. Pogledati samo statistiku tog (nazovi) suda i bice sve jasno. Kao da drugi nisu ucestvovali u ratu ,nego sedeli skrstenih ruku.

(sreda, 16. mar 2016, 13:58)
Misa [neregistrovani]

Svasta

Sve je politika!

(sreda, 16. mar 2016, 13:49)
anonymous [neregistrovani]

јасно је

Дакле, јасно је шта ће бити. Или ће бити ослобађајућа пресуда или ће Шешеља осудити на максимум 12 година (Шешељ је био у Хагу отприлике 11 година и 8 месеци а то је више од трећине издржане казне) тако да неће морати ни да се враћа у Хаг. И то ће вероватно бити крај ове приче јер је Шешељ још пре рекао да неће поднети жалбу на пресуду а питање је да ли ће то и Брамерц урадити. Нека, коначно да одахнемо од ове приче зване Шешељ и Хаг.

(sreda, 16. mar 2016, 13:27)
anonymous [neregistrovani]

Seselj je od njih pravio "humoristicke emisije", na kraju su....

.....mislili da ce uskoro umreti, i opet ih je - nadmudrio! Malo je takvih intelektualaca danas na kugli zemaljskoj, kao sto je - Voja!

(sreda, 16. mar 2016, 13:12)
anonymous [neregistrovani]

Neki mogu

Neki mogu slobodno da šetaju, a lično su vršili smaknuća srbskih civila i vojnika. Šešelju bi zbog verbalnih izjava dosudili 28 godina. Onda bi Hag bio pun i ostalih 'bratskih' naroda. Ako Hag prati zbnivanja, može da se uveri da i danas, 20 godina iza rata, ima veoma opasnih verblnih napada u Hrvatskoj i Bosni. Meni se čini da je to za Hag normalna pojava i ne snosi nikakve posledice.

(sreda, 16. mar 2016, 13:06)
anonymous [neregistrovani]

kadija

Ovo sud????

(sreda, 16. mar 2016, 12:47)
anonymous [neregistrovani]

Има наде

Е Србијо, где си досад била да штитиш своје грађане.