Nastavljen postupak za rehabilitaciju Milana Nedića

Pred Višim sudom u Beogradu svedočenjem monahinje mati Jevrosime nastavljen je postupak po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata.

Bosiljka Kujundžić, odnosno mati Jevrosima iz manastira Trojeručica, posvedočila je da ju je vlada Milana Nedića izbavila iz nemačkog logora Topolska šupa u Beogradu.

Sudu je detaljno ispričala kako su nju i njenu porodicu ustaše iz Sarajeva transportovale za Beograd vozom i predale Nemcima, koji su ih zatvorili u logor.

"Milan Nedić je urgirao da se iz logora deca razmeste po kućama Beograđana", navela je mati Jevrosima.

Napomenula je da je ona smeštena kod nekog doktora, a još petoro dece kod drugih uglednih ljudi.

Na početku današnjeg ročišta punomoćnik predlagača rehabilitacije, advokat Zoran Živanović, osporio je validnost zapisnika o saslušanju Nedića od 9. januara 1946. godine, koji je sastavila Komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, jer ne sadrži potpise ni Nedića ni onih koji su ga saslušali.

Živanović je istakao da je taj zapisnik takođe nepouzdan kao dokaz jer je na 14. mesta izostavljena izjava Nedića, a umesto teksta stoje tri tačke.

Punomoćnik predlagača odustao je danas od predloga za svedočenje prof. Koste Čavoškog i istovremeno predložio da u nastavku postupka svedoči istoričar iz Pančeva Vladimir Sužnjević i Veljko Đurić, izbeglica koji je preživeo ustaški progon iz Hrvatske.

Sve vreme trajanja današnjeg ročišta pristalice kao i protivnici rehabilitacije pevali su četničke i partizanske pesme noseći zastave i druga obeležja.

Incidenata nije bilo, a ispred zgrade suda primetan je bio povećan broj policajaca.

Nedićevi potomci zatražili su od suda da ga rehabilituje, odnosno da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica.

Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 15. mar 2016, 12:05)
anonymous [neregistrovani]

Netreba praviti spektakla

Možda je i on želeo, mir, možda ga nisu neki razumeli i olako nazvali izdajnikom, ipak nije želeo izdaju, pred velikom olujom mnogo puta je pametnije se poviti i ne glumiti junaka ni heroja..Srbi su mnogo puta grešili u prošlost pa i najnovijoj, upravo radeći suprotno...isto od Nedića netreba praviti heroja, ali ga treba samo pokušati razumeti ..i sve druge koji su možda grešili, misleći da rade dobro...važno je da nevinim nisu skidali glave i da mladi ne budu poželeli nekome skidati glavu.

(ponedeljak, 14. mar 2016, 21:58)
anonymous [neregistrovani]

Srbin

Polako prijatelju. Ne možeš njega porediti sa ovim sto su počeli rat.sve zapadne zemlje su sarađivali sa trećim rajhom. Sačuvale ljude, imovinu itd.

(ponedeljak, 14. mar 2016, 21:36)
anonymous [neregistrovani]

Srbin

Čuvao je koliko je god mogao srbe

(ponedeljak, 14. mar 2016, 21:20)
Dile [neregistrovani]

Odvratno

Znači mogao je nekoga da oslobodi iz nemačkog logora.Zar to dovoljno ne govori o njegovoj sprezi sa okupatorom. Kakva bre rehabilitacija.Ako se ovako bude radilo jednog dana će tražiti rehabilitacija i Hitlera,Musolinija...

(ponedeljak, 14. mar 2016, 16:14)
anonymous [neregistrovani]

ne prolaze fraze

Ne moze biti pomirenja izmedju onih koji su sluzili okupatorima i onih koji su se protiv njih borili. Ne prolaze ovde te fraze braco dokle cemo da se delimo.

(ponedeljak, 14. mar 2016, 15:16)
anonymous [neregistrovani]

Браћо,

докле ћемо да се делимо !!!???

(ponedeljak, 14. mar 2016, 13:21)
anonymous [neregistrovani]

Rehabilitacija

je nedopustiva!