Sutra nastavak postupka rehabilitacije Milana Nedića

U Višem sudu u Beogradu sutra bi trebalo da bude nastavljen postupak pravne rehabilitacije predsednika pronacističke vlade Srbije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića.

Na ročištu koje je zakazano za 10.00 časova predviđeno je da bude saslušan tadašnji predstavnik Uprave iseljavanja Slovenaca Nikola Milovančev.

Prethodno je saslušan Žarko Vidović, koji je u vreme rata bio u Savezu komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) u Sarajevu. Naveo je da je Staro sajmište, logor na današnjem Novom Beogradu u kojemu su ubijene hiljade ljudi, u prvom redu Jevreja, bio u nadležnosti ustaške Nezavisne Države Hrvatske, a ne Nedićev logor.

Među sedam predloženih svedoka su i univerzitetski profesor Kosta Čavoški i istoričar Bojan Dimitrijević.

Postupak rehabilitacije počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je velike polemike u javnosti – protivnici tvrde da se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavlja na stranu poraženih u ratu i obavlja reviziju istorije, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Milan Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju.

Nediću nije suđeno, jer je 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 13. mar 2016, 22:02)
Српска посла! [neregistrovani]

Како је кренуло,жртве ће бити оптужене...

за суицид!

(nedelja, 13. mar 2016, 14:46)
Australija [neregistrovani]

@Beg u Austriju

Ni Draza ni Nedic nisu napravili nikakvo zlo ali jeste taj koji je pisao "istoriju" koju si ti ucio, Srbi su isterali komunizam iz Srbije ali ne i iz sebe.
Taj tvoj vas je kao prvo nepotrebno uveo u rat (27. Mart) pa je posle izazvao i gradjanski rat koji je kostao preko milion srpskih glava a ti ga i dalje slavi i njegove crvene, jeste mazohisti!
Nedic je na drugij strani spasio najmanje milion srpskih dusa od pokolja a General Draza je priznati prvi gerilac u Evropi. To ni istorija koju si ti ucio ne moze da porekne..a volela bi.

(nedelja, 13. mar 2016, 14:08)
Исак Симић anonymous [neregistrovani]

Рехабилитација преко потребна !!!

Било би заиста одлично и логично да се рехабилитује генерал Милан Недић јер је чинио многа добра дјела и спасао је преко милион Срба од сигурне смрти !!! Гласам за рехабилитацију. Иначе, права истина о нјему је да није извршио самоубиство већ га је убила тадашнја нова власт, а званично су објавили да је сам скочио !!!

(nedelja, 13. mar 2016, 13:35)
anonymous [neregistrovani]

Beg u Austriju

Nije tajna da su nakon poraza u II svetskom ratu mnogobrojni cetnici zajedno sa nedicevcima,ljoticevcima i ostalim sljamom bezali takodje zajedno sa ustasama i drugim fasistima i nacistima ka Juznoj Americi i Australiji.Srecom su malobrojni pohapseni i vraceni u Srbiju.Licno mi je zao sto nisu uhapsili i vratili Antu Pavelica i mnoge ustase, ali eto vratise nam Nedica koji je bezao Hitleru u zagrljaj...Pa ako su rehabilitovali Drazu,ovaj Nedic ja napravio mnogo manje zla od njega i treba ga rehabilitovati...