Tači: Ne plašim se Specijalnog suda za OVK

Nedavno izabrani kosovski presednik Hašim Tači kaže da se ne plaši Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu, ističući da su on i OVK kršili samo diskriminišuće zakone Slobodana Miloševića.

Hašim Tači je, u intervjuu bečkim dnevnicima „Standard“ i „Prese“, rekao da je uspostavljanjem suda Kosovo pokazalo da poštuje svoje međunarodne obaveze.

„Ceo proces uspostavljanja suda je od mene iniciran, a vođen je i zaključen dok sam bio premijer. Nemam šta da krijem i podržavam u potpunosti sud“, rekao je Tači.

Istakao je i da je uspostavljanje Specijalnog suda mogućnost da se Kosovo i OVK oslobode nepravednih optužbi i spekulacija.

Tači je negirao tvrdnje da je umešan u trgovinu organima, ističući da su ti izveštaji "luda izmišljotina“".

"„Mi nemamo šta da krijemo i zbog toga je kosovska skupština usvojila osnivanje specijalnog suda. To sam lično podržao, jer u tome vidim prednost za Kosovo. Time bi konačno rešili takve optužbe", smatra Tači.

Na konstataciju da je glavni tužilac novog tribunala najavio da niko neće uživati imunitet i pitanje da li se brine da će bivši članovi OVK i on lično biti na „meti“ suda, Tači je rekao da ne bi trebalo prejudicirati postupke pred tim sudom.

„"OVK nije prekršila međuanrodna pravila. Mi smo samo kršili zakone srpskog vlastodršca Slobodana Miloševića, i na to sam ponosan“", istakao je kosovski predsednik.

Na pitanje da li planira uskoro susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, odgovorio je da će u aprilu u Prištini biti održana ceremonija preuzimanja dužnosti, na koju će pozvati Nikolića.

"Priznanje Kosova paralelno sa EU integracijom Srbije"

Tači je naveo i da će "priznanje Kosova od strane Srbije ići paralelno sa procesom evropskih integracija Srbije" i izrazio uverenje da Priština neće zaustaviti proces normalizacije odnosa sa Beogradom.

U vezi sa Zajednicom srpskih opština i sporazumom o razgraničenju sa Crnom Gorom, Tači je istakao da je neophodno da se interes Kosova stavi iznad stranačkog interesa.

„"Opozicija, pre svega ističe dve teme, a to su sporazumi koje su postignuti u Briselu i Beču - o Zajednici srpskih opština i razgraničenju sa Crnom Gorom. Uveren sam da ćemo na kraju moći da stavimo interes Kosova iznad partijskog. U tom duhu ću sarađivati sa liderima opozicionih partija"“, rekao je Tači.

Odbacio je tvrdnje opozicije da će Zajednica srpskih opština voditi ka podeli Kosova.

"„To neće ni pod kojim uslovima da se dogodi. To je jasno i u sporazumu. Da bi projekat Kosovo uspeo, moramo sve stanovnike Kosova uključiti, tako i Srbe. Ne smemo ih izolovati. Zajednica srpskih opština neće imati nikakva izvršna ovlašćenja“", poručio je Hašim Tači.

Dodao je da će Zajednica delovati u punoj saglasnosti sa Ustavom. Takođe je zatražio da niko ne treba da zloupotrebljava dijalog sa Srbijom, kako bi se izborio za političke poene.

"„Normalizacija sa Beogradom je uslov za mir i stabilnost u regionu"“, uveren je Tači.

Kao predsednik će, kako je najavio, dalje podržavati ovaj proces, ističući da se treba raditi za "bolju, zajedničku budućnost u EU i NATO".

„"Možda je zbog gorke prošlosti prerano da se volimo, ali to ne znači da ne treba da se poštujemo i sarađujemo, a za to vidim da postoji spremnost i na Kosovu i u Srbiji“", rekao je Tači.

Istakao je da Kosovo neće zaustaviti proces normalizacije odnosa sa Beogradom.

Tači je podsetio da je Ustavni sud obavezao vladu da uspostavi Zajednicu srpskih opština, zbog čega je i opozicija u obavezi da bude deo tog procesa.

„Što se tiče sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, uspostavljena je međunarodna komisija koja treba da oceni celokupan proces razgraničenja.

"Naravno, verujem da će opozicija u tome igrati ulogu i ohrabrujem je da bude deo komisije", poručio je Tači.

"„Pozvaćemo i druge predsednika regiona, ali i njega. Ja sam se sa njim sretao i na drugim skupovima i događajima, tako da to neće biti ništa nepoznato za Nikolića“", kaže Tači.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 22. apr 2016, 23:22)
anonymous [neregistrovani]

taci

naravno da se ne boji suda kad jedan po jedan svedok odlazi u nepovrat,i tako nece ni biti dokaza da je kriv

(četvrtak, 10. mar 2016, 10:37)
anonymous [neregistrovani]

Sud

Naravno da mu ne smeta, ovaj sud je i pokrenut da bi se "dokazalo" da je nevin jer ovako godinama postoji neka sumnja a sada je vreme da se to odbaci i on bude i pred sudom ispravan. 

(četvrtak, 10. mar 2016, 04:23)
anonymous [neregistrovani]

lako je to

Kada se Uniste svi Dokazi , reçu da Sam nevin.

(četvrtak, 10. mar 2016, 02:13)
anonimus [neregistrovani]

dosta sa tacijem

nije taci kriv sto ima podrsku onih sila koje vode i komanduju celim svetom i nije u pitanju njegova nevinost ili krivica kad se zna sta je sve cinio sa svojom UCK i plus umesanost u zutu kucu jer dik marti, kusner i jos neki znaju istinu.biti servitor americkoj hegemoniji znaci biti zasticen onoliko koliko je to u njihovom interesu jer kako drukcije objasniti da je haski tribunal dan posle njegovog imenovanja za predsednika kosova objavio da je on zasticen sa imunitetom sledecih 5 godina,a do tada ce mnogo sta biti jasnije,,,,,

(četvrtak, 10. mar 2016, 01:24)
anonymous [neregistrovani]

pa naravno

nema sta da se plasi, on nije bio u ovk, on je bio u uck

(sreda, 09. mar 2016, 23:26)
anonymous [neregistrovani]

Sto bi se plasio, kada....

....ce oni isti, koji su "stvorili" OVK, i Kosovsku drzavu za svoje potrebe stvorili i njega, i oni ce mu - "suditi"! Nije, nego.....