Читај ми!

Tači: Ne plašim se Specijalnog suda za OVK

Nedavno izabrani kosovski presednik Hašim Tači kaže da se ne plaši Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu, ističući da su on i OVK kršili samo diskriminišuće zakone Slobodana Miloševića.

Hašim Tači je, u intervjuu bečkim dnevnicima „Standard“ i „Prese“, rekao da je uspostavljanjem suda Kosovo pokazalo da poštuje svoje međunarodne obaveze.

„Ceo proces uspostavljanja suda je od mene iniciran, a vođen je i zaključen dok sam bio premijer. Nemam šta da krijem i podržavam u potpunosti sud“, rekao je Tači.

Istakao je i da je uspostavljanje Specijalnog suda mogućnost da se Kosovo i OVK oslobode nepravednih optužbi i spekulacija.

Tači je negirao tvrdnje da je umešan u trgovinu organima, ističući da su ti izveštaji "luda izmišljotina“".

"„Mi nemamo šta da krijemo i zbog toga je kosovska skupština usvojila osnivanje specijalnog suda. To sam lično podržao, jer u tome vidim prednost za Kosovo. Time bi konačno rešili takve optužbe", smatra Tači.

Na konstataciju da je glavni tužilac novog tribunala najavio da niko neće uživati imunitet i pitanje da li se brine da će bivši članovi OVK i on lično biti na „meti“ suda, Tači je rekao da ne bi trebalo prejudicirati postupke pred tim sudom.

„"OVK nije prekršila međuanrodna pravila. Mi smo samo kršili zakone srpskog vlastodršca Slobodana Miloševića, i na to sam ponosan“", istakao je kosovski predsednik.

Na pitanje da li planira uskoro susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, odgovorio je da će u aprilu u Prištini biti održana ceremonija preuzimanja dužnosti, na koju će pozvati Nikolića.

"Priznanje Kosova paralelno sa EU integracijom Srbije"

Tači je naveo i da će "priznanje Kosova od strane Srbije ići paralelno sa procesom evropskih integracija Srbije" i izrazio uverenje da Priština neće zaustaviti proces normalizacije odnosa sa Beogradom.

U vezi sa Zajednicom srpskih opština i sporazumom o razgraničenju sa Crnom Gorom, Tači je istakao da je neophodno da se interes Kosova stavi iznad stranačkog interesa.

„"Opozicija, pre svega ističe dve teme, a to su sporazumi koje su postignuti u Briselu i Beču - o Zajednici srpskih opština i razgraničenju sa Crnom Gorom. Uveren sam da ćemo na kraju moći da stavimo interes Kosova iznad partijskog. U tom duhu ću sarađivati sa liderima opozicionih partija"“, rekao je Tači.

Odbacio je tvrdnje opozicije da će Zajednica srpskih opština voditi ka podeli Kosova.

"„To neće ni pod kojim uslovima da se dogodi. To je jasno i u sporazumu. Da bi projekat Kosovo uspeo, moramo sve stanovnike Kosova uključiti, tako i Srbe. Ne smemo ih izolovati. Zajednica srpskih opština neće imati nikakva izvršna ovlašćenja“", poručio je Hašim Tači.

Dodao je da će Zajednica delovati u punoj saglasnosti sa Ustavom. Takođe je zatražio da niko ne treba da zloupotrebljava dijalog sa Srbijom, kako bi se izborio za političke poene.

"„Normalizacija sa Beogradom je uslov za mir i stabilnost u regionu"“, uveren je Tači.

Kao predsednik će, kako je najavio, dalje podržavati ovaj proces, ističući da se treba raditi za "bolju, zajedničku budućnost u EU i NATO".

„"Možda je zbog gorke prošlosti prerano da se volimo, ali to ne znači da ne treba da se poštujemo i sarađujemo, a za to vidim da postoji spremnost i na Kosovu i u Srbiji“", rekao je Tači.

Istakao je da Kosovo neće zaustaviti proces normalizacije odnosa sa Beogradom.

Tači je podsetio da je Ustavni sud obavezao vladu da uspostavi Zajednicu srpskih opština, zbog čega je i opozicija u obavezi da bude deo tog procesa.

„Što se tiče sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, uspostavljena je međunarodna komisija koja treba da oceni celokupan proces razgraničenja.

"Naravno, verujem da će opozicija u tome igrati ulogu i ohrabrujem je da bude deo komisije", poručio je Tači.

"„Pozvaćemo i druge predsednika regiona, ali i njega. Ja sam se sa njim sretao i na drugim skupovima i događajima, tako da to neće biti ništa nepoznato za Nikolića“", kaže Tači.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво