Incident kod Vučitrna, provocirane radnice prištinskog pozorišta

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Priština, kod Vučitrna, dvojica mladića automobilom su jurila vozilo u kojem su bile tri službenice Narodnog pozorišta Priština. Marko Đurić kaže da je ovo simptom mržnje prema Srbima na KiM i upozorenje da nasilje može da eskalira.

Incident se, kako je javio Radio KiM iz Čaglavice, dogodio oko 11 sati kada su Ivanka Simić, Tamara Tomanović i Olivera Šćepanović automobilom sa registarskim tablicama Vrnjačke Banje krenule na posao u Gračanicu.

Prema rečima Simićeve, organizatorke u Narodnom pozorištu Priština, koja je vozila automobil, dvojica nepoznatih mladića u automobilu kosovskih registarskih oznaka počela su da ih prate, a potom su krenuli sa provokacijama primicanjem uz zadnji deo vozila i preticanjem, da bi na kraju pokušali da ih svojim vozilom izguraju sa puta.

"Ruke su mi se znojile i samo sam gledala kako da svoje koleginice i sebe izvučem iz ove situacije i da nekako stignemo do Prištine. Ja vozim automobil sa registarskim oznakama Vrnjačke Banje. Ne znam kako ću večeras kada budem završila sa poslom da se vratim kući. Ovo je stvarno veliki problem", istakla je Simićeva.

Nakon ovog incidenta, u blizini Prištine ponovila se slična scena samo sa drugim automobilom u kojem su bila četvorica mladića.

Po dolasku u Gračanicu, zamenik direktora Narodnog pozorišta Priština Predrag Radonjić sa Simićevom je otišao da prijave slučaj u stanicu Kosovske policije u Gračanici, ali su policajci to odbili da učine upućujući ih da se vrate u Vučitrn i tamo prijave slučaj.

Kada ih je Radonjić upitao da li je normalno da vidno uznemirene devojke šalju nazad u Vučitrn, oni su mu naredili da napusti stanicu, a Simićevu zadržali u čekaonici dok pozovu tužioca koji bi ispitao ima li osnova da prihvati prijavu.

Ipak, policija je uzela izjavu od Simićeve.

Pojedini radnici pozorišta svakodnevno putuju na relaciji Kosovska Mitrovica - Gračanica. Glumica Tamara Tomanović kaže da ih je današnji incident uznemirio i da će se odraziti na njihov rad.

"Uplašena sam. Bile smo u panici, jer ono što smo nas tri doživele može da se desi svakom. Već dve godine putujem iz Kosovske Mitrovice do Gračanice i nikada mi se nije desio ovakav incident. Sada sam uplašena i ne znam šta ćemo dalje", navela je Tomanovićeva.

Đurić: Upozorenje da nasilje može da eskalira

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je zastrašivanje i maltretiranje radnica Narodnog pozorišta iz Prištine simptom mržnje prema Srbima na Kosovu i Metohiji i upozorenje da nasilje može da eskalira.

Đurić je u izjavi Tanjugu ocenio da maltretiranje i zastrašivanje radnica, osim što je lični akt primitivizma jedne male grupe nasilnika, jeste i simptom narastajuće slepe mržnje na Kosovu i Metohiji, koja se u tom društvu smisleno usmerava ka Srbima kako bi se skrenula pažnja sa hronične nesposobnosti albanske političke elite da reši nagomilane socijalne i ekonomske probleme.

"Iako ovaj incident srećom nije imao tragične posledice, on je upozorenje da mržnja i nasilje, koje na Kosovu i Metohiji godinama predstavljaju latentnu pretnju, mogu veoma lako da eskaliraju ukoliko se ne preduzmu odlučne mere da se tako nešto spreči", upozorio je Đurić.

Ležernost i neprofesionalnost sa kojom je policija u Prištini reagovala na prijavu o incidentu nažalost svedoči o nepostojanju volje i kapaciteta da se prepozna opasnost od ovakvih nasumičnih i bezumnih akata nasilja, ocenio je direktor Kancelarije za KiM. 

Incident je osudio Koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) Ljubomir Marić ističući da napad na radnice Narodnog pozorišta iz Prištine pokazuje da su sve učestaliji napadi na Srbe i sve što ima obeležje srpskog.

"Napad na njih je napad na osnovne društvene vrednosti i poslednji poziv većini na Kosovu i Metohiji da se jasno ograde od ekstremizma i nacionalizma, jer ukoliko i ovaj slučaj ostane bez osude nemoguće je smatrati ovakve napade izolovanim slučajevima", zaključio je Marić. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво