Snimatelj TV N1: Snimak incidenta pregledala BIA

Suđenje žandarmima koji se terete za napad na braću premijera i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa nastavljeno je svedočenjem snimatelja TV N1 u Palati pravde u Beogradu.

Snimatelj TV N1 Slobodan Španić koji je kamerom zabeležio incident na raskrsnici ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, rekao je da su on i koleginica Jelena Zorić na uglu tih ulica čuli buku i lupnjavu nakon čega je uključio kameru i počeo da snima.

"U buci i lupnjavi više puta sam čuo reči 'Lezi dole'", rekao je Španić i dodao da se fokusirao na snimanje i da nije primećivao detalje i ono što se dešavalo oko njega.

Španić je dodao da su on i Jelena Zorić imali jasno vidljive novinarske legitimacije i da ih policija nije zaustavila niti legitimisala.

"Posle minut i po prekinuo sam snimanje nakon što su u kadar 'uletela' policijska vozila", kazao je Španić, dodavši da je sat i po od incidenta policajcima u civilu pokazao snimak, nakon čega je jedan rekao: "To je to".

Španić je rekao da ga je nakon izvesnog vremena pozvao direktor TV N1 Jugoslav Ćosić i rekao da snimak treba da se odnese u BIA i da će on doći da uzme snimak zajedno sa predstavnicima BIA.

"Kamera sa snimkom predata je BIA i nakon pregleda materijal koji je trajao oko 15 minuta vraćena je sa snimkom na kojem ništa nije dirano", rekao je Španić i dodao da je BIA napravila kopije snimka.

Jelena Zorić nije se pojavila na ročištu zbog zdravstvenih razloga.

Pripadnik niškog odreda Žandarmerije Miroslav Badić koji je prisustvovao incidentu i obezbeđivao Paradu ponosa, rekao je da su četvorica oštećenih brzim hodom krenula ka kordonu policije na uglu Svetozara Markovića i Birčaninove ulice.

Prema njegovim rečima, jedan od četvorice oštećenih, prilikom pokušaja žandarmerije da ih legitimiše, nešto brzo izvadio iz džepa i vratio, da su sva četvorica odbijala naređenja i govorila: "Ko ste vi? Nemate pravo".

"U guranju i koškanju koje je usledilo jedan od oštećenih uhvatio je za zaštitnu opremu komandira Predraga Ćirkovića, udarac nogom zadobio je Vinko Hristov, a kolega Dragan Savić je sa asfalta podigao pištolj", ispričao je Badić.

Naveo da su njegove kolege u rukama držale palice, ali nije mogao da kaže da li ih je neko upotrebio.

Badić je svedok tužilaštva, ali je tužilac imao primedbe na njegovo svedočenje jer se nije podudarilo sa ranije datom izjavom.

Jedan od branilaca optuženih je u jednom trenutku upitao Badića: "Kako biste okarakterisali ponašanje Aleksandra Vučića?", što je izazvalo smeh u sudnici.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. maj.

Optužnicom Višeg javno tužilaštvo žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić terete se da su počinili krivično delo napada na vojno lice u vršenju službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanja i mučenja.

Okrivljenima se optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja i krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

broj komentara 0 pošalji komentar