Šešelj: Odazvaću se pozivu Višeg suda, ali u Hag neću dobrovoljno

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj navodi da je pokrenut postupak za njegovo izručenje Haškom tribunalu i dodao da će se odazvati na poziv Višeg suda, ali i da neće dobrovoljno ići u Hag.

Vojislav Šešelj je na konferenciji za novinare rekao da je dobio poziv Višeg suda u Beogradu da se 10. marta javi u tu instituciju kao okrivljeni i dodao da će tražiti da mu se omogući da javno iznosi dokaze zašto je njegovo isporučivanje Hagu protivpravno.

Istakao je da će se pozvati na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, čiji je Srbija potpisnik, a koja garantuje pravo na fer suđenje.

Upitan kako će se ponašati ukoliko dođe do postupka izručenja, Šešelj je rekao da će pružati pasivni otpor.

"Moraće da me nose na aerodrom, neću se tući sa policijom, a ako mene policija bude tukla, ja ću naći način da vam to dojavim", rekao je Šešelj i dodao da neće pozivati pristalice da mu pomognu da ne ode u Hag.

Šta će stranka raditi po njegovom izručivanju, odlučivaće stranački organi, dodao je Šešelj.

Upitan da li zaista očekuje da će biti isporučen, Šešelj je rekao da veruje da je vlast na teškim mukama i da je premijer Aleksandar Vučić svestan šta bi to za njega značilo, ali da ne zna kako će premijer reagovati, odnosno da li će biti "jedan od onih koji su isporučivali Srbe Hagu".

Haški sud zatražio je još u maju prošle godine da se Šešelj ponovo uhapsi i izruči Hagu, a Viši sud treba da odluči o ispunjenosti uslova za njegovo izručenje.

Haški tribunal izreći će 31. marta presudu lideru SRS-a.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 03. mar 2016, 23:19)
anonymous [neregistrovani]

bas tako kao sto napisa Hag

I ja se u potpunosti slazem sa gore izrecenim.
Hag je zeleo i zeli da im Seselj u Srbiji bude trojanski konj.
Siguran sam da ga Vucic nece izruciti Hagu,pogotovo ne pre izbora,mozda tek posle izbora,ali i za to su veoma male sanse.Kolika god presuda Haga bila to mogu da objave i preko video poruke,pa ako treba jos da robija neka bude ovde!

(četvrtak, 03. mar 2016, 22:45)
Milovan [neregistrovani]

Jatset

Ne mogu a da ne pošaljem odgovor na JatSet komentar.
Da, on je otišao u Hag i tamo je bio 12 godina. Da ga možda nisu osudili?
Bez obzira šta mislim o SRS i Šešeljevim saradnicim, Vojislav je ostao dosledan svojoj politici i obrukao je trobunal.
Da se sad vraca, pa nije budala! Voja se dokazao, ako tribunal sada želi da se dokazije....pa gospodo imali ste dovoljno vremena za to!!!

(četvrtak, 03. mar 2016, 22:31)
Lazar [neregistrovani]

Hag

Nije on tamo otisao nepozvan. Za njim je raspisana bila poternica, ali se dobrovoljno javio tribunalu. Nije cekao da ga neko nagovara, ubedjuje, hapsi i isporucuje. Ja licno mislim da je on zaista voli svoju zemlju i narod, ali da je njegova politika nerealna i pogubna. Kao kad volite neku osobu ali ste patoloski ljubomorni i posesivni i srljate iz greske u gresku dok ne ugusite tu osobu koja Vas na kraju ostavi zbog svega toga i ako je volite i ona Vas. Ali prosto, pogresnim odnosom i postupcima kvarite vezu. On je ostao u vremenu u kojem je otisao u Hag, a njegovi saradnici su zadojeni nekim neostvarivim idealima koje nebi ni mnogo jaca drzava ostvarila a da to nije samoubistvo. Njih slepo slusa a oni da li su slepi pored ociju ili ne zele da zive u realnosti. Hvala.

(četvrtak, 03. mar 2016, 22:17)
anonymous [neregistrovani]

Srbija ne sme da ga isporuci !

Ako bi vlada Srbije isporucila coveka koga su bukvalno izbacili naglavacke iz pritvora (valjda racunajuci da ce umreti i tako ga se otarasiti), coveka koji je 12 godina na pravdi Boga boravio u haskom kazamatu gde mu nije dokzana krivica po bilo kojoj tacki, koji je izneo niz brojnih cinjenica koje govore o selektivnoj pravdi na stetu srpskog naroda, onda bi takva odluka vlade Srbije bila srazmerna onome sto je svojevremeno uradio Vuk Brankovic. Nemojte da bilo ko ima sumnju oko toga da ce pritisci na Srbiju prestati ako vlada isporuci Seselja.

(četvrtak, 03. mar 2016, 21:27)
anonymous [neregistrovani]

seli se Vojo za Rusiju

Pa da je dosledan svojem karakteru on bi odavno otisao da zivi u Rusiji.

(četvrtak, 03. mar 2016, 16:25)
Slobodan [neregistrovani]

Realno

Šešelj je jedini političar na sceni Srbije koji je ostao dosledan svojoj ideologiji. O njegovom istinskom rodoljublju nepotreban je komentar jer ga je dokazao sopstvenom požrtvovanošću.Njega i njegovu politiku možemo mrzeti ili voleti, ali nipodaštavati ga i podsmevati mu se može samo onaj koji ne prati njegov život i delo - bazirajući se na glasine i medijske trendove, ili je politički nepismen.

(četvrtak, 03. mar 2016, 13:16)
Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

"..baš me čudi..."

Nepricaj gluposti,12 godina bez presude,otisao je dobrovoljno ali nije ni slutio da ce 12 godina da ga drze kao taoca.Niko pametan se nebi posle 12 god. dobrovoljno vracao u "pracvedni medjunarodni sud"

(četvrtak, 03. mar 2016, 12:56)
JetSet [neregistrovani]

..baš me čudi...

....pa kako to sad neće više u Hag??? 2003 je nepozvan otišao trčećim korakom da brani Srbiju, šta je sad?